Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Vzdrževanje kuhinjskih nožev

  Pravilno shranjevanje kuhinjskih nožev – Čiščenje nožev – Redno ravnanje rezila – Uporaba deske za rezanje – Redno brušenje
  11. april 2010
  št. ogledov: 3251

  Povprečen kuhinjski nož v naših kuhinjah je ponavadi cenejši nož, kupljen v veleblagovnici. Znamka je neznana, a kvaliteto in tip jekla označuje napis "steinless". Zahvaljujoč TV prodaji so zelo popularni noži z žagico ali pa noži, ki prerežejo železni drog, opeko, paradižnik v zraku... Po daljši uporabi se rezilo teh nožev obrabi. Obraba je odvisna od kvalitete materiala, uporabe in vzdrževanja oziroma brušenja nožev. Spodnji odstavki so namenjeni pravilni uporabi in vzdrževanju kakršnega koli kuhinjskega noža z namenom podaljševanja njegove življenjske dobe in ostrine rezila.
   

  Pravilno shranjevanje kuhinjskih nožev
  Kuhinjskih nožev ne shranjujemo v predalu skupaj s kuhalnicami, zajemalkami in ostalimi kuhinjskimi pripomočki. V predalu se bodo delikatna rezila s premikanjem in drgnjenjem ob ostale stvari poškodovala, nevarno pa je tudi za vas, da se porežete med tem, ko nekaj iščete. Priporočamo lesena magnetna stojala, ki vam omogočajo, da imate kuhinjski nož shranjen varno na dosegu roke.
   

  Čiščenje noža
  Tudi če so vaši noži iz nerjavečega jekla, je sprotno čiščenje nujno. Puščanje umazanega mokrega noža dlje časa v umivalniku, rezilu škodi. Še posebej to velja za boljše nože, ki so označeni kot nerjaveči. Tudi ti niso popolnoma nerjaveči, temveč so odporni proti rji do določene mere. Preživeta noč v umivalniku lahko prinese žalosten rezultat. Za čiščenje kuhinjskega noža ne uporabljajte pomivalnega stroja. Vroča voda, vroč zrak, agresivni pralni prašek in tolčenje ob ostalo kuhinjsko posodo škodi vsakemu kuhinjskemu nožu. Priporočam, da že med samo uporabo nož občasno obrišemo v krpo; delo s čistim nožem je lažje in varnejše, zato ga po končani uporabi splaknemo pod mlačno vodo in ga po potrebi nežno podrgnemo z gobico in praškom. Po pranju ga s čisto kuhinjsko krpo obrišemo in ga pustimo na kuhinjskem pultu še nekaj časa, da se popolnoma posuši preden ga shranimo. Če je kuhinjski nož iz jekla, v katerem je zelo malo ali nič kroma (Cr), ga pred shranjevanjem lahko namažemo z oljem, ki ne vsebuje kislin (npr. sončnično olje).
   

  Uporaba pravega »tipa« noža
  Občutljivo rezilo japonskega noža ni namenjeno sekanju kosti, odpiranju kokosa in ne uporabljamo ga namesto odpirača, izvijača, kladiva...
   

  Redno ravnanje rezila
  Pri tem gre za brusno palico, kot jo po navadi vidimo pri mesarju. Uporaba je zelo enostavna. Brusna palica ne brusi, ampak ravna samo konico z mikroskopskim odkrivljanjem in odstranjevanjem zavihkov in ostalih neravnin na rezilu. Predstavljate si lep raven papir. Če potegnete po robu, se lahko urežete. Ko ga zmečkate, ta rob (čeprav isto tanek in oster kot prej) ni več raven in ne morete se urezati. Pri kuhinjskemu nožu brusna palica ta rob ponovno poravna in rezilo je spet ostro. Ravnanje rezila vam bo vzelo točno 10 sekund. Bolj pogosto ravnamo, bolje je. Ko enkrat brusna palica ne deluje več, je čas za brušenje noža. Ostrina rezila na kuhinjskem nožu bo ob redni uporabi brusilne palice ostala dobra desetkrat dalj časa. Paziti je treba le pri izbiri oziroma nakupu brusne palice. Grobe jeklene ali te, ki so priložene poleg poceni kuhinjskih setov, so neuporabne. Priporočam zelo fine jeklene, za evropske kuhinjske nože iz mehkejših jekel in brusne palice z diamantno prevleko oziroma keramične za boljše nože iz trših jekel. Za domačo uporabo najbolj priporočam cenejšo, fino keramično palico.
   

  Uporaba deske za rezanje
  Nikoli ne režite na marmornem pultu, steklenem podstavku, keramičnem pekaču, jeklenem pladnju in ostalih podobnih površinah, ki niso namenjene rezanju. Uporabljajte profesionalne umetne ali lesene deske za rezanje, pri katerih so nožu bolj prijazne tiste, ki imajo letnice obrnjene navzgor, kot odrezan drevesni štor. Še nasvet pri uporabi rezalne deske: potrebujete vsaj dve deski; eno za surovo meso in ribe, drugo za zelenjavo in sadje.
   

  Nežnejša uporaba
  Oster nož reže bolje, zato za uporabo in rezanje ne boste potrebovali toliko sile. Za določene sestavine skoraj zadostuje že teža rezila, pri ostalih bo dovolj le minimalen pritisk. Ko režemo z manjšo uporabo sile, manj poškodujemo sestavine, smo natančnejši in težje se urežemo. Ko nož odreže sestavino, udari rezalno desko. Ti udarci vplivajo na ostrino rezila.
   

  Strganje
  Ko na rezalni deski režemo zelenjavo, po navadi narezane koščke z rezilom kuhinjskega noža postrgamo iz deske v lonec. Nekaj mikronov tanka ostrina na rezilu je oblikovana tako, da se relativno dobro upira navpičnim pritiskom, v primeru strganja pa deluje na rezilo sila v prečni smeri in močno poškoduje rezilo. Kadar želite postrgati zelenjavo iz deske v lonec, rezilo obrnite in postrgajte s hrbtenico noža!
   

  Redno brušenje
  Velja še posej za tiste, ki znate brusiti sami. Redno brušenje je enostavnejše, vzame manj časa in odstranjuje veliko manj materiala. Po nekaj letih uporabe bo imel nož, ki je bil redno brušen, manj obrabljeno rezilo, kot nož, ki je bil nabrušen samo nekajkrat.
     © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.669 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani