Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zakaj namakamo fižol

  Zakaj NAMAKAMO suhi fižol. Preprost trik za bistveno krajši čas kuhanja z enakimi učinki.
  31. avgust 2014
  št. ogledov: 3716

  Suhi fižol pred kuhanjem čez noč, še bolje 24 ur namakamo v soljeni hladni vodi. Praviloma v hladnejšem prostoru, lahko tudi v hladilniku. Vodo od namakanja zavržemo, fižol pa oprhamo pod tekočo vodo in uporabimo po receptu. Gl. triki.
  Suhi fižol namakamo zato, da ga rehidriramo. Sicer bi visoka temperatura med kuhanjem vplivala le na površinski del fižolovih zrn, notranjost pa bi ostala suha, moknata in neužitna. Med namakanjem se v vodi optimalno stopijo oligosaharidi, ki ki sicer po zaužitju fižolovih jedi povzročajo napenjanje in vetrove. Prav zaradi tega vodo, v kateri se je fižol namakal, zavržemo, fižol pa speremo pod tekočo vodo.

  Triki

  ■ Čas namakanja bistveno skrajšamo, če suhi fižol stresemo v soljen krop. Kuhamo ga 2 do 3 minute. Fižol odstavimo in v vodi namakamo 60 minut. Nato fižol odcedimo, oprhamo pod tekočo vodo in dokončamo po receptu.
  ■ Namakanje lahko opustimo tudi tedaj, če fižol pri nizki temperaturi zelo počasi kuhamo opazno daljši čas. V tem primeru je fižol tudi okusnejši. Preprosto zato, ker ga kuhamo počasi. Od tod tudi stara resnica, da je na primer pasulj okusnejši, če ga kuhamo večjo količino. Večja količina preprosto upočasni kuhanje. Vendar pa pri tem postopku ne izboljšamo prebavljivosti fižola.
  ■ Fižol v ekonom loncu skuhamo za tretjino hitreje.

  Opombe

  ■ Čas kuhanja suhega fižola je odvisen od njegove kakovosti in starosti, traja pa od 1 do 3 ur.
  ■ Posamezniki vodi za namakanje dodajo česen, v prepričanju, da ta pospeši čas kuhanja in zmanjša težave z napenjanjem. V resnici pa da česen fižolu le boljši (pri)okus, na ostali dve komponenti kuhanja pa ne vpliva. 

  Opozorila

  Fižol med namakanjem vpije precej vode. Zato bodimo pozorni, da ga zalijemo z najmanj dvojno količino vode glede na količino fižola.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Stročnice uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Fižol vsebuje veliko vlaknin, uravnava krvni sladkor (nadvse primeren je za diabetike) ter učinkovito znižuje škodljivi holesterol in krvni pritisk.

  Viri

  ■ preveden/dopolnjen zapis Zorana Šimunića, Dobra hrana
  ■ številni različni viri 
   

     © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.668 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani