Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Kolač

  Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da kolača praviloma ne prerežemo, plasti pa ne premažemo in zlepimo s kremo. Kolače najpogosteje pripravljamo iz kvašenega in iz biskvitnega testa. Včasih jih obložimo, zlasti sirčkove, cheesecake.
  20. december 2013
  št. ogledov: 7776

  Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da ga praviloma ne prerežemo in namažemo s kremo. Kolače najpogosteje pripravljamo iz kvašenega testa in biskvitnega testa, ki mu primešamo različne dodatke in začimbe. Kolač pogosto prelijemo z glazuro ali z ganašem, včasih pa ga obložimo; zlasti sirčkov kolač.

  Nasveti

  ■ Če se kolač med peko prehitro zapeče, ga pokrijemo z alu folijo in spečemo do konca.
  ■ Če je kolač pečen, preverimo, tako, da v sredo kolača potisnemo zobotrebec. Če izvlečemo suhega in čistega, je kolač pečen.

  Različice

  ■ gl. cheesecake (številne različice); čokoladni kolač brez moke (številne različice); kolači in torte brez moke (številne različice); kolači in torte brez pečenja (številne različice); kolači (številne različice); kolački (številne različice); pita (številne sladke in pikantne različice); potica (številne sladke in pikantne različice); presne torte in kolači (številne različice); torta (številne različice) ipd. 
  ■ Tudi rezine in kocke (številne različice) so praviloma le kolači, poimenovani po njihovi (narezani) obliki.

  Viri

  številni različni viri

   
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.925
  receptov