Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Maček

  Dan potem - Zagotovo poznate tiste zoprne občutke velike glave, suhih ust, šumenja v ušesih, trhlih nog, manjše ali večje slabosti, vrtoglavice in rahle depresije - Preventiva ali / in kurativa?
  30. november 2004
  št. ogledov: 7482
  Bolje je preprečiti, kakor zdraviti!
  1. Nekaj ur pred zabavo popijemo čim več naravnih sadnih sokov. Pojejmo kaj lahkega, najbolje kuhanega in zabeljenega z dobrim olivnim oljem. 
    
  2. Izogibajmo se žganih pijač. Zlasti povsem nepotrebnih aperitivov, ki požigajo brbončice in preprečujejo užitek v jedi. 
    
  3. Pijmo počasi. Nikakor na prazen želodec, vedno le po oziroma ob jedi. Včasih zadostujejo že olive, ki s svojim oljem telesu pomagajo presnavljati alkohol. 
    
  4. Ne mešajmo. Ostanimo pri isti pijači. Če smo začeli z rdečim vinom, z njim tudi zaključimo. 
    
  5. Pijmo (mineralno) vodo. Pa ne v istem kozarcu z vrhunskim vinom, lepo prosim. Kozarec vina, kozarec vode. In tako vedno znova. V veliko pomoč je okusna zdravilna slana limonada.
    
  6. Dobro nam bo del počitek. A nikakor brez osnovne higiene. Preden ležemo k počitku popijmo kozarec ali dva vode, čaja z medom ali z vodo razredčenega sadnega soka. Pomagala nam bo tudi tabletka B- kompleksa ali C- vitamina. 
  Če nam preprečevanje nekako ni uspelo, se naslednji dan držimo naslednjih pravil: 
  1. Pijmo veliko tekočine. Brezalkoholne! Ne nasedajte zgodbam o klinu s klinom. Na tešče bo najboljši kozarec mlačnega mleka ali toplega kamiličnega čaja. Sicer pa veliko vode, če je le mogoče okisane z limoninim sokom. In če pravimo veliko, govorimo o dveh do treh litrih. Črna kava ne pomaga. Proti mačku se ustrezno borimo z brezalkoholno Bloody Mary (angl.; krvava Marija), z grenivkinim sokom s kumino, s Prairie Oyster (angl.; prerijska ostriga) ali s šumečo tableto alka seltzer, raztopljeno v kozarcu vode. 
    
  2. Dan po pitju se nikakor ne postimo. Tega želodec preprosto ne mara. Zjutraj si privoščimo krepak zajtrk. Čez dan pa uživajmo veliko sadja ali/in sadnega kompota. Pred obrokom zaužijmo košček presne zelenjave (na primer solate, belušne zelene, korenčka).  Po mačku in proti njemu bodo posebej dobrodošle izbrane jedi: artičoke, čebulna juha, čista goveja juha, čista kokošja juha, katera od številnih ribjih juh, kuhana zelenjava na maslu, liška kisla jagnječja juha, piščančja solata z ementalcem, sarma s kislim zeljem, segedin, različne obare, štajerska kisla juha in žolca. 
    
  3. Zjutraj bosta pomagala hladna prha in obisk stranišča.
    
  4. Temeljito prezračimo stanovanje. Medtem se odpravimo na krajši izlet po okolici. 

  Sezam je preprosto sredstvo za spopad z mačkom. V semenih je sesamin, ki pomaga jetrom pri razgradnji alkoholnih posledic in razstrupljanju škodljivih snovi.
  Če ne pomaga nič od zapisanega, nas bodo zagotovo streznili računi od čekov in (plačilno-kreditnih) kartic, kot posledica naše decembrske dobrosrčnosti in darežljivosti. Veliko sezama je v (domači) sezamovi pasti.

  Marjana Potrata
  prosto po zapisih v slovenskih časnikih in revijah 

  P.s.: In ne pozabite, minister za zdravje opozarja... Kaže, da bolj potihem. Ne slišijo ga niti posamezni ministri.
     © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.669 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani