Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Torta

  Torta je klasična (okrogla) sladica iz večih slojev testa, najpogosteje iz biskvitnega, lahko pa tudi iz krhkega, penastega (Pavlova), umešanega, listnatega... Med plasti nadevamo kremo, s katero torto ponavadi tudi premažemo.
  Foto: MailOnline 
  24. januar 2016
  št. ogledov: 5181
  UVODNA OPOMBA: Biskvitna torta je lahko skoraj vedno brez glutena. Glutensko moko preprosto nadomestimo z mešanico brezglutenskih mok. Z riževo, krompirjevo, koruzno in mandljevo npr. Nihče ne opazi razlike. Za osnovo mešanice pa ne smemo uporabiti moke izrazitega okusa. Kostanjeve ali čičerikine npr.

  Včasih se lotimo torte ali kolača, pa nimamo tortnega modela ali okvira ustrezne velikosti. Sestavine pri receptu so za model s premerom 18 cm, naš model pa meri 22 cm. Ali pa želimo pripraviti torto/kolač za manj/več oseb. Preprosto rešljiv problem: količine sestavin pomnožimo z ustreznim koeficientom. Gl. Pretvornik za okrogel model za torte in kolače, v centimetrihA ne pozabimo podaljšati časa pečenja pri manjšem oz. skrajšati pri večjem modelu.


  Torta je klasična (okrogla) sladica iz večih slojev testa, najpogosteje iz biskvitnega, lahko pa tudi iz krhkega, penastega (Pavlova), umešanega, listnatega ali drugega. Testo najpogosteje spečemo v tortnem modlu, ohlajenega pa enkrat ali večkrat razrežemo. Vsako kos pečenega testa namažemo z izbrano kremo, z marmelado, s stepeno smetano ipd., vse pa sproti zlagamo v torto. To običajno premažemo, prelijemo ali/in obrizgamo tudi po vrhu in ob strani, bodisi s kremo ali/in z glazuro (najpogosteje s čokoladno), z želejem, z marcipanom ali/in z fondanom. Za razliko od tort, po obliki podobne kolače namažemo/prelijemo le po vrhu ali/in ob strani ali pa jih sploh ne namažemo.Poročne torte so najpogosteje v večih nadstropjih, poznamo pa tudi ledene torte, torte brez moke (vse niso brezglutenske), presne torte (pogosto veganske) in druge. S torto neredko označujemo tudi sladke in slane, hladne ali tople jedi, ki posnemajo obliko torte. Pripravljamo jih iz palačink, kruha in drugih živil. Namaznih s sladkimi/pikantnimi nadevi.

  Serviranje

  Torto, ki jo pogosto ohladimo v hladilniku (gl. triki), nazadnje narežemo na trikotnike in ponudimo.

  Triki

  KAKO SPEČEMO RAVEN BISKVIT ZA TORTO ALI KOLAČ
  Sladico, ki jo položimo na hlajenje v hladilnik, se ne bo navzela vonjav drugih živil v hladilniku. Če v hladilni položimo skledico ali krožniček z malo sode bikarbone.

  Različice

  TORTE (številne različice
  Med najbolj znane in priljubljene torte uvrščamo klasično čokoladno torto, avstrijsko Sacher torto (prvi jo je pripravil Franz Sacher l. 1832, star komaj 16 let), švicarsko schwarzwaldsko torto in madžarsko Doboš torto.


  Tale preglednica je lahko v pomoč

  Zanimivosti

  Najstarejši ohranjeni pisni vir za (hruškovo) torto najdemo v rokopisni kuharici iz 16. stoletja.
  ■ Za najdražji kos torte velja del poročne torte za poroko windsorskega vojvode Edvarda (1894–1972). Leta 1937 so ga prodali za 29.900 dolarjev na dražbi pri Sotheby’s New York.

  Viri

  številni različni viri
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani