Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Blog

  Prebrskajte gurmanske nasvete.

  Kako pripravimo tanke in mehke palačinke ?

  Palačinke povečini pripravimo kar mimogrede, navadili smo se, da so naše najboljše. Morda pa jih vendarle lahko še izboljšamo.

  Test kombiniranih hladilnikov, avgust 2023

  Zveza potrošnikov Slovenije je testirala 79 aparatov različnih znamk. Na vrhu je kombinirani hladilnik, ki je celo za 100 in več odstotkov cenejši od slabše ocenjenih.

  Test paličnih mešalnikov 2023

  Zveza potrošnikov Slovenije je testirala palične mešalnike. In znova dokazala, da visoka cena še ne pomeni spremljajočo kakovost. Na prvih dveh mestih sta Braunova modela.

  Merilec kakovosti zraka doma ali v službi

  Senzor My Sensees hrvaške firme smartsense meri kakovost zraka v zaprtih prostorih v realnem času. Slab zrak lahko vpliva na naše kognitivne sposobnosti, počutje in zdravje.

  Kako oblikujemo praznične papirnate zvezde ?

  (VIDEO) Praznična jelka je še posebno svečana, če je okrašena (tudi) z doma narejenimi okraski. Z zvezdami iz papirja in papirnatih vrečk pa lahko okrasimo tudi prostor za praznovanje.

  Kako pripravimo bolj okusna jajca ?

  Kako pripravimo bolj okusna jajca ? Najprej pomislimo na sveže mleti poper. Potem pa na katero od številnih zeliščnih rastlin. Nemara celo na tartufe.

  Kakšna je razlika med aktivnim in instant kvasom ?

  Vprašanje, ki muči celo izkušene domače peke. Tudi navodila, kako ju medsebojno zamenjujemo pri veliki večini jedi s kvašenim testom.

  Test kombiniranih hladilnikov 2023

  Zveza potrošnikov Slovenije je ocenila 79 kombiniranih hladilnikov, to je hladilnikov z zamrzovalnim delom. Med najslabšimi so celo dražji od najboljšega. LG se je očitno izmojstril.

  Triki za popolno sadno solato, kupo, torto, pito…

  Avtorica je delala v restavraciji z Michelinovo zvezdico, od koder prinaša ta preprost in koristen nasvet.

  Test vgradnih pečic

  Še en dokaz, da ni vse zlato, kar je drago: pečice z dvakrat višjo ceno so slabše ocenjene. Najbolje ocenjena že za 499 evrov.

  Test čokoladnih sladoledov iz naših trgovin

  Test čokoladnih sladoledov iz naših trgovin. Zveza potrošnikov Slovenije je ocenila 16 čokoladnih sladoledov, ki so naprodaj v naših trgovinah.

  Najboljša zaščita pred soncem

  V testu Zveze potrošnikov Slovenije (2021, nove cene julij 2023) izvemo, da so najdražja sredstva za zaščito pred soncem najslabša ?! Vse cene so za 1 deciliter.

  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?

  Ko se temperature približajo štiridesetki je malokomu mar za štedilnik. Še manj za pečico. Uživajmo čimveč sezonskega sadja in zelenjave.

  Katero je najboljše oglje za žar

  Za kakovost gre 90 % skupne ocene, sestavljene iz vsebnosti vlage in pepela, vezanega ogljika, gostote nasutja in velikosti delcev.

  Katera je najboljša mleta kava za turško

  Katera je najboljša? Katera je najboljša po kriteriju razmerja med kakovostjo in ceno? Kje je priljubljena Barcaffe Classic?

  Kako pri nakupu le 5 živilih prihranimo 1.500 evrov letno

  Analiza je v članku Zveze potrošnikov Slovenije narejena na vzorcu 4-članske družine (dva najstnika). Zajeta so le živila z oceno najmanj dobro, vsaj 60 točk od 100.

  Se gorčica lahko pokvari in kako jo hranimo?

  Ko čistimo domači hladilnik, skoraj vedno najdemo komaj odprto steklenko gorčice. Brez skrbi, dogaja se večini od nas.

  Kako naredimo čokoladne ostružke

  (VIDEO) Čokoladni ostružki so pripravek za dekoriranje (čokoladnih) sladic, sadnih in sladolednih kup ipd. Naredimo jih na dva načina.

  Kako koristno uporabimo jajčne lupine

  Kako koristno uporabimo jajčne lupine ? Proti polžem, za gnojenje lončnic, za brušenje rezil v multipraktiku, kot hrano za ptice...

  Kako zamrznemo kekse / piškote ali testo zanje ?

  Kako zamrznemo kekse / piškote ali testo zanje ? Omislimo si kekse kadarkoli in na hitro. S pomočjo zamrznjenega testa ali zamrznjenih keksov. Sladkanje že v četrt ure.

  Kako skuhamo jajca za pirhe

  Marsikdo misli, da ve, kako skuhamo jajca za pirhe, pa ni res. Enako pomembna sta izbira jajc in čas kuhanja. Rjava jajca lahko preprosto pobelimo. Ne maramo gumijastega beljaka in sivega rumenjaka.

  Nezdrava črna čokolada

  Tudi pri nas prodajane blagovne znamke črne čokolade vsebujejo nedovoljene količine strupenega svinca ali/in kadmija. Pri 23-ih se je pokazalo, da zadostuje že 25 g / dnevno, da v organizem vnesem večjo dozo težkih kovin, kot je dovoljena.

  Kako zavijemo praznična darila

  (VIDEO) Avtorica pravi, da je v trgovini s tapetami kupila veliko poceni ostankov. Sicer se moramo znajti drugače. Magari z nakupom ovojnega papirja v knjigarni ali v Ikei.

  Kako naredimo papirnate božične okraske

  V bližnji trgovini kupimo ostanke tapet. Ali uporabimo kakšen drug papir, ki se valja doma. Lahko so papirnate vrečke. Potrebujemo še ostre škarje, spenjač, lepilo in dobro godbo.

  Kako očistimo / vzdržujemo pralni stroj

  Pošteno povedano: le redki se spomnimo, da je občasno potrebno oprati celo pralni stroj. Idealno je vsake 2-3 mesece. V stroju se z vsakim pranjem nabirajo maščobe, nestopljeni detergent in druga umazanija.

  Kako je posoda iz pomivalnega stroja bleščeča

  S tem preprostim trikom si zagotovimo bleščeče pomito posodo in steklenino. Pa še blago jo odišavimo.

  Počitnice na Kornatih, Brušnjak

  Počitnice v prijetni 2-sobni hiški, 60 kvadratov.

  Kako naredimo bučkine rezance ali špagete

  (VIDEO) Bučkini rezanci ali špageti so ročno ali strojno narezane oziroma spiralizirane bučke. Tako pripravljeni so odlična osnova za številne okusne jedi za presnojedce, vegane, vegetarijance in vsejedce.

  Kako najbolj preprosto in ekološko očistimo umazano pečico

  Umazana pečica ni le grda, med pečenjem iz umazane pečice na jed prehajata neprijeten dim, z njim pa tudi vonj. Izognimo se agresivnim čistilnim sredstvom, ki med izparevanjem škodujejo okolju. Potrebujemo samo vodo iz pipe, sodo bikarbono, kis in malo detergenta za pomivanje posode. In to je vse.

  Kako odmašimo pomivalno korito v slabi minuti

  Kako odmašimo pomivalno korito v slabi minuti pa tudi vse druge odtoke. Zelo preprosto, brez odvečnih dragih kemikalij, s samo dvema sestavinama.

  Dobri in slabi sosedje na zelenjavnem vrtu

  Nekatere vrste zelenjave se na domačem vrtu odlično ujemajo, druge pa se preprosto ne prenašajo. V nadaljevanju so zapisani prijatelji in sovražniki med zelenjavo.

  Kako pomivamo ponev in ji podaljšamo rok trajanja

  Pri pomivanju ponev večina dela veliko napako. Z vročo ponvijo nikoli pod tekočo vodo.

  Kako najbolj preprosto očistimo rešetko iz pečice

  Čiščenje pečice je ena najbolj osovraženih dejavnosti v kuhinji. Strganje zažganih ostankov in maščob je mala nočna mora. Zato so še posebej dobrodošli nasveti ali drobni triki, ki nam to opravilo maksimalno olajšajo. Kakor v primeru vedno umazane rešetke iz pečice.

  Najnujnejše v kuhinji I/III

  Tudi pri izbiri kuhinjskih pripomočkov je manj lahko več – Kupimo le tisto, kar bomo zagotovo potrebovali – Tokrat o ostrih predmetih

  3 sadne posebnosti za na balkon ali teraso

  V prijetni, intimni vrtnariji Trajnice Carniola, na robu trgovskega središča na Rudniku, so na voljo prav posebne maline, robide in peščene češnje. Zrastejo do 50 centimetrov visoko in so primerne za v cvetlične lonce ali korita za na balkon ali za na teraso.

  Večkrat smo lačni v glavi kot v želodcu

  Skoraj panično ukvarjanje z zdravim prehranjevanjem je danes vse pogostejša motnja - Žal ljudje pozabljamo, da zdravje ni samo zdrava hrana

  Deset lahkih malic

  Naštete malice vsebujejo 47 do 170 kalorij, z njimi pa lahko nadomestimo zajtrk ali obrok med zajtrkom in kosilom ali med kosilom in večerjo – Tiste z najmanj kalorij, lahko dopolnimo s polnovrednim črnim kruhom ali s sezonskim svežim sadjem

  Nakup teflonske posode

  Pri izbiri kuhalne posode moramo vedeti tudi, kje jo bomo uporabljali – Posoda s teflonsko oblogo je cenovno dostopna – Posodo s poškodovano oblogo zavržemo

  Rastline proti škodljivcem na vrtu

  Cvetje na zelenjavnem vrtu je okras in koristen sopotnik domači zelenjavi – Kako prepodimo ali uničimo različne vrtne škodljivce

  Kako odišavimo hladilnik in pečico

  Kako odišavimo hladilnik in pečico? Samo vroča voda, kis in nekaj kapljic eteričnega olja citrusov.

  O gaziranih pijačah

  Gazirane pijače so zelo škodljive brezalkoholne pijače, z dodanim ogljikovim dioksidom

  Živila za dober spanec

  Nemiren sen in pomanjkanje spanja povzročata številne zdravstvene probleme. Za miren spanec lahko veliko naredimo z rednim gibanjem in z redno meditacijo, tablet nikar. Pomaga pa tudi izbor pravih živil za lahko večerjo: banane, mandlji, toplo mleko, jasminov riž, žita in zelena listnata zelenjava. Spanje onemogočajo mastna hrana, čokolada, alkohol (tudi vino), krompir, paradižnik in jajčevci.

  12 korakov do zdravega prehranjevanja

  Raznovrstna in uravnotežena prehrana je osnova zdravega prehranjevanja - Splošna prehranska priporočila za krepitev zdravja in kakovosti življenja

  Kako pripravimo najboljšo domačo pico pizzo

  Pica (pizza) je svetovno znana italijanska specialiteta iz kvašenega testa, paradižnikovega premaza in obloge. Nekaj nasvetov, da nam domača pica zagotovo uspe. Pa kako v domači pečici približno simuliramo efekt krušne peči.

  Maček

  Dan potem - Zagotovo poznate tiste zoprne občutke velike glave, suhih ust, šumenja v ušesih, trhlih nog, manjše ali večje slabosti, vrtoglavice in rahle depresije - Preventiva ali / in kurativa?

  Shujševalna dieta

  Izbrana živila, več rednih obrokov, manjše količine hrane in redna vadba, vendar pa to ni vse

  Zakaj namakamo fižol

  Zakaj NAMAKAMO suhi fižol. Preprost trik za bistveno krajši čas kuhanja z enakimi učinki.

  Najbolj pogoste napake pri pripravi sladic

  Priprava sladic je pogosto mikroskopsko natančno delo. Če izvzamemo profesionalne slaščičarje in napredne domače kuharje. Čeprav celo slaščičarji pogosto stehtajo in namerijo potrebne sestavine.

  Nakupovalni vodič po pesticidih

  Pesticidi so skupina kemičnih snovi, ki uničujejo različne škodljivce, škodujejo pa tudi ljudem - Spojine živega srebra, arzena, fosforja in drugih toksičnih elementov, med katerimi so po strukturi mnogi blizu bojnim strupom

  Varčujmo z elektriko v gospodinjstvu

  Ob upoštevanju drobnih nasvetov lahko privarčujemo celo do 40 % elektrike

  Kako kupimo optimalno zrelo lubenico

  Nekaj preprostih znakov za prepoznavanje optimalno zrele, najbolj sladke, najbolj sočne in najbolj okusne lubenice.

  Pogoste napake pri pečenju mesa na žaru

  Pet najpogostejših napak pri peki mesa na žaru: prekratko mariniranje živil, preveč pusto meso, pretirano obračanje med pečenjem, polaganje hladnega mesa na vročo rešetko žara in prehitro uživanje komaj pečenega mesa. Pusto meso ogrejemo na sobno temperaturo in ga premažemo z maščobo. Pri obračanju si pomagamo s prijemalko.

  Kalčki - življenje v malem

  V sojinem zrnu se takoj po začetku kaljenja vsebnost vitaminov B skupine poveča do 500 odstotkov - Potrebujemo le zavitek semen, ki jih želimo kaliti, kalilnik in dobro voljo

  Kako izbrati kuhinjski nož

  Splošna pravila pri izbiri kakovostnega kuhinjskega noža. Zelo pomembni elementi pri izbiri so: kakovostno jeklo (prednosti rezil iz laminiranega jekla), metoda predelave jekla v rezilo, ostrina in čas ohranitve ostrine (tu ni kompromisov), kako pogosto moramo brusiti nož, uravnoteženost rezila z ročajem (in občutek noža v dlani), nazadnje pa še kakovost ročaja in izdelave.

  Veliko precenjena ekološko pridelana hrana

  V znanstveni literaturi ni mogoče najti nespornih dokazov, da bi bila ekološko pridelana hrana značilno bolj hranljiva, zdrava ali varna - Ni res, da ekološko pridelana hrana ni škropljena

  Kaj jemo in zakaj se žremo

  Hrana je postala izjemno popularna stvar - Kuharske oddaje so uspešnice - Tudi gojenje zelenjave in biološko kmetovanje sta vedno bolj zaželen življenjski slog

  Vodič po prehrani rekreativcev

  Predstavljamo kratek vodič po prehrani, pijači in prehranskih dodatkih za rekreativne športnike - Polet, Delo

  Zelo pomembno o maščobah

  Pomembno razlikovanjem med nenasičenimi, nasičenimi in trans maščobnimi kislinami – Članek Tjaše Zajc iz Mladine – Na spletni povezavi tudi dve zanimivi tabeli

  Že kuhate in jeste z glavo?

  Znanost in gastronomija – Dialog med kuharji in znanstveniki – dr. Tilen Konte za Delo

  Sladki greh

  Kako je sladkor iz zdravila postal eden največjih sovražnikov zdravja

  Miti in zmote o soji

  Soja med priznanimi prehranskimi strokovnjaki že dolgo časa velja za stročnico z visoko hranilno vrednostjo - Širijo se zmote in miti o »nevarnostih« uživanja soje

  Najnovejše

  Kaj smo na Gurmanu popravili in dopolnili v zadnjem času

  Vzdrževanje kuhinjskih nožev

  Pravilno shranjevanje kuhinjskih nožev – Čiščenje nožev – Redno ravnanje rezila – Uporaba deske za rezanje – Redno brušenje

  Otrok ne silimo s hrano

  Obrok hrane je samo obrok hrane, ne pa dogodek, nabit z negativnimi čustvi – Hrana nikoli in nikdar ne sme biti razlog za prepir – Pustite otroku, naj izbere, kaj od ponujenega bo (po)jedel

  Kako posejemo in vzgojimo božično pšenico

  Božično pšenico, ki simbolizira plodno prihajajoče leto, tradicionalno sejemo 13. decembra. Samo pet preprostih korakov do lepe in goste pšenice.

  Zdrava prehrana po horoskopu

  Gillian Knowles, avtorica, je astrologinja s healthista.vom – Tudi zvezde nas (menda) lahko pripeljejo do boljšega zdravja, pa tudi vitke postave

  Kako se znebimo listnih uši na vrtu

  Odganjajo jih nekatere rože, zelenjava in zelišča – Preprosta škropiva iz kopriv, rmana, vratiča, čebule, pelina in gozdne praproti

  Najmočnejša kava na svetu

  Death Wish Coffee, 200 % več kofeina kot v klasični kavi – Nakup samo prek spleta

  Ohladimo se z vročim čajem ali s čiliji

  Preprosto in učinkovito, pa še bolj zdravo – S čajem in čiliji si v vročem podnebju pomagajo Arabci in Indijci

  10 najbogatejših chefov

  S kuharijo lahko izjemoma zaslužiš milijardo evrov, v glavnem pa bistveno manj, a še vedno veliko – Med desetimi kar tri ženske

  16-letnik odpira vrhunsko restavracijo

  Flynn McGarry je najmlajši kuhar, ki odpira svojo restavracijo – 8-hodni meni za 160, vinska spremljava pa še 80 zelencev – Za prve tri tedne je že razprodan

  Preprost napitek za občutek sitosti

  Samo grenivke, jabolčni kis in med – Kozarec pred kosilom in pred večerjo

  Resnica o slovenskem medu?!

  Naš med je celo po tem škandalu manj nevaren kot večina izdelkov v supermarketih – 2009 pri čebelomorih pomagal kmetijski minister Miran Pogačnik

  Drobni namigi za fotografiranje hrane

  Tole niso namigi za izkušene fotografe, ampak za dobre kuharje, ki bi radi ohranili kakšen privlačen spomin, pa magari z mobilcem

  Domača vegeta

  Začimbna mešanica iz zelenjave in zelišč, ki jo po zahtevi ljubljanskih odvetnikov Podravke preimenujemo

  Kako izbrati pomivalni stroj

  Pomivalni stroj skrajša čas pomivanja in nam prihrani čas, obenem pa varuje naše roke – Razlikujejo se predvsem po velikosti in porabi vode

  Zakaj ne kupujem kuhanih jedi za odmrznit ali/in za pogret?

  Enajst dobrih razlogov, če izključim uživanje med pripravo in spremljajoče vonjave

  Kako kupimo optimalno zrelo melono

  Pozorni smo na pet elementov: na vonj (razen pri melonah z debelejšo lupino), na težo, na lupino, na število krhljev in na otip.

  Kako na hitro ohladimo toplo pijačo

  Kako na hitro ohladimo toplo pijačo v pločevinkah? Ko hladilnika ni v bližini potrebujemo le vodo, led in sol. Pa 2 minuti časa.

  Kam na piknik

  Prišel je dolgo pričakovani čas piknikov - Najlepše je na domačem vrtu, za spremembo pa dobro dene izlet v naravo - Kje lahko najamete prostor za piknik ali pa naročite kar kompletno storitev

  Kako kupujemo in hranimo olivno ali oljčno olje

  Ni vsako hladno stisnjeno olivno olje tudi ekstra deviško – Ponarejena naj bi bila vsaka tretja steklenica

  100 najboljših restavracij na svetu 2018

  Z linki. Prvič je med najboljših 50 tudi slovenska restavracija, Hiša Franko. Na vrhu nič pretresljivo novega: Osteria Francescana z Massimom Botturo se je vrnila na vrh, El Celler de Can Roca pa na drugo mesto. Tretji je francoski Mirazur, chefa Maura Colagreca.

  Na tržnici

  Privoščimo si razkošje domače tržnice - Drobni nasveti za boljši nakup - Kdo prideluje in kdo (pre)prodaja

  Veganstvo in okus

  Edini relevanten način, kako določiti zdravost določene prehrane, je znanstvena metoda - Pravilno sestavljeni vegetarijanska in veganska prehrana sta zdravi za vse stopnje človekovega razvoja

  Tradicionalni japonski kuhinjski nož

  Oblike japonskih kuhinjskih nožev – Tradicionalna japonska jekla

  Odlična pekarna Art BREAD

  Nova (zdaj ne več) pekarna v ljubljanski Rožni dolini – Počasi vzhajani kruhi iz kislega testa, brez aditivov in konzervansov – Trenutno devet vrst kruha, pa še hrustljave bagete, čabate, fokače, francoski rogljički, rozinovi polžki in keksi

  Prehrana nosečnic

  Polnovredna in raznolika (pre)hrana bogata z vitamini in minerali - Na minimum zmanjšano uživanje sladkorja, maščob in soli ter zadostno vnašanje tekočin - Odpoved alkoholu, kajenju, surovemu mesu in surovemu mleku

  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.748 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani