Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Biskvitni jabolčni kolač

    Tako zelo preprost biskvitni jabolčni kolač, pa tako zelo dišeč in mehak. Prava jesenska poslastica za malo denarja.
    5.00 23 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 23 ocen) 15. november 2023 št. ogledov: 2258
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 200 g ostre moke
    • 120 g sladkorja
    • 120 g masla
    • 3 jajca
    • 1/2 zavitka pecilnega praška
    • lupinica 1 limone
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • šepec soli
    drugo
    • 3 bolj drobna jabolka
    • limonov sok
    • 1–2 žlici rjavega trsnega sladkorja
    • sladkor v prahu

    Priprava

    ■ BISKVITNI JABOLČNI KOLAČ – OBLOGA. Jabolka olupimo in zrežemo na četrtine. Izrežemo peščišča. Vsako četrtino sproti pokapljamo z limonovim sokom.
    ■ Prvo četrtino jabolka zarežemo z ostrim nožem po izbočeni strani. Kakih 7- do 8-krat. Pazimo, da jabolka ne razrežemo, ampak dobimo nekakšno pahljačasto četrtino. Pokapljamo jo z limonovim sokom in podobno pripravimo preostale kose jabolk.

    Kdor ne želi tako visokega kolača, naj uporabi model s premerom 22–24 cm. A doda še 1 jabolko.


    ■ Dno tortnega modela (20 cm) obložimo s peki papirjem. Okvir namažemo z maslom.
    ■ BISKVIT. Maslo sobne temperature, sladkor in drobno naribamo limonovo lupinico stepamo 5 minut.
    ■ Dodamo prvo jajce in vse skupaj stepamo 2–3 minute. Podobno vmešamo še preostali jajci. Da dobimo penasto mešanico, ki jo odišavimo z vanilijo.
    ■ PEČICO segrejemo na 180 stopinj.
    ■ BISKVIT. Moko, pecilni prašek in mleto sol presejemo na masleno zmes. Na hitro stepemo pri najnižji hitrosti. Le toliko, da dobimo gladko, enotno testo.

    Če so koščki jabolk preveliki, mirno odrežemo del. Da se nam izide.


    ■ Testo nalijemo v model. Po vrhu ga zgladimo in ob robu položimo jabolčne četrtine. Blago jih naslonimo na testo. Preostale položimo na sredo. Po vrhu potresemo rjavi sladkor. Lahko zmešanega z malo cimeta.
    ■ Kolač pečemo 45–50 minut. Da se po vrhu zlato rjavkasto obarva. Pečen je, ko v sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega.
    ■ Pečen desert hladimo 5 minut v modelu. Naposled ga predenemo na mrežico / rešetko. Da se ohladi do mlačnega ali na sobno temperaturo.


    Biskvitno testo je pravilno stepeno, ko iz njega dvignemo metlico. V testu pa ostane njena sled.


    ■ Mlačen / ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu.

    Serviranje

    Biskvitni jabolčni kolač ali biskvitni kolač z jabolki narežemo in ponudimo. Lahko s po kepico sladoleda ali s stepeno sladko smetano.

    Sorodni recepti


    Biskvitni jabolčni kolač

    Kuharski leksikon



    Biskvitno testo najpogosteje pripravljamo z gladko belo moko, tip 500. Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Biskvit pa lahko uspešno pripravimo tudi z ajdovo ali s koruzno moko. Puhasto teksturo zagotovijo jajca in ne gluten kot pri kvašenem testu. Pri pripravi biskvitnega testa potrebujemo natančnost, nekaj občutka in veliko vaje.

    Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.


    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.


    Biskvitni jabolčni kolač

    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Jabolka imajo največ vitamina C okoli peščišča. Ki ga ponavadi zavržemo.


    Najbolj uveljavljene sorte jabolk delimo po času dozorevanja na: poletne (od konca julija do začetka avgusta; npr. discovery, julyred, summered, vista bella), zgodnje jesenske (npr. elstar, gala), jesenske (npr. jonagold, mutsu, zlati delišes) in zimske sorte (npr. braeburn, fuji, idared).
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    ■ Pripravljena biskvitna zmes pred pečenjem ne sme čakati, saj v tem času upada in izgublja potrebno rahlost. Nemudoma jo nalijemo v pekač/model in potisnemo v ogreto pečico.


    Biskvitni jabolčni kolač

    ■ Jabolka in jagode vsebujejo največ (rakotvornih) pesticidov med vsem sadjem. 99 % vzorcev jabolk je bilo pozitivnih vsaj na en pesticid. Zato jabolka praviloma lupimo. Olupljeno jabolko vsebuje povsem enako količino vitamina C kakor neolupljeno. Če je le mogoče, po segajmo po ekološko pridelanem sezonskem sadju.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept biskvitni jabolčni kolač ali biskvitni kolač z jabolki (izvirno: kolač jabuka) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave


    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Mandljevo čokoladni kolač s hruškami
    Mandljev čokoladni kolač s hruškami iz kompota. Ki jih oblijemo s testom iz mandljev, čokolade in masla, malo moke ...
    (5.00; 13 ocen)
    Jagodov kolač kot sladoled, brez peke
    (VIDEO) Zelo preprost, hitro pripravljen jagodov kolač kot sladoled, brez peke in kuhanja. Topi se v ustih. Tudi za ...
    (5.00; 20 ocen)
    Mlečni kolač s karamelom, tres leches
    Ljubezen na prvi ugriz, mehiški kolač, ki je hit po vsem svetu. Za pripravo in na pogled je preprost, v resnici pa je ...
    (5.00; 16 ocen)
    Mandljev kolač s čokoladno kremo in karamelom, brez glutena
    Mandljev kolač s čokoladno kremo, brez glutena je odličen že sam po sebi, z okusom, s teksturo in s preprostostjo ...
    (5.00; 6 ocen)
    Malinov cheesecake
    (VIDEO) Malinov cheesecake je izjemna kombinacija posebno mehkega »bombažnega biskvita«, sirčkove kreme s smetano ...
    (5.00; 16 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani