Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Otrok ne silimo s hrano

  Obrok hrane je samo obrok hrane, ne pa dogodek, nabit z negativnimi čustvi – Hrana nikoli in nikdar ne sme biti razlog za prepir – Pustite otroku, naj izbere, kaj od ponujenega bo (po)jedel
  07. februar 2005
  št. ogledov: 4155

  Prepiri o (pre)hrani so pogost problem pri vzgoji otrok. Starši največkrat ugotavljajo, da otroci ne jedo zadosti, pa tudi premalo raznovrstno. Zato obroke nemalokrat spremljajo vpitje, izsiljevanje, podkupovanje, grožnje in solze.
   

  Za začetek ugotovimo, da hrana nikoli in nikdar ne sme biti razlog za prepir. Prenehajte se prepirati s svojimi otroci, problema se lotite s taktiko in taktom. Za začetek neješčim ali/in izbirčnim otrokom pred glavnimi obroki onemogočimo uživanje sladkarij; te so že same po sebi nezaželene v vsaki zdravi prehrani. Seveda se morate o tem dogovoriti tudi z zakoncem, z babico in dedkom, pa s tetami, ki za vašega otroka skrbijo v vrtcu.
   

  Med obrokom otroka vprašajmo, kaj želi jesti. Dajmo mu možnost, da zavrne juho ali prilogo, in sam izbere, kaj bo jedel. Če zavrne vse, dopustite tudi to. Po koncu obroka otroka mirno vprašamo, če je z obrokom zaključil, potem pa z mize poberemo vse krožnike, tudi otrokovega, pa čeprav polnega. Po obroku nikoli ne pogrevajmo teme, pazimo pa, da otrok obroka ne kompenzira s sladkarijami.

  Za malico otroku ponudimo sadež, kos kruha, skodelico mleka ali kaj podobnega. 

  Napomembneje je, da takoj prenehamo s prepiri med obroki! Pa še nekaj: hitrih uspehov po tem receptu ne pričakujte. Pomembno je, da vztrajate, pa da vas pri tem podpirajo vsi domači, še posebej babice in dedki. 

  viri
  prosto po dr. Goranu Arbanasu, psihiatru, Jutarnji list, Zagreb, 9. junija 2008
  fotografija s portala Tipsmom 

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.096
  receptov