Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako očistimo / vzdržujemo pralni stroj

  Pošteno povedano: le redki se spomnimo, da je občasno potrebno oprati celo pralni stroj. Idealno je vsake 2-3 mesece. V stroju se z vsakim pranjem nabirajo maščobe, nestopljeni detergent in druga umazanija.
  21. avgust 2022
  št. ogledov: 113
  V pralnem stroju ostajajo ostanki praškov in mehčalcev. Skupaj z vlago idealno gojišče bakterij in plesni. Te tvorijo neprijetne vonjave, ki se prenašajo na oprana oblačila in druge tekstilije.

  1. Zdrgnemo boben. S čisto krpo in z alkoholnim kisom.
  2. Podobno in temeljito operemo gumico bobna in vratca. Pa filter, če imamo dostop.
  3. Operemo dozirno posodico. Z mešanico alkoholnega kisa in vode. Težje dostopne reže očistimo z zobno krtačko. Ki jo imamo samo za ta namen.

  Čiščenja pralnega stroja se lotimo v času cenejše energije. Sobote, nedelje in nočni čas, od 22. do 06. ure.


  4. V dozirno posodico nalijemo 0,5–1 l alkoholnega kisa. V predalček za detergent. Pribl. 1 dl sode bikarbone stresemo v predalček za mehčalec. Zaženemo najdaljši program pri najvišji temperaturi (90 stopinj).
  5. Na kocu na stežaj odpremo vratca, da se stroj posuši.
  6. Očistimo filter, če imamo dostop. Pod filter položimo staro brisačo, s katero prestrežemo vodo, ki je ostala od pranja / čiščenja. S filtra odstranimo večje tujke. Nato ga operemo z mešanico alkoholnega kisa in vode.
  7. Neposredno v boben stresemo 1–1,5 dl sode bikarbone. Izvedemo krajše pranje pri srednji temperaturi. Nikakor z vročo vodo. Mešanica alkoholnega kisa in sode bikarbone (točka 4) odstrani večino umazanije. Ne odstrani pa neprijetnih vonjav. Zato še ta, sedmi in zadnji korak čiščenja notranjosti.
  8. Pralni stroj odmaknemo z njegove pozicije in pobrišemo prostor pod njim. Se nabere.

  Nasveti

  ■ Vodotesna guma bobna po vsakem pranju zadrži nekaj vode. In postane gojišče plesni. Do suhega jo obrišemo po vsakem pranju.
  ■ Po vsakem pranju vratca stroja na stežaj odpremo. Da se boben posuši.
  ■ Večja količina pralnega sredstva ne izboljša kakovosti pranja. V stroju se le nabira več ostankov. Praviloma perilo kakovostno operemo s tretjino pralnega sredstva glede na navodilo proizvajalca.

  1 dl alkoholnega kisa je ekološki, cenejši in enako učinkovit nadomestek za mehčalec.


  ■ Uporabljajmo pralne praške, mehčalec pa nadomestimo z 1dl alkoholnega kisa. Tekoči detergenti in mehčalci ustvarjajo lepljivo mešanico, ki se nabira na robovih bobna. Med pranjem pri nizkih temperaturah se ne stopi.
  ■ Kdor ima trdo vodo, naj obvezno uporablja sredstvo za mehčanje vode.
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.670 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani