Otrok ne silimo s hrano

Obrok hrane je samo obrok hrane, ne pa dogodek, nabit z negativnimi čustvi – Hrana nikoli in nikdar ne sme biti razlog za prepir – Pustite otroku, naj izbere, kaj od ponujenega bo (po)jedel
07. februar 2005
št. ogledov: 4203

Prepiri o (pre)hrani so pogost problem pri vzgoji otrok. Starši največkrat ugotavljajo, da otroci ne jedo zadosti, pa tudi premalo raznovrstno. Zato obroke nemalokrat spremljajo vpitje, izsiljevanje, podkupovanje, grožnje in solze.
 

Za začetek ugotovimo, da hrana nikoli in nikdar ne sme biti razlog za prepir. Prenehajte se prepirati s svojimi otroci, problema se lotite s taktiko in taktom. Za začetek neješčim ali/in izbirčnim otrokom pred glavnimi obroki onemogočimo uživanje sladkarij; te so že same po sebi nezaželene v vsaki zdravi prehrani. Seveda se morate o tem dogovoriti tudi z zakoncem, z babico in dedkom, pa s tetami, ki za vašega otroka skrbijo v vrtcu.
 

Med obrokom otroka vprašajmo, kaj želi jesti. Dajmo mu možnost, da zavrne juho ali prilogo, in sam izbere, kaj bo jedel. Če zavrne vse, dopustite tudi to. Po koncu obroka otroka mirno vprašamo, če je z obrokom zaključil, potem pa z mize poberemo vse krožnike, tudi otrokovega, pa čeprav polnega. Po obroku nikoli ne pogrevajmo teme, pazimo pa, da otrok obroka ne kompenzira s sladkarijami.

Za malico otroku ponudimo sadež, kos kruha, skodelico mleka ali kaj podobnega. 

Napomembneje je, da takoj prenehamo s prepiri med obroki! Pa še nekaj: hitrih uspehov po tem receptu ne pričakujte. Pomembno je, da vztrajate, pa da vas pri tem podpirajo vsi domači, še posebej babice in dedki. 

viri
prosto po dr. Goranu Arbanasu, psihiatru, Jutarnji list, Zagreb, 9. junija 2008
fotografija s portala Tipsmom © 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.292 receptov
Moja kuharica