Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kolač

  Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da kolačev praviloma ne delamo v plasteh. Najpogosteje so iz biskvitnega in iz kvašenega testa.
  20. december 2013
  št. ogledov: 8093
  UVODNA OPOMBA: Biskvitni kolač je lahko skoraj vedno brez glutena. Glutensko moko preprosto nadomestimo z mešanico brezglutenskih mok. Z riževo, krompirjevo, koruzno in mandljevo npr. Nihče ne opazi razlike. Za osnovo mešanice pa ne smemo uporabiti moke izrazitega okusa. Kostanjeve ali čičerikine npr.

  Kolač je pretežno sladka, redko pikantna jed, najpogosteje pečena v okroglem modelu. Od podobne torte se razlikuje po tem, da ga praviloma ne prerežemo in namažemo s kremo. Kolače najpogosteje pripravljamo iz kvašenega testa in biskvitnega testa, ki mu primešamo različne dodatke in začimbe. Kolač pogosto prelijemo z glazuro ali z ganašem, včasih pa ga obložimo; zlasti sirčkov kolač.

  Včasih se lotimo torte ali kolača, pa nimamo tortnega modela ali okvira ustrezne velikosti. Sestavine pri receptu so za model s premerom 18 cm, naš model pa meri 22 cm. Ali pa želimo pripraviti torto/kolač za manj/več oseb. Preprosto rešljiv problem: količine sestavin pomnožimo z ustreznim koeficientom. Gl. Pretvornik za okrogel model za torte in kolače, v centimetrih. A ne pozabimo podaljšati časa pečenja pri manjšem oz. skrajšati pri večjem modelu.

  Nasveti

  ■ Če se kolač med peko prehitro zapeče, ga pokrijemo z alu folijo in spečemo do konca.
  ■ Če je kolač pečen, preverimo, tako, da v sredo kolača potisnemo zobotrebec. Če izvlečemo suhega in čistega, je kolač pečen.

  Triki

  KAKO SPEČEMO RAVEN BISKVIT ZA TORTO ALI KOLAČ

  Različice

  ■ Tudi rezine in kocke (številne različice) so praviloma le kolači, poimenovani po njihovi (narezani) obliki.

  Viri

  številni različni viri
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani