Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Nutella torta s pomarančami

    Odlična, lahka in penasta Nutella torta s pomarančami je čokoladna bomba z maskarponejem in stepeno sladko smetano.
    5.00 14 št. oseb: za 12–16 oseb čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 14 ocen) 20. marec 2024 št. ogledov: 737
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 160 g gladke moke
    • 40 g kakava
    • 160 g sladkorja
    • 0,8 dl (ekstra deviškega) olja
    • 4 jajca
    • 2 vanilij sladkorja
    • 1/2 zavitka pecilnega praška
    • 0,8 dl vode
    preliv maskarponejeva pomarančna pena
    • 250 g maskarponeja
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 2 dl pomarančnega soka, 3-4 pomaranče
    • lupinica 1 limone
    • 40 g sladkorja
    • 20 g jedilnega škroba
    • 5 g želatine v prahu
    maskarponejeva nutellina pena
    • 250 g maskarponeja
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 200 g (domače) Nutelle
    • 5 g želatine v prahu
    čokoladna glazura, ganaš
    • 120 g čokolade, vsaj 62 %
    • 1 dl sladke smetane
    dekoracija
    NUTELLA TORTA S POMARANČAMI je zloženka popolnega, izjemno mehkega in sočnega čokoladnega biskvita. Ki ga zlahka režemo, narezanega pa navlažimo. Lahke maskarponejeve pene s pomarančnim sokom in lupinico ter stepeno smetano. Lahke maskarponejeve pene z (domačo) Nutello in stepeno smetano. Pa še preproste čokoladne glazure, poznane kot ganaš. Poleg navdušujočega biskvita je posebne omembe vredna popolna kombinacija Nutelle in pomaranč.

    Priprava

    ■ Dno tortnega modela (26 cm) obložimo s peki papirjem.
    ■ BISKVIT. Moko, kakav in pecilni prašek presejemo. Dobro premešamo z metlico.
    ■ PEČICO segrejemo na 180 stopinj.

    »Čas priprave« ne vsebuje časa hlajenja premazane torte (vsaj nekaj ur) in časa hlajenja gotove torte (1–2 uri).


    ■ BISKVIT. Beljake in ščepec soli penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem postopoma vmešamo polovico sladkorja. Stepamo, da se sladkor stopi, po površini pa se tvorijo čvrsti vršički.
    ■ V drugi skledi penasto stepemo rumenjake, preostali sladkor in vanilijev sladkor. Po vrsti vmešamo olje, vodo in presejano mešanico. Da dobimo gladko testo. Nazadnje nežno in postopoma (!) vmešamo beljakov sneg.
    ■ Testo nalijemo v model. Pečemo ga 30 minut in naredimo test z zobotrebcem. Zabodemo ga v sredo biskvita. Če izvlečemo suhega, je pečen. Sicer nadaljujemo s peko do največ 10 minut.

    Posebno sočen biskvit dobimo, ko maslo nadomestimo z oljem.


    ■ MASKARPONEJEVA POMARANČNA PENA. Pomaranče temeljito operemo in posušimo. Lupinico 1 pomaranče drobno naribamo. Nato ožamemo in precedimo toliko pomaranč, da dobimo točno 2 dl soka.
    ■ Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj žlicami pomarančnega soka.
    ■ Preostali sok, sladkor in naribano lupinico zavremo. V vrelo mešanico nalijemo jedilni škrob med nenehnim mešanjem z metlico. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se mešanica zgosti kot krema. Med nenehnim mešanjem. Kuhano kremo odstavimo.
    ■ Želatino zmešamo z 2–3 žlicami hladne vode v lončku. Počakamo nekaj minut, da nabrekne. Potem jo pristavimo pri najnižji temperaturi in segrevamo, da se stopi. Želatino nalijemo na kremo in vse skupaj zmešamo z metlico. Kremo pokrijemo s prozorno folijo neposredno po površini. Ohladimo jo na sobno temperaturo.

    Bolj mehek in nežen biskvit dobimo z živili, segretimi na sobno temperaturo. Ta se tudi hitreje povežejo, da testa ne stepamo predolgo.


    ■ MASKARPONEJEVA NUTELLINA PENA. Želatino zmešamo z 2–3 žlicami hladne vode v lončku. Počakamo nekaj minut, da nabrekne.
    ■ Maskarpone in (domačo) Nutello sobne temperature gladko stepemo.
    ■ Želatino pristavimo pri najnižji temperaturi in segrevamo, da se stopi. Maskarponejevo mešanico stepamo pri najnižji hitrosti. V tankem curku prilijemo stopljeno želatino.
    ■ BISKVIT. Pečen biskvit preložimo na rešetko / mrežico. Da se ohladi na sobno temperaturo.
    ■ MASKARPONEJEVA POMARANČNA PENA (nadaljujemo, ko je biskvit že ohlajen). Ohlajeno kremo gladko stepemo. Dodamo maskarpone sobne temperature in še enkrat gladko stepemo.
    ■ Sladko smetano stepemo, da se na površini tvorijo čvrsti vršički. Postopoma in nežno jo vmešamo v ohlajeno kremo.

    Maskarpone je dober nadomestek za stepeno smetano. Pri biskvitih in mafinih lahko z njim nadomeščamo kislo smetano.


    ■ MASKARPONEJEVA NUTELLINA PENA. Sladko smetano stepemo, da se na površini tvorijo čvrsti vršički. Postopoma in nežno jo vmešamo v kremo.
    ■ BISKVIT. Z ohlajenega biskvita odrežemo izbočen zgodnji del. Previdno odstranimo papir, biskvit pa prerežemo na 3 podobno debele rezine.
    ■ PRELIV. Mleko segrejemo. V segretem stopimo (domačo) Nutello.
    ■ SESTAVLJANJE. Prvi kos biskvita položimo na podstavek za torte ali na servirni krožnik. Obdamo ga z okvirom ustrezne velikosti. Obložen z acetatno folijo. Biskvit navlažimo s prelivom. Pomagamo si s kuhinjskim čopičem. Po biskvitu enakomerno razmažemo pomarančno peno, ki jo zgladimo.
    ■ Na kremo položimo drugi kos biskvita. Tudi tega navlažimo. Navlaženega enakomerno premažemo z nutellino peno, ki jo zgladimo.
    ■ Na kremo položimo tretji kos biskvita. Blago ga pritisnemo s prsti, nato pa ga navlažimo.
    ■ Torto položimo v hladilnik vsaj za nekaj ur. Še bolje, čez noč.

    Improvizirajmo. Temno čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vanilijo*.


    ■ ČOKOLADNA GLAZURA, ganaš. Sladko smetano segrejemo tik pod vrenje.
    ■ Čokolado enakomerno nadrobimo ali narežemo. Vročo smetano odstavimo in vanjo stresemo čokolado. Počakamo minuto, dve. Nato mešamo z metlico, da se čokolada povsem stopi. Glazuro nekoliko ohladimo.
    ■ Obroč, ki obdaja torto odstranimo.
    ■ Glazuro nalijemo v vrečko za zamrzovanje. Odrežemo ozek trikotnik, da dobimo majhno luknjico. Glazuro nalivamo ob robu torte, da se zliva čez rob. Preostalo glazuro nalijemo na sredo torte in jo enakomerno razmažemo.
    ■ Torto položimo v hladilnik za 10–15 minut. Da se glazura strdi.
    ■ DEKORIRANJE. Šlag peno in mleko gladko stepemo. Nadenemo jo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom. Peno nabrizgamo ob robu torte. Na sredo naribamo malo pomarančne lupinice. Če je torta za veliko noč, jo lahko okrasimo s čokoladnimi jajčki in s čokoladnim zajčkom.
    ■ Torto ohladimo v hladilniku.

    Serviranje

    Ohlajena Nutella torta s pomarančami ali velikonočna torta s pomarančno in nutellino peno je pripravljena za rezanje in serviranje.

    Sorodni recepti


    Nutella torta s pomarančami

    Kuharski leksikon


    Velikonočna torta z Nutello

    Biskvitno testo najpogosteje pripravljamo z gladko belo moko, tip 500. Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Biskvit pa lahko uspešno pripravimo tudi z ajdovo ali s koruzno moko. Puhasto teksturo zagotovijo jajca in ne gluten kot pri kvašenem testu. Pri pripravi biskvitnega testa potrebujemo natančnost, nekaj občutka in veliko vaje. Gl. tudi domača moka za torte in kolače.

    Čas in temperatura praženja kakava bistveno vplivata na okus. Krajše praženje da bolj kisel, aromatičen okus. Daljše pa bolj grenkega.


    Spletni nakup najboljšega kakava po mnenju 7 slaščičarskih chefov (po vrstnem redu): 1. Cocoa Barry Cocoa Powder Extra Brute, 2. República Dela Cacao Powder 22-24%, 3. Valrhona Cocoa Powder (nizozemski), 4. Cocoa Noel Black Cocoa Powder, 5. Lake Champlain Chocolates Unsweetened Cocoa, 6. Guittard Cocoa Rouge Unsweetened Cocoa Powder, 7. Luker Chocolate Cocoa Powder. 250 g od 8 € dalje. Med priljubljene sodijo v ZDA tudi blagovne znamke: Ghirardelli, Hershey's, in Scharffen Berger. Na Nizozemskem pa je priljubljen kakav Droste.
    Če v receptu ni zapisano, kakšno vrsto kakava potrebujemo, se ravnamo po preprostem pravilu. Recepti s pecilnim praškom se lepo ujamejo z nizozemskim kakavom. Tisti s sodo bikarbono pa z naravnim. Nizozemski kakav ni kisel in ne reagira na sodo bikarbono.


    Nutella torta

    Maskarpone izvira iz okolice mesteca Lodi v Lombardiji. Ime pa iz narečne besede »mascherpa«, mlečna krema.


    Uporabljajmo bolj zdrava (dražja) ekstra deviška olja. Ki med pridelavo ne presežejo temperature 27 stopinj in vsebujejo manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Zelo priljubljeno je ekstra deviško olivno olje, ki pa je za sladice uporabno bolj redko. Naprodaj so tudi številna druga ekstra deviška olja.
    Maskarpone (mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti. Od drugih kremnih sirov se ločuje po okusu, teksturi in vsebnosti maščob. Je mehkejši in opazno bolj kremen. Vsebuje vsaj 2x več maščob kot sirček Philadelphia. Prav maščobe mu dajo bogatejšo in gostejšo teksturo. V ustih se preprosto topi. Drugi kremni siri imajo nekoliko pikanten okus, maskarponejev pa je blag. Kljub temu maskarpone lahko nadomeščamo z drugimi kremnimi siri. Gl. Opozorila.

    Torta na fotografijah je bila pripravljen iz polovice sestavin, biskvit pa pečen v modelu s premerom 18 cm.


    Nutella je blagovna znamka sladke lešnikove kreme italijanske firme Fererro. Glavne sestavine so (škodljivi) sladkor, (škodljivo) palmovo olje, lešniki, kakav in mleko. Industrijsko pripravljeno Nutello lahko nadomestimo z bolj zdravo presno domačo Nutello brez mleka ali z domačo res lešnikovo Nutello. Lahko pa tudi z bananinim namazom z lešniki ali s kakšnim drugim sladkim namazom. V izvirni Nutelli je delež lešnikov pičlih 13 %, delež sladkorja pa neverjetnih in škodljivih 57 %. Deleži se nekoliko razlikujejo od države do države. Gl. tudi Opozorila.


    Velikonočna torta z Nutello

    Pomarančevec (Citrus sinensis) je do 12 m visoko drevo s podolgovatimi mesnatimi listi in popolnoma belimi cvetovi. Pomaranče so lahko rumene do oranžne (taroko, bionda), rdeče (moro, sanguinela), manjše ali večje, s tanjšo ali z debelejšo lupinico. Meso pomaranč je lahko oranžne, rumene ali rdeče barve. Po okusu so lahko sladke, kiselkaste ali grenke. Grenkih pomaranč ne uživamo surovih, predelujejo jih v džeme, marmelade in želeje.
    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, večinoma nasičenih.


    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Pravijo mu tudi tihi ubijalec. Zasvaja 8x močneje kot kofein. Sladkor je kot strup prepoznal dr. William Coda Martin že davnega l. 1957. Dr. Robert Lustig je dokazal, da že z 9-dnevno dieto brez sladkorja opazno izboljšamo svoje zdravje. Avtor trdi, da sladkor ni škodljiv zaradi kalorij. Ampak zaradi napora za metabolizem.
    ■ Rafiniranje je postalo priljubljen kemični postopek. Med katerim oljem odvzamejo večino zdravih sestavin (antioksidanti, pigmenti, vitamini). S kuharskega vidika pa tudi značilne vonjave in okuse. Med rafiniranjem uporabljajo dezodorizacijo, hidrogenizacijo, mukolaginacijo, nevtralizacijo ter postopke proti oksidaciji in razbarvanju.

    Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.


    ■ V presni domači Nutelli brez mleka je delež lešnikov 45, v industrijski pa pičlih 13 %. V domači je delež sladkorja nekaj pod 10, v industrijski pa kar 57 %. Gl. tudi Kuharski leksikon.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki pomaranče in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, pomarančo položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept Nutella torta s pomarančami ali velikonočna torta s pomarančno in nutellino peno (izvirno: Nutella torta sa narandžom) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović


    Kako enakomerno razrežemo biskvit
     

    Sorodni recepti

    Piškotna torta s čokoladno slaščičarsko kremo
    Piškotna torta s čokoladno slaščičarsko kremo in s preverjenimi okusi. Kekse pomakamo v mešanico kave in ruma. Pa ...
    (5.00; 17 ocen)
    Pavlova s stepeno smetano in jagodami
    Pavlova s stepeno smetano in jagodami je krhka, hrustljava, kremna in sočna sladica. S puhasto in mehko notranjostjo. ...
    (5.00; 7 ocen)
    Torta z maskarponejevo smetanovo kremo in malinami
    Nežna, sočna sladica iz štirih plasti lahkega biskvita. Premazanih z na hitro skuhano malinovo marmelado in s ...
    (5.00; 11 ocen)
    Beljakova orehova torta z masleno kremo z orehi in čokolado
    15 jajc (?!) za razkošno torto, ki se v ustih topi. Krhek beljakov biskvit z mletimi orehi. Pa nadev iz rumenjakove ...
    (5.00; 19 ocen)
    Preprosta čokoladna torta za dva
    Res preprost desert za par ali za enega čokoholika. Biskvit temelji na moki, kakavu in kavi. Krema pa na maslu, ...
    (5.00; 19 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani