Prijava

Nakupovalni vodič po pesticidih

Pesticidi so skupina kemičnih snovi, ki uničujejo različne škodljivce, škodujejo pa tudi ljudem - Spojine živega srebra, arzena, fosforja in drugih toksičnih elementov, med katerimi so po strukturi mnogi blizu bojnim strupom
20. januar 2005
št. ogledov: 2619

To so tiste človeku, živalim, ribam in čebelam strupene snovi (herbicidi, fungicidi, insekticidi itd.), ki jih na široko uporabljajo naši ubogi kmetje. Ob vsestranski podpori ministra za kmetijstvo in - pozor!, ministra za zdravje, ki sta nedavno prostodušno razširila možnost nakupa in (upo)rabe nekaterih herbicidov, katerih nakup in (upo)raba so bili dotlej bolj(e) nadzorovani. Zaradi naših ubogih kmetov in njihovega čim večjega pridelka (in zaslužka) v čim krajšem mogočem času. Če pa k temu ne bodo pripomogli niti strupi, bodo pa državne pomoči. Iz našega žepa. In proti našemu zdravju! Je slišati kot absurd? Najbrž!
 

Doslej je znanih približno 700 herbicidov, njihovo število pa nenehno raste. V prehranski verigi jih najdemo že tudi v materinem mleku.
 

Največ (strupenih) pesticidov vsebujejo:

 1. Jabolka
 2. Paprike
 3. Zelena
 4. Češnje
 5. Grozdje (uvoženo)
 6. Nektarine
 7. Breskve
 8. Hruške
 9. Krompir
 10. Maline
 11. Špinača
 12. Jagode

Najmanj (strupenih) pesticidov vsebujejo:

 1. Beluši
 2. Avokado
 3. Banane
 4. Brokoli
 5. Cvetača
 6. Koruza
 7. Kivi
 8. Mango
 9. Čebula
 10. Papaja
 11. Grah
 12. Ananas 

Še en dober razlog, da pogosteje segamo po ekološko pridelanih sadju in zelenjavi; gl. Biodar - Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije.

vir
The Organic Cook’s Bible, How to Select and Cook the Best Ingredients on the Market, Cox, Jeff, John Wiley and Sons, New Yersey 2006© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.580 receptov
Moja kuharica