Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pražen regrat z oljčnim oljem in česnom

    Preprost, zdrav pražen regrat z oljčnim oljem in česnom je odlična hladna spomladanska prikuha. Začinjena z limonovim sokom.
    5.00 2 št. oseb: 2 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 2 oceni) 02. marec 2024 št. ogledov: 129
    Uredil: Urednik
    Izvirno: MORTADELLA HEAD
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 1 velik šopek regrata
    • sok 1/2 limone
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • 3–4 stroki česna
    • 1/2 žličke čilijevih kosmičev, neobvezno
    • sol
    • črni poper v zrnu

    Priprava

    ■ Regrat temeljito očistimo in operemo v nekaj vodah. Opranega odcedimo, odcejenemu pa porežemo kake 1/2 cm konice stebelc.

    Če je regrat izrazito grenak, opranega položimo v lonec z dobro posoljeno hladno vodo. Za kakih 10 minut. Nato ga oprhamo s hladno vodo in odcedimo.


    ■ Česen olupimo in zrežemo na karseda tanke lističe. Lepo gre z novo britvico.
    ■ V večji ponvi močno segrejemo olje. Na segretega stresemo sol, sveže mlet / strt črni poper, čilijeve kosmiče in česen. Pražimo med mešanjem. Da se česen zapeče, a ne obarva pretirano.
    ■ V ponev stresemo regrat, ki ga dobro premešamo. Ponev pokrijemo, regrat pa dušimo kakih 10 minut. Da so stebelca nežna na ugriz.

    Regrat najbolje začinjamo z (abecedno): čebulo, česnom, »dijonsko gorčico«, kisom, ocvirki, oljem (zlasti orehovim), poprom, sardelnimi fileti ali/in s slanino.


    ■ Regrat stresemo na servirni krožnik ali v skledico. Pokapljamo ga z limonovim sokom in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Tak je najbolj okusen.

    Serviranje

    Pražen regrat z oljčnim oljem in česnom ali dušeni regrat ponudimo kot zdravo pomladno prikuho. Pri vseh jedeh, h katerim sicer ponudimo podobno pripravljeno špinačo ali blitvo.

    Sorodni recepti


    Dušeni regrat

    Kuharski leksikon

    Regrat (Taraxacum) je užitna divja rastlina iz rodu radičevk. Pri nas je navadni regrat (T. officinale) že vsaj 350 let priljubljen spomladi, čeprav je užiten skozi vse leto. V tujini ga že dolgo gojijo kot vrtno solatnico z manj grenkobe. V tem rodu je še 5 užitnih, a redkih rastlin. Pogostejši je le močvirski regrat (T. palustre), ki je uporaben enako, kot bolj razširjen sorodnik. Regratove mlade lističe pripravljamo v solati s krompirjem, z ocvirki, orehi ali/in z jajci. Lahko ga pražimo, dušimo ali soparimo, podobno kot špinačo. Neodprte regratove popke vlagamo v začinjen kis, uporabljamo pa jih kot kapre. Cvetovi se prilegajo k morskim in perutninskim solatam.

    Jed je po izvirniku sotiran regrat, a sotiranje je praženje pri visoki temperaturi. Tole pa je pretežno dušena jed.


    Ko nabiramo regrat, izbiramo mlade, nežne, rumenkaste regratove poganjke. Odrežemo jih tik nad korenino, da lističi ostanejo v šopku. Večje lističe razrežemo oz. natrgamo. So nekoliko bolj grenki, kar jim daje nekoliko drugačen, ne pa tudi slabši okus. Če regrat kupujemo, kupimo očiščenega. Regratovi lističi in korenine vsebuje veliko železa, vitaminov in beta karotena. Vzbuja tek in pospešuje prebavo.


    Pražen regrat z oljčnim oljem in česnom

    Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti. Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olja pri stiskanju lahko odlična. Čez pol leta pa lahko ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, z veliko biofenolov, tako grenko, da je lahko moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo.

    Porcija jedi vsebuje pribl. 150 kalorij.


    Česen (Allium sativum) ima značilen vonj ter sladkast, nekoliko pekoč okus. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Najpomembnejši sta alicin in eterično olje. Kupujemo velike, čvrste česnove glavice s suho, celo lupino. Drobni stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.

    Opozorila

    Regrat nabiramo čim dlje od prometnic. Pa vsaj 3 tedne po zadnjem gnojenju z umetnimi gnojili. V vsakem primeru pa z vodo pri pranju ne varčujemo! Ko odcveti, postane grenkejši.

    Viri

    ■ Preveden in dopolnjen recept pražen regrat z oljčnim oljem in česnom ali dušeni regrat (izvirno: sautéed dandelion greens recipe), Chuck Sillari, s portala MORTADELLA HEAD
    ■ Številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Brokoli v smetanovi omaki s sirom
    Brokoli v smetanovi omaki s sirom, preprosta jed, ki jo lahko zmešamo s testeninami ali pa jo ponudimo kot prikuho k ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani