Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Živila za dober spanec

  Nemiren sen in pomanjkanje spanja povzročata številne zdravstvene probleme. Za miren spanec lahko veliko naredimo z rednim gibanjem in z redno meditacijo, tablet nikar. Pomaga pa tudi izbor pravih živil za lahko večerjo: banane, mandlji, toplo mleko, jasminov riž, žita in zelena listnata zelenjava. Spanje onemogočajo mastna hrana, čokolada, alkohol (tudi vino), krompir, paradižnik in jajčevci.
  08. december 2015
  št. ogledov: 1425

  Življenjski slog nas je pripeljal pred številne probleme. Med njimi je tudi pomanjkanje spanca ali/in nemiren sen, ki povzročata številne zdravstvene probleme. Tabletam se izogibajmo! Gibanje ali/in druge fizične aktivnosti in meditacija pomagajo, pomaga pa tudi premislek o (večerni) prehrani.
   

  Banane
  so najboljši nadomestek za tablete, ki so nezdrave, pa še zasvajajo. Banane vsebujejo magnezij in kalij, ki sproščata mišice, s tem pa tudi telo.
   

  Mandlji
  podobno kot banane vsebujejo veliko magnezija, ki deluje kot je zapisano pri bananah. Mandlji pa imajo še eno lastnost, ki je pomembna za miren spanec. Med spanjem vzdržujejo stabilno raven krvnega sladkorja. Kar dodatno pomirja telo.
   

  Toplo mleko
  je spomin iz otroštva, saj so že naše babice vedele, da toplo mleko pomirja. Čeprav bi o siceršnjih učinkih kravjega mleka lahko rekli kakšno gorko. Mleko vsebuje aminokislino triptofan, ki sodeluje pri ustvarjanju serotonina, hormona sreče, in melatonina, hormona, ki regulira ritem spanja in budnosti. Toplemu mleku po okusu primešamo ščepec cimeta.
   

  Jasminov riž
  je živilo, ki bi ga morali pogosteje zaužiti nekaj ur pred spanjem. Znanstveniki so dokazali, da obrok jasminovega riža za polovico skrajša čas med budnostjo in spanjem. Jasminov riž ima nizek glikemični indeks, zato ga telo prebavlja počasi, glukozo pa postopoma sprošča v kri.
   

  Žitarice
  so bogat vir vitamina B6, potrebnega za proizvodnjo melatonina, o katerem pišemo pri toplem mleku.
   

  Zelena listnata zelenjava
  Ohrovt, špinača, blitva, zelje, motovilec in podobna zelenjava je bogata z vitamini skupine B, pa tudi z magnezijem. Zadostuje skodelica solate iz mlade zelene listnate zelenjave. Ali pa skodelica kuhane (v sopari). Začinjene le z nekaj kapljicami ekstra deviškega olivnega olja, pa s kakšnim svežim zeliščem.

  Pa še
  med, zeliščni čaji, sladki krompir in puranje meso. 

  opozorilo
  Pred spanjem se na daleč izogibajmo mastni hrani, čokoladi, alkoholu (tudi vinu), krompirju, paradižnikom in jajčevcem. Ki vsebujejo tiramin, ki onemogoča spanec, sproža pa celo migrenske napade.
   

  Spletne povezave


  skoraj vse o (zdravem) spanju  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.669 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani