Prijava

Torta

Torta je klasična (okrogla) sladica iz večih slojev testa, najpogosteje iz biskvitnega, lahko pa tudi iz krhkega, penastega (Pavlova), umešanega, listnatega ali drugega. Testo spečemo v tortnem modlu, ohlajenega pa enkrat ali večkrat razrežemo. Vsako
Foto: MailOnline 
24. januar 2016
št. ogledov: 4850

Torta je klasična (okrogla) sladica iz večih slojev testa, najpogosteje iz biskvitnega, lahko pa tudi iz krhkega, penastega (Pavlova), umešanega, listnatega ali drugega. Testo najpogosteje spečemo v tortnem modlu, ohlajenega pa enkrat ali večkrat razrežemo. Vsako kos pečenega testa namažemo z izbrano kremo, z marmelado, s stepeno smetano ipd., vse pa sproti zlagamo v torto. To običajno premažemo, prelijemo ali/in obrizgamo tudi po vrhu in ob strani, bodisi s kremo ali/in z glazuro (najpogosteje s čokoladno), z želejem, z marcipanom ali/in z fondanom. Za razliko od tort, po obliki podobne kolače namažemo/prelijemo le po vrhu ali/in ob strani ali pa jih sploh ne namažemo.Poročne torte so najpogosteje v večih nadstropjih, poznamo pa tudi ledene torte, torte brez moke (vse niso brezglutenske), presne torte (pogosto veganske) in druge. S torto neredko označujemo tudi sladke in slane, hladne ali tople jedi, ki posnemajo obliko torte. Pripravljamo jih iz palačink, kruha in drugih živil. Namaznih s sladkimi/pikantnimi nadevi.

Serviranje

Torto, ki jo pogosto ohladimo v hladilniku (gl. triki), nazadnje narežemo na trikotnike in ponudimo.

Triki

Sladico, ki jo položimo na hlajenje v hladilnik, se ne bo navzela vonjav drugih živil v hladilniku. Če v hladilni položimo skledico ali krožniček z malo sode bikarbone.

Različice

TORTE (številne različic
Med najbolj znane in priljubljene torte uvrščamo klasično čokoladno torto, avstrijsko Sacher torto (prvi jo je pripravil Franz Sacher leta 1832, star komaj 16 let), švicarsko schwarzwaldsko torto in madžarsko Doboš torto.

Zanimivosti

Najstarejši ohranjeni pisni vir za (hruškovo) torto najdemo v rokopisni kuharici iz 16. stoletja.
■ Za najdražji kos torte velja del poročne torte za poroko windsorskega vojvode Edvarda (1894–1972). Leta 1937 so ga prodali za 29.900 dolarjev na dražbi pri Sotheby’s New York.

Viri

številni različni viri
 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki