Prijava

Rastline proti škodljivcem na vrtu

Cvetje na zelenjavnem vrtu je okras in koristen sopotnik domači zelenjavi – Kako prepodimo ali uničimo različne vrtne škodljivce
27. julij 2014
št. ogledov: 1646

Med zelenjavo posejemo čim več cvetlic, ki lepo dišijo in imajo veliko cvetnega prahu. Na ta način na domači vrt privabimo čebele in čmrlje, ki pomagajo opraševati rastline. Pa tudi številne druge koristne žuželke. Te se hranijo s pršicami, tripsi, ušmi in drugimi škodljivci na zelenjavi. Nekatere žuželke celo ležejo jajčeca v škodljivce in jih s tem uničijo. Koristne žuželke na vrt privabijo barvni cvetovi, zlasti rumeni, oranžni in rdeči. Cinije, astre, vrtni ognjič, žametnice (na fotografiji), kapucinke in druge enoletnice so najboljši naravni pomočniki na zelenjavnem vrtu. Rastline posejemo po celem vrtu, vsake po malem na vsako gredo. Bližine žametnic so še posebej veseli repa, redkev, (kitajsko) zelje, jajčevci, krompir in šparglji. Vrtnega ognjiča se razveselijo (kitajsko) zelje, repa, grah, korenček, jajčevci, krompir in šparglji. Kapucinke ugodno vplivajo na jajčevce in kitajsko zelje.
 

Bolhač
Odganjajo ga kapucinke.
Pripravek za škropljenje. Sveže poganjke in cvetove kapucink prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 do 20 minut, nato pa maso stisnemo in precedimo. Tekočino brez redčenja pršimo po rastlinah.
 

Čebulna muha in porova zavrtalka
Čebulna muha in porova zavrtalka sta zelo podobni hišni muhi, ogrožata pa vse čebulnice (čebula, por, šalotka, drobnjak, stoletna čebula, česen in okrasne rastline). Ličinke vrtajo v čebulice in povzročajo povešene in porumenele liste. Prvi napad je že na začetku aprila, drugi do srede maja, tretji pa septembra in oktobra.
Por, ki ga napade porova zavrtalka je lahko poln rjavkastih sodčkastih bub.
Rastline pred obema zaščitimo takoj po sajenju z vrtnarsko kopreno ali z gostimi starimi zavesami. Položimo ju prek lokov, da se mreža ne dotika rastlin, ob robu pa jo zakopljemo v zemljo. V mreži ne sme biti niti luknjice.
Problemu se izognemo, če čebulo sadimo konec oktobra. Čebulo in por sadimo v mešane posevke s korenjem, zeleno, peteršiljem in pastinakom. Tla škropimo s pripravkom iz rmana ali vratiča. Ne poazbimo na kolobarjenje!
 

Gosenice
Pelinov pripravek proti gosenicam. Pol kilograma pelina narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z 10 litri postane vode ali deževnice. Namakamo 24 ur. Večji del vode odlijemo, preostanek pa počasi kuhljamo 30 minut. prilijemo odliti del vode in ohladimo. Tekočino za škropljenje redčimo v razmerju 1: 3.

Pripravek iz gozdne praproti proti gosenicam. 30 gramov suhih listov praproti prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Čebulni pripravek proti gosenicam. 75 gramov sesekljane čebule prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Vratičev pripravek proti gosenicam Za pest vratiča prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Pelinov pripravek proti gosenicam. 500 gramov svežega ali 30 gramov suhega pelina prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Pripravek iz kapucink proti gosenicam. Sveže poganjke in cvetove kapucink prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 do 20 minut, nato pa maso stisnemo in precedimo. Tekočino brez redčenja pršimo po rastlinah.
 

Kapusov belin
Odganjajo ga kapucinke.
 

Koloradski hrošč
Samica lahko izleže tudi do 1000 jajčec. Na majhnih površinah ličinke in hrošče pobiramo ročno.
Hroščem smrdijo kapucinke, vrtni ognjič, mačja meta, mrtva kopriva, česen, koriander in fižol, zato nekatere od teh rastlin sadimo na ali ob grede s krompirjem in jajčevci. Dele teh rastlin lahko mešamo med zastirko. Pomaga tudi hren ob robu grede.
Pripravek za škropljenje. Sveže poganjke in cvetove kapucink prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 do 20 minut, nato pa maso stisnemo in precedimo. Tekočino brez redčenja pršimo po rastlinah.
 

Korenjeva muha
leže v zemljo jajčeca, iz katerih se razvijejo ličinke. Te v koren vrtajo rove in vanje odlagajo iztrebke. Korenje sejemo v družbi čebule in pora, ki odganjata muhe. Korenja na isto gredo ne sejemo vsaj 4 leta! Pred redčenjem korenja gredico dobro zalijemo, dobro pa je, če rastline redčimo s škarjicami v večernem času. Odstranjene liste zakopljemo.
 

Listne uši
Prve napade uši preprosto uničimo s prsti ali z močnim vodnim curkom. Nekaj jih ostane in so hrana koristnim žuželkam, ki jih z njimi privabimo na vrt. Kasnejše kolonije sproti zatrejo pikapolonice, tenčičarice, najezdniki, muhe trepetavke, strigalice, žabe, pa tudi ptice.
Listne uši preženemo z nekaterimi rastlinami, ki jih posadimo med zelenjavo. To so žametnica, sivka, ognjič in kapucinka. Ušem smrdijo tudi čebula, česen, redkvica in hren, naravni sovražnik pa jim tudi šetraj (zato ga sadimo med fižol), bazilika, boreč, poprova meta, kumina, koriander, žajbelj in timijan.
Koprivni pripravek proti ušem. Kilogram kopriv narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z 10 litri postane vode ali deževnice. Namakamo 24 ur, nato precedimo in nerazredčen pripravek škropimo po rastlinah enakomerno z vseh strani. Čez nekaj dni škropljenje ponovimo.
Rmanov pripravek proti ušem pripravimo kakor koprivnega.
Vratičev pripravek proti ušem. Pol kilograma vratiča narežemo na manjše koščke in prelijemo z 10 litri postane vode ali deževnice. Postavimo na tople prostor in počakamo, da tekočina začne vreti, kar se pokaže s penjenjem in neprijetnim vonjem (omilimo ga z dodatkom baldrijana ali kamilic). Pripravek je končan, ko se tekočina preneha peniti, vratič pa potone na dno. Tekočino precedimo in redčimo z vodo v razmerju 1 : 3.
Čebulni pripravek proti ušem pripravimo kakor vratičevega.
Pelinov pripravek proti ušem. Pol kilograma pelina narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z 10 litri postane vode ali deževnice. Namakamo 24 ur. Večji del vode odlijemo, preostanek pa počasi kuhljamo 30 minut. prilijemo odliti del vode in ohladimo. Tekočino za škropljenje redčimo v razmerju 1 : 3.
Pripravek iz gozdne praproti proti ušem. 30 gramov suhih listov praproti prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Pripravek iz kapucink proti ušem. Sveže poganjke in cvetove kapucink prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 do 20 minut, nato pa maso stisnemo in precedimo. Tekočino brez redčenja pršimo po rastlinah.
 

Mravlje
Pelinov pripravek proti mravljam. Pol kilograma pelina narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z 10 litri postane vode ali deževnice. Namakamo 24 ur. Večji del vode odlijemo, preostanek pa počasi kuhljamo 30 minut. prilijemo odliti del vode in ohladimo. Tekočino za škropljenje redčimo v razmerju 1 : 3.
 

Polži
se zadržujejo v vseh vlažnih kotičkih, zato takšne v okolici vrta pokosimo oziroma očistimo. Na vrt privabimo naravne sovražnike polžev: ježke, kače, krastače, kuščarje, rovke, ptice in race.
Polžem smrdijo lepe cvetice: kapucinke, vrtni ognjič, črnika, kalifornijski mak, glavinec, kozmeja, grenik, grobelnik, statice in suhe rože. Sejemo jih ob robove gredic. Polžem smrdi tudi pripravek iz teh rastlin.
Žametnice pa polže privabljajo in jih uporabljamo kot vabo, polže pa sproti pridno pobiramo.
Polže s svojim vonjem odganjajo bezeg, gozdna praprot, vratič, rman, preslica in klek. Njihove liste položimo okoli gredic ali pa narezane mešamo s slamo ali travo, ki jo uporabljamo za zastirko.
Okoli gredic položimo bakrene trakove, žice ali žlebove. Ko se polži dotaknejo bakra, jih strese elektrika. Pomagajo tudi plastične pregrade z naostrenim zgornjim robom.
Okoli gred in ogroženih rastlin nasujemo za širino dlani žagovine, jajčnih lupin, apnene ali/in kamene moke, kavne usedline, ostrega peska ali/in otrobov.
Polže preženemo s škropivom iz turške kave, ki jo z vodo razredčimo v razmerju 1 : 10. S pripravkom poškropimo rastline in predele, kjer lezejo polži.
Polže lahko pretentamo z vabami. Po vrtu potresemo na rezine narezan krompir, zjutraj pa polže z rezinami vred poberemo. Polže redno pobiramo okoli rastlin, ki jih izjemno privlačijo: hren, žametnice in hoste. V plastične kozarčke do polovice nalijemo pivo, potem pa jih zakopljemo v zemljo, da je rob poravnan s tlemi.
Naprodaj je ljudem in živalim povsem neškodljivo biološko sredstvo v obliki granul na osnovi železovega III fosfata. Po gredicah ga potresemo enakomerno.
 

Pršice
Pripravek iz gozdne praproti proti pršicam. 30 gramov suhih listov praproti prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Čebulni pripravek proti pršicam. 75 gramov sesekljane čebule prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Vratičev pripravek proti pršicam. Za pest vratiča prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Pelinov pripravek proti pršicam. 500 gramov svežega ali 30 gramov suhega pelina prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
 

Rje
Pelinov pripravek proti rjam. Pol kilograma pelina narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z 10 litri postane vode ali deževnice. Namakamo 24 ur. Večji del vode odlijemo, preostanek pa počasi kuhljamo 30 minut. prilijemo odliti del vode in ohladimo. Tekočino za škropljenje redčimo v razmerju 1 : 3.
Pripravek iz gozdne praproti proti rjam. 30 gramov suhih listov praproti prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Čebulni pripravek proti rjam. 75 gramov sesekljane čebule prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Vratičev pripravek proti rjam. Za pest vratiča prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
Pelinov pripravek proti rjam. 500 gramov svežega ali 30 gramov suhega pelina prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in ohladimo. Precedimo, za škropljenje pa redčimo v razmerju 1 : 3.
 

Voluhar
Samica skoti do štirikrat letno povprečno po 5 mladičev, ki spolno dozorijo že po 2 mesecih. proti voluharju se borimo tako, da sadno drevje in čebulnice sadimo v žičnate košare. Voluharjevi naravni sovražniki so ježi, dihurji, podlasice, lisice, jazbeci, kače, ptice roparice in domače mačke, če še znajo loviti.
Voluharjem smrdijo križnolistni mleček, medena detelja, pasji jezik, kristavec, cesarski tulipan in narcisa.
V voluharjeve rove potisnemo krpe, prepojene s petrolejem ali ribjim oljem, ostanke česna, limonove olupke, liste citronke, vejice brina, cipres ali ameriškega kleka ter liste, cvetove ali cele veje črnega bezga. Bezgove veje lahko zapičimo po vsem vrtu.
Voluharja pretentamo s topinamburjem. Gostil se bo na njem, ostale rastline pa bo pustil pri miru.
Voluharju zagrenimo življenje z v tla zakopanimi steklenicami, ki jim odrežemo dno (zaradi vetra povzročajo neprijetne zvoke) ali z vetrnicami, zapičenimi v zemljo.
 

Vrtne mravlje
z gredic zvabimo z različnimi vabami. Kuhinjsko gobico za pomivanje namočimo v sladkorno raztopino. Če raztopini primešamo kvas, je za mravlje usodna. Po potkah, kjer se gibljejo, polivamo čajno usedlino, močne čaje iz mete in timijana ali pripravke iz pelina in kopriv.

Pripravek za krepitev odpornosti rastlin
100 gramov ognjiča čimbolj drobno narežemo. Stresemo ga v leseno ali plastično posodo in prelijemo z litrom deževnice. Čez nekaj dni se začne tekočina peniti. Ko se penjenje preneha, ostanki zelišča pa potonejo na dno, pripravek precedimo. Nalijemo ga v steklenice, ki jih lahko v temnem in hladnem prostoru hranimo 1 do 2 meseca. Pripravek redčimo z vodo v razmerju 1 : 10, rastline pa z njim zalivamo po tleh.
 

povzetek iz knjige Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Jerneje Jošar

gl. tudi Dobri in slabi sosedje na zelenjavnem vrtu© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.589 receptov
Moja kuharica