Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Kako pripravimo najboljšo domačo pico pizzo

    Pica (pizza) je svetovno znana italijanska specialiteta iz kvašenega testa, paradižnikovega premaza in obloge. Nekaj nasvetov, da nam domača pica zagotovo uspe. Pa kako v domači pečici približno simuliramo efekt krušne peči.
    04. maj 2019
    št. ogledov: 551
    HVALA za dodatne nasvete na info@gurman.eu. Če želiš, bo poleg objavljeno tvoje ime in link na fb.

    TESTO ZA PICO praviloma pripravljamo z moko tip 00 (pri nas tip 500), zmleto iz žit, ki rastejo v kanadski pokrajini Manitoba. To je moka, ki vsebuje najmanj primesi. Najboljša je moka iz tistih žit, ki vsebujejo veliko v vodi netopnih beljakovin, ki med gnetenjem tvorijo lepek, elastično snov, ki omogoča raztezanje testa. Od količine in kakovosti lepka sta odvisna elastičnost in obstojnost testa.

    ■ Količina kvasa je odvisna od tega, kdaj bomo (upo)rabili testo. Idealno je, če testo počiva v hladilniku vsaj 12 ur, da se kvas aktivira počasi. Če testo potrebujemo takoj, je količina kvasa večja. Seveda pa je še boljše testo z drožmi.

    ■ Če delamo domače testo, ga z vrhovi prstov potiskamo od srede proti robu. Da dobimo kaka 2 cm širok rob. Rob bo ostal zračen, saj vanj na ta način vtiskamo zrak, obenem pa se bo lepo spekel. Testo na delovni površini istočasno obračamo.

    ■ Testo ponavadi premažemo z domačo PARADIŽNIKOVO OMAKO (številne različice). Dober premaz sta tudi PEKOČA PARADIŽNIKOVA MARMELADA in PESTO.

    ■ Pico pripravljamo s sezonskimi, svežimi in kakovostnimi živili. Če so na pici paradižniki, so to pelati. Če so pelati, so San Marzano. Če je testo zadosti posoljeno ali pa so med oblogo tudi sklan(kast)e sestavine (pršut, salama ipd.), paradižnikov ne solimo.

    ■ Pica je lahko tudi brez paradižnikov. Nadomeščamo jih z ekstra deviškim oljčnim oljem s česnom, s pestom (številne različice), samo s siri ipd.

    ■ Pozorni smo pri kombiniranju živil za oblogo. Če pico obložimo s pršutom ali s podobnimi slanimi sestavinami, naj bodo druga živila neslana ali vsaj manj slana.

    ■ Pečico pred pripravo ogrejemo na najvišjo temperaturo. Odličen pripomoček za domačo peko pice je šamotna plošča, debela 3-6 cm; debelejše je boljše in težje. Ploščo nam odreže pečar (pribl. 7 evrov), sami pa na njej obrusimo robove. Ploščo položimo na dno pečice, pred pečenjem pa jo močno segrejemo s spodnjim žarom in pri 250 °C. Po 15 minutah ploščo obrnemo in jo segrejemo še po drugi strani. Na segreto ploščo položimo pico. Ko se skorjica zapeče, temperaturo v pečici znižamo na 200 °C.

    ■ Pica iz domače pečice je zagotovo prijetno hrustljava, če obložimo predhodno nekoliko zapečeno testo. Ali pa nekaj minut pred koncem pečenja prižgemo zgornji žar.

    ■ Mocarelo narežemo na rezine, ki jih 30 minut odcehamo v cedilu. Sir položimo na pico pred koncem pečenja, da ne spusti tekočine, ki razmoči testo. Pršut, bresaolo in druge suhomesnate proizvode položimo na pico po koncu pečenja. Med pečenjem se skrčijo in spustijo sol.

    Različice

    gl. brezglutenska cvetačna pica z mocarelo, bučkami in češnjevci; čičerikina pica z zelenimi beluši in listnim ohrovtom; hrustljava krompirjeva pica; katalonska pica s špinačo in orehi; krompirjeva pica; krompirjeva pica s paradižnikom; kvašeni pica vaflji; kvašeno testo (številne različice); pica mafini; pica po napolitansko; pica polžki; pica s šampinjoni; pica s figami in modrim sirom; pica s krompirjevim pirejem, mocarelo, pečenim česnom in slanino; pica s paradižnikom in mocarelopica s paradižnikom, mocarelo in inčuni (po napolitansko); pica s paradižnikovo omako in mocarelo (Margarita); pica s pečenimi češnjevci, rukolo in mocarelo; pica s pečenimi kostanji, šampinjoni in zelišči; pica s pestom, kozjim sirom in češnjevci; pica s štirimi siri; pica z dosegljivimi sestavinami; pica z gobami; pica z jajčevci, parmezanom in hrustljavimi kaprami; pica z jurčki, porom in panceto; pica z jurčki; pica z mladim krompirjem in mlado čebulo; pica z mocarelo in bučkami; pica z mocarelo, parmezanovo kremo in panceto (alla carbonara); pica z rikoto, bučkami in prekajenim lososom; pica z rikoto, kozjim sirom, parmezanom in krompirjem; pica z vloženimi artičokami; pica z zelenimi beluši in kozjim sirom; pikantna pica z mladim krompirjem iz paradižnikove omake; polnozrnata pica na žaru s stepeno rikoto in jagodičevjem; ponarejena pica; popolna pica s sirom in zelenjavo brez kvasa; prepognjena pica calzone z mocarelo, blitvo, pinjolami in rozinami; skutina pica z rozinami in drobljencem; testo za pico (številne različice); veganska pica ipd.

    Viri

    številni različni viri
     


    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani