Prijava

Najbolj pogoste napake pri pripravi sladic

Priprava sladic je najpogosteje mikroskopsko natančno delo. Če izvzamemo profesionalne slaščičarje in napredne domače kuharje. Čeprav celo slaščičarji pogosto stehtajo in namerijo potrebne sestavine. Poleg tega je pri pripravi sladic še nekaj zapovedi, zapisanih v nadaljevanju, ki jih velja upoštevati. V izogib slabi volji zaradi nepotrebnih stroškov.
10. december 2018
št. ogledov: 205
Površno branje recepta
Marsikateremu problemu pri pripravi sladic se izognemo z natančim branjem recepta pred pripravo. Če si recepte printamo, si podčrtamo ključne etape priprave. Med pripravo večkrat pogledamo recept, da ne preskočimo sestavine ali kakšnega detajla.

(Ne)precizno tehtanje in merjenje
Tudi največji slaščičarski mojstri stehtajo sestavine. Ponavadi v grame točno.

Hladne sestavine
Sladice praviloma pripravljamo s sestavinami ogretimi na sobno temperaturo. Pomeni, da jih vzamemo iz hladilnika kakih 30 do 60 minut pred pripravo. Razen, če v receptu ni zapisano drugače. Kot npr. pri krhkem testu, ki ga najpogosteje delamo s hladnim maslom.

Improvizacija
Sladice so redka skupina jedi, pri katerih čim manj improviziramo. Razen kdor je napreden kuhar oz. slaščičar. Lahko si pomagamo z Gurmanovima rubrikama: Kombiniranje začimb in živil in Optimalno kombiniranje živil. POVEZAVE DODAMO V KRATKEM.

Pecilni prašek
Pozorni smo na rok trajanja. Uporaba (pre)starega pecilnega praška je podobno, kot če ga ne bi uporabili.

Mis en place
ali (pred)priprava je pri sladicah še posebej pomembna. Včasih odločajo sekunde, zato pripravimo vse potrebne sestavine. In vse potrebne posode in pripomočke.

Čistoča
v kuhinji je samoumevna, pri pripravi nekaterih sladic pa še posebej. Če beljakov sneg (za meringo npr.) stepamo z metlicami ali s penovko, ki ni absolutno čista, uspeh ni zagotovljen.

Prekratko stepanje
masla in sladkorja ima za posledico neprijetno škrtanje sladkorja med zobmi. Sladkor se mora med stepanjem povsem stopiti. Podobno je pri stepanju rumenjakov in sladkorja, kjer moramo doseči bledo in gosto kremno teksturo.

Kaj gre lahko narobe pri potici
preberi tukajle.  

Sejanje suhih sestavin
Če je v receptu zapisano, da sestavine presejemo, jih presejmo. Najpogosteje so to moka, pecilni prašek, kakav, čokolada v prahu in jedilni škrob. Skozi kuhinjsko sito ali gosto cedilo. Sicer se v sladici lahko pojavijo grudice. Sejanje ni odveč niti tedaj, ko v receptu ni posebej izpostavljeno.

Uporaba multipraktika
in blenderja je pri pripravi sladic več kot dobrodošla. Zelo pomembno pa je, da med miksanjem oz. stepanjem nekajkrat postrgamo zlepljena živila z oboda mešalne posode. Zato, da se vse sestavine enakomerno zmešajo, pa tudi zato, ker pri sladicah lahko na kakovost vpliva vsak manjkajoči gram.

Viri

številni različni viri
 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.589 receptov
Moja kuharica