Prijava

Kolač

Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da kolačev praviloma ne delamo v plasteh. Najpogosteje so iz biskvitnega in iz kvašenega testa.
20. december 2013
št. ogledov: 7901
UVODNA OPOMBA: Biskvitni kolač je lahko skoraj vedno brez glutena. Glutensko moko preprosto nadomestimo z mešanico brezglutenskih mok. Z riževo, krompirjevo, koruzno in mandljevo npr. Nihče ne opazi razlike. Za osnovo mešanice pa ne smemo uporabiti moke izrazitega okusa. Kostanjeve ali čičerikine npr.

Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da ga praviloma ne prerežemo in namažemo s kremo. Kolače najpogosteje pripravljamo iz kvašenega testa in biskvitnega testa, ki mu primešamo različne dodatke in začimbe. Kolač pogosto prelijemo z glazuro ali z ganašem, včasih pa ga obložimo; zlasti sirčkov kolač.

Nasveti

■ Če se kolač med peko prehitro zapeče, ga pokrijemo z alu folijo in spečemo do konca.
■ Če je kolač pečen, preverimo, tako, da v sredo kolača potisnemo zobotrebec. Če izvlečemo suhega in čistega, je kolač pečen.

Različice

■ Tudi rezine in kocke (številne različice) so praviloma le kolači, poimenovani po njihovi (narezani) obliki.

Viri

številni različni viri
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki