Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Se gorčica lahko pokvari in kako jo hranimo?

  Ko čistimo domači hladilnik, skoraj vedno najdemo komaj odprto steklenko gorčice. Brez skrbi, dogaja se večini od nas.
  05. junij 2023
  št. ogledov: 9
  Gorčica se kvari zelo počasi. Predvsem zato, ker so sestavine odporne na kvarjenje. Večina gorčic je pripravljena iz gorčičnih semen, kisa (limonovega soka), vode in začimb. Razmerja med kisom in vodo so različna. Bolj kisla ali/in slana gorčica ima daljši rok trajanja. Sol in kis upočasnjujeta razvoj bakterij.
  Ko steklenko z gorčico odpremo, jo dobro zaprto hranimo v hladilniku. Da zadrži kompleksen okus. Njena intenziteta sčasoma slabi, a to še ne pomeni, da se bo pokvarila. Neodprto lahko hranimo do 2 leti v shrambi, dijonsko pa celo do 3 leta. Gorčica v steklenkah ima daljši rok trajanja od tiste v plastičnih stekleničkah. Pa še bolj ekološko je.

  »Uporabiti do« je tisti datum na embalaži, po katerem začne kakovost gorčice upadati.

  Pri uporabi gorčice vedno uporabimo čisto žličko / žlico. Če je le mogoče s prvo potezo zajamemo potrebno količino. Če jo mažemo na kruh, pazimo, da v steklenko ne zanesemo krušnih drobtin.
  Če ne maramo hladne gorčice, jo lahko brez skrbi hranimo v shrambi. Pazimo le, da po vsaki uporabi do čistega obrišemo rob steklenke in pokrovček.


  Gorčična semena

  V starejši gorčici se spremeni tekstura, tekočina se pogosto loči od gostega dela. To je običajen proces pri staranju odprte gorčice. Kar pa ni nič hudega, saj oboje preprosto zmešamo z žličko. In naša gorčica je spet gladka. Če se gorčica posuši, je še vedno užitna. A jo raje zavržemo, ker njen okus ni več najboljši. Če pa v steklenki zaznamo neugoden vonj, jo brez razmišljanja zavržemo.

  Pojasnila

  Dijonska gorčica je ena najbolj znanih francoskih gorčic. S kontroliranim poreklom in zaščitenim imenom. Je zrnata in izrazitega, bolj pekočega okusa od klasične rumene gorčice. Ki ni ustrezen nadomestek.

  Domače različice

  Viri


  številni različni viri
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.669 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani