Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Velikonočni cheesecake, brez peke

    Najbolj preprost velikonočni cheesecake je gotov v slabe pol ure. Z videzom in okusom postane sladka (praznična) uspešnica.
    Foto: chefinje Emily Leary
    5.00 4 št. oseb: 16 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 21. marec 2024 št. ogledov: 247
    Uredil: Urednik
    Izvirno: a Mummy Too
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 250 g keksov Petit-Beurre
    • 100 g masla
    maskarponejeva krema
    • 560 g maskarponeja
    • 3 dl sladke smetane, 36-40 %
    • 150 g mlečne čokolade
    • 100 g sladkorja
    obloga
    • 3 čokoladni zajčki
    • 3 čokoladna jajca
    • 1,5 nadevanega čokoladnega jajca>
    • 80 g drobnih čokoladnih jajčk

    Predpriprava

    ■ VELIKONOČNI CHEESECAKE, BREZ PEKE (gl. FOTO STRIP) – PODLAGA. Maslo počasi stopimo.

    Kolač pripravimo dan pred serviranjem. K pripravi in krašenju pritegnimo otroke.


    ■ Kekse zmiksamo v fine drobtine. Lahko jih stresemo v vrečko za zamrzovanje in stremo s kuhinjskim valjarjem. Prilijemo maslo in mešamo. Da drobtine povsem vpijejo maslo. Mešanico vtremo na dno tortnega modela (18 cm) s snemljivim dnom. Pomagamo si s prsti in s kozarcem z ravnim dnom.
    ■ Model s podlago preložimo v hladilnik.


    Velikonočni cheesecake

    Piškotna podlaga lahko postane drobljiva. Še posebno, če kekse zmeljemo pregrobo ali če so med drobtinami grudice. Ne pozabimo ohladiti podlage v modelu.


    ■ MASKARPONEJEVA KREMA Z MLEČNO ČOKOLADO. Kremni sir sobne temperature, smetano in sladkor stepamo. Da dobimo gosto, čvrsto mešanico teksture skoraj kot maslo sobne temperature. Na katero drobno naribamo mlečno čokolado. Nežno premešamo. Kremo lahko odišavimo z 1–2 kapljicama pomarančnega, metinega ali kavnega izvlečka.
    ■ Kremo enakomerno razmažemo po podlagi v modelu. Po vrhu jo zgladimo. Pomagamo si z žlico in s kuhinjsko lopatko. Model položimo nazaj v hladilnik. Tokrat za čez noč.


    Sirčkov kolač z mlečno čokolado

    Priprava

    ■ S tankim nožem ločimo kolač od modela. Okvir odstranimo, kolač pa nežno prenesemo na stojalo za torte z lopatkama. Lahko tudi na večji servirni krožnik.


    Krema se ne strdi, če jo premalo stepemo. Imeti mora teksturo masla sobne temperature. Ne strdi se tudi tedaj, ko kolač prehitro narežemo.


    ■ Po kremi položimo čokoladne zajčke. Okoli njih razdelimo polovice nadevanih čokoladnih jajc in razpolovljena čokoladna jajca. Praznine zapolnimo z drobnimi čokoladnimi jajčki.

    Serviranje

    Dobro ohlajen velikonočni cheesecake, brez peke ali sirčkov kolač z mlečno čokolado, brez pečenja narežemo in ponudimo. Lahko ga pokapljamo z ganašem ali/in obrizgamo s stepeno smetano.

    Shranjevanje

    Če nam ostane kak kos deserta, ga takoj shranimo v hladilnik. V nepredušno zaprti škatli / posodi. V njej se obdrži do 5 dni. Večji kos kolača ali posamezne rezine lahko zamrznemo. Shranimo jih v vrečke za zamrzovanje in hranimo do 3 mesece. Večer pred serviranjem ga preložimo v hladilnik. Da se odtaja.

    Sorodni recepti


    Velikonočni cheesecake

    Kuharski leksikon

    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.

    »Čas priprave« ne vključuje časa obveznega (!) hlajenja kolača. Čez noč. Rezina vsebuje pribl. 485 kalorij.


    Maskarpone (mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti. Od drugih kremnih sirov se ločuje po okusu, teksturi in vsebnosti maščob. Je mehkejši in opazno bolj kremen. Vsebuje vsaj 2x več maščob kot sirček Philadelphia. Prav maščobe mu dajo bogatejšo in gostejšo teksturo. V ustih se preprosto topi. Drugi kremni siri imajo nekoliko pikanten okus, maskarponejev pa je blag. Kljub temu maskarpone lahko nadomeščamo z drugimi kremnimi siri. Gl. Opozorila.
    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe. Gl. Opozorila.


    Velikonočni cheesecake

    Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.


    Mlečna čokolada vsebuje majhno količino kakava in visoke deleže sladkorjev. Zakisa telo, hitro dvigne sladkor itd. Zato se blagodejni učinki kakava na mlečno čokolado ne nanašajo. Pa še nekaj. Mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. In jih tako naredijo še težje dostopne za naše telo. Dobimo pa z mešanjem črne in mlečne čokolade opazno boljši okus. Za mlečno čokolado je značilno, da vsebuje najmanj 10 % kakava oz. njegovih delcev ter vsaj 12 % mleka. Kakovostnejša lahko vsebujejo celo do pribl. 30 % kakava.
    ■ Najstarejši tiskan recept za sirčkov kolač (cheesecake) najdemo v knjigi De Agri Cultura. Posodobljeno različico pa v angleški kuharici Forme of Cury iz l. 1390. Na podlagi tega chef Heston Blumenthal trdi, da je sirčkov kolač angleška, ne ameriška specialiteta.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, večinoma nasičenih.


    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.
    ■ Nobena sirčkova krema s hladnim kremnim sirom ni tako gladka, kot krema iz kremnega sira sobne temperature.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept velikonočni cheesecake, brez peke ali sirčkov kolač z mlečno čokolado, brez pečenja (izvirno: no-bake easter cheesecake) chefinja Emily Leary, z bloga a Mummy Too
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic chefinje Emily Leary


    chefinja Emily Leary
     

    Sorodni recepti

    Sočni čokoladni kolač z lešniki brez moke
    Ultra čokoladna sladica: sočna, vlažna in rahla; mlačen kolač se v ustih preprosto topi. Čokoladna glazura s ...
    (5.00; 9 ocen)
    Sirčkov kolač z beljakovim snegom
    Različica klasičnega sirčkovega kolača, razkošno odišavljenega z limonovo lupinico. Krema je mešanica kremnega ...
    (5.00; 30 ocen)
    Oreo čokoladni cheesecake
    Tole je razkošna, sočna in zelo okusna različica priljubljenega ameriškega kolača s čokolado. Oreo čokoladni ...
    (5.00; 13 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani