Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Nakup teflonske posode

    Pri izbiri kuhalne posode moramo vedeti tudi, kje jo bomo uporabljali – Posoda s teflonsko oblogo je cenovno dostopna – Posodo s poškodovano oblogo zavržemo
    14. avgust 2009
    št. ogledov: 1738

    Kje jo bomo uporabljali, kakšno velikost potrebujemo
    Pri izbiri kuhalne posode moramo najprej vedeti, kje jo bomo uporabljali. Na posodi poiščimo simbole, s katerimi proizvajalec jasno sporoča, ali je primerna za uporabo na plinu oziroma na steklokeramičnih kuhališčih z električnimi in indukcijskimi greli, ali jo lahko uporabljamo v pečici in pomivamo v pomivalnem v stroju.

    Za optimalen izkoristek energije je pomemben še premer posode, ki se mora čim bolj ujemati z dimenzijo kuhališča. Izjema so plinska kuhališča, pri katerih to ni pomembno, pri indukcijskem kuhališču pa je lahko premer posode manjši, ne sme pa biti večji. Ceno pa določa material, iz katerega je ponev narejena. Posoda s teflonsko oblogo je zelo razširjena, saj je cenovno dostopna, njeno priljubljenost pa povečuje dejstvo, da lahko v njej pripravljamo hrano z manj ali nič maščobe. Izbiramo lahko med lažjo, tanjšo, kakovostnejšo posodo, ki je primerna tudi za uporabo na indukcijskem grelu.
     

    Upoštevanje pravil - daljša uporaba
    Če želimo kuhalno posodo (teflonsko) uporabljati čim dalj časa, moramo spoštovati nekaj pravil. Posode ne smemo nikoli izpostaviti temperaturnemu šoku in je prazne (brez olja oz. maščobe) ne smemo postaviti na grelo ali pa nanjo, ko je še vroča, spustiti mrzlo vodo, ker se dno posode zvije. Stik take posode s kuhališčem bo slab, to pa pomeni izgubo energije. Za večino posode iz teflona velja, da so obloge občutljive na razenje, zato pazljivo izbirajmo pribor za kuhanje, ki naj ne bo kovinski. Primeren je les in vsi sintetični materiali, ki so obstojni na temperaturi in nimajo ostrih delov. Uporaba noža je strogo prepovedana.
     

    Posode s poškodovano oblogo zavrzimo
    Če se obloga kljub pazljivosti vendarle poškoduje, potem ni priporočljivo, da bi v njej pripravljali hrano. Bolje bo, če posodo zavržemo. Izpostavljanje previsoki temperaturi (to se zgodi, ko posodo “pozabimo” na kuhališču) pa ne pomeni le, da bo hrana neuporabna, ampak bo tudi posoda uničena. Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko začnejo pri zelo visoki temperaturi izločati snovi, ki lahko škodijo zdravju, zato priporočamo, da take posode ne uporabljamo več.

    Vzdrževanje teflonske posode, ki je občutljiva na razenje, zahteva tudi nežno pomivanje, brez drgnjenja in uporabe ostrih (žičnata gobica) ali agresivnih sredstev. Morebitne ostanke hrane naprej namočimo in s pomivanjem ne bo težav. Pomivanje v stroju je dovoljeno, saj se obloga v stroju ne poškoduje, se pa zaradi agresivnosti strojnih detergentov s časom zmanjša lesk zunanje površine. Če želimo imeti uporabno in lepo posodo, jo raje pomivajmo ročno z gobico in s sredstvom za ročno pomivanje. 

    opozorila
    Kancerogenost teflona še vedno ni izključena.

    viri
    Zveza potrošnikov Slovenije 
     



    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani