Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako skuhamo jajca za pirhe

  Marsikdo misli, da ve, kako skuhamo jajca za pirhe, pa ni res. Enako pomembna sta izbira jajc in čas kuhanja. Rjava jajca lahko preprosto pobelimo. Ne maramo gumijastega beljaka in sivega rumenjaka.
  26. februar 2023
  št. ogledov: 87
  Predpriprava
  ■ KAKO SKUHAMO JAJCA ZA PIRHE. Jajca segrejemo na sobno temperaturo. Pomeni, da jih vzamemo iz hladilnika do največ 2 uri (!) pred kuhanjem. Ali pa jih položimo v toplo vodo za 5 minut.
  ■ Poiščemo ustrezno posodo. Ki je zadosti široka, da bodo jajca v njej v eni plasti.
  ■ Jajca zdrgnemo z grobo gobico, ki jo namakamo v toplo vodo. Da odstranimo voskasti zaščitni sloj. Če je na lupinici kak žig, ga odstranimo s pomočjo vate in svetlega kisa.

  Priprava

  ■ Jajca zložimo v posodo. Prelijemo jih s toliko hladne vode, da sega 1–2 cm čeznje. Posodo pristavimo, vodo pa zavremo.

  Jajca domnevno lažje olupimo, če vodi za kuhanje dodamo 1 žličko sode bikarbone ali svetlega kisa.


  ■ Takoj, ko voda zavre, posodo odstavimo. Jajca kuhamo v odstavljeni, pokriti posodi 12–17 minut. Glede na velikost jajc. 12 minut jajca velikost M, 17 minut pa XL.
  ■ Trdo kuhana jajca odcedimo in takoj prelijemo z ledeno hladno vodo. Lahko dodamo ledene kocke-. V njej jih pustimo 10 minut. Zaradi naglega ohlajanja se v jajcu naredi žep med beljakom in lupino. Ki domnevno olajša lupljenje.

  Predolgo kuhana trdo kuhana jajca prepoznamo po gumijastem beljaku in po neprivlačno sivo zelenem rumenjaku.


  ■ Lupino nežno razbijemo na delovni površini, pri čemer jajce obračamo okrog osi. Trdo kuhana jajca začnemo lupiti na širokem koncu in pod tekočo vodo.


  Kako skuhamo jajca za pirhe

  Shranjevanje

  Trdo kuhana jajca v lupini lahko hranimo v hladilniku do 7 dni.

  Nakup

  Jajca ne smejo biti sveža, saj jih je sicer nemogoče olupiti. Najboljša so stara 3–5 dni; gl. kuharski leksikon. Za barvanje so idealna bela jajca, ki pa jih je težko dobiti. Če je mogoče kupimo vsaj svetlo rjava. Pri temno rjavih dobimo globoke odtenke barv. Če ne dobimo belih jajc, pobelimo rjava; gl. VIDEO na dnu strani.

  Sorodni recepti

  Kuharski leksikon

  Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

  Kokoš mora za 12 jajc pojesti 1,8 kilograma krme. Nesti začne pri 19 tednih starosti, letno pa povprečno znese 300 do 325 jajc. Ko kokoš odraste, nosi večja jajca.


  Preprost test za svežino jajc. Jajce položimo v skledo z vodo. Popolnoma sveža ležijo na boku. Nekoliko manj sveža stojijo pokonci zaradi zračnega žepa. Če priplavajo na vrh, so pa že neuporabna (!).
  Jajca hranimo v hladilniku v originalni kartonski embalaži. Ločeno od drugih živil, na temperaturi in do roka, označenih na embalaži. Jajca ležijo z ožjim delom navzdol, da ostane rumenjak v sredini. Pa da pride čim manj v stik z zrakom, ki se nabere v njegovem širšem delu.
  Trdo kuhana jajca najbolje* začinjamo z (abecedno): drobnjakom, gorčico (tudi dijonsko), karijevim praškom, kisom (zlasti z belim vinskim), koprom, koriandrom, limoninim sokom, pehtranom ali/in s peteršiljem.


  Kako skuhamo jajca za pirhe

  ■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki z univerz Sheffield in Warwick so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje.

  Opozorila

  ■ Jajca za pirhe ne smejo imeti nobenih razpok.
  ■ Najtežje prebavljiva so močno zapečena in trdo kuhana jajca.

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen recept kako skuhamo jajca za pirhe (izvirno: presenečeni boste kako se pravilno skuha jajca za barvanje pirhov) Karina Cunder Reščič, priloga Odprta kuhinja, Nedelo
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  spletno naročilo tiskanega ali/in digitalnega Nedela


  Kako pobelimo rjava jajca
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.760 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani