Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najboljši hrustljavo ocvrti piščanec po japonsko

    (VIDEO) Hrustljavo, izjemno okusno ocvrti piščanec po zaslugi trika. Najboljši ocvrti piščanec po japonsko, mariniran s sojino omako, s sakejem in z ingverjevim sokom. Povaljan po krompirjevi ali po koruzni moki.
    Foto: Adam Liaw
    5.00 10 št. oseb: za 3–4 osebe čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 10 ocen) 28. marec 2022 št. ogledov: 1110
    Uredil: Urednik
    Izvirno: ADAM LIAW
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 600 g piščančjih filejev
    • 120 g krompirjeve ali koruzne moke
    • 3 žlice lahke sojine omake
    • 2 žlici sakeja
    • 1 žlici soka naribanega ingverja
    • 1/2 žličke sladkorja
    za cvrenje
    • pribl. 2 l sončničnega olja
    serviranje

    Priprava

    ■ Naribamo toliko ingverja, da iz njega iztisnemo za žlico soka.

    »Kara-aga« je v prevodu »goli mladič«. Aluzija na piščanca, ki ga ocvremo brez gostega testa ali težke obloge.


    ■ Meso temeljito očistimo. S kožo vred ga zrežemo na pribl. 5 cm velike koščke. Primešamo jim sojino omako, sake, ingverjev sok in sladkor. Perutnino mariniramo 10 minut.
     

    Če ne dobimo piščančjega fileja s kožo, kupimo kose in jih izkostimo

    Meso, povaljano po moki, mora počivati vsaj 5 minut. Da moka vpije okus marinade, potem pa se nekoliko posuši. To je skrivnost hrustljavega in okusnega piščanca.


    ■ Moko stresemo na pladenj ali v skledo. Košček mesa primemo z jedilnimi palčkami. Povaljamo ga po moki, otresemo in položimo na drugi pladenj. Podobno pripravimo vse meso. Vsaj 5 minut pred cvrenjem.
    ■ Olje segrejemo v široki ponvi ali v posodi na 180 stopinj. Rešetko položimo v klasičen črni pekač. V olje položimo toliko koščkov piščanca, da je med njimi zadosti prostora. In da ne ohladimo olja. Cvremo jih 1 minut. Koščke iz olja preložimo na rešetko za 30 sekund. Položimo jih nazaj v vroče olje za 30 sekund, potem pa spet za 30 sekund na rešetko. Tretjič meso cvremo 30–90 sekund, odcejamo pa ga 2 minuti.

    Serviranje

    Vroč najboljši hrustljavo ocvrti piščanec po japonsko gre na mizo s krhlji limone ali/in z japonsko majonezo (gl. kuharski leksikon). Lahko tudi z japonskim praškom sedmih začimb (shichimi togarashi). Da ga jedci potresejo po jedi po okusu.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Piščančje bedrce ali bedro sta dva enakovredna kosa razkosanega piščanca, ki se držita levega in desnega boka piščanca. Piščančje bedrce delimo na zgornji, širši del bedrca ali piščančje stegence ali stegno. In na spodnji del bedrca ali piščančjo kračko ali kračo. Piščančja bedrca so naprodaj s kožo in kostmi, brez kože, pa tudi kot piščančji fileji. Torej brez kosti in pogosto tudi brez kože.
    ■ Priprava japonske majoneze je nekoliko bolj zapletena od priprave naše domače. Lahko pa uporabimo bližnjico. 2 žlici riževega kisa in 1 žlico sladkorja zmešamo in vmešamo v 2,4 dl domače majoneze.

    Če začne meso pri tretjem cvretju cvrčati in škropiti, pomeni, da je meso ocvrto. Začne se krčiti in iztiskati sokove, ki povzročajo škropljenje maščobe.


    ■ Piščanca najbolje* začinjamo/odišavljamo z (abecedno): baziliko*, cimetom*, česnom*, čiliji (svežimi zelenimi, suhimi rdečimi), gorčico, ingverjem*, karijevim praškom, koriandrom, lovorovimi listi*, pehtranom*, peteršiljem*, poprom (belim, črnim, rdečim), rožmarinom* ali/in s timijanom*.

    Manjše kose živil ocvremo hitreje in enakomerneje.


    ■ Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja, rafinirana, ne ekstra deviška (!). To sta predvsem rumenikovo (260 °C) in olivno olje (240), odlični pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghee; vsi 230).

    Opozorila

    ■ Termično obdelano piščančje meso mora v notranjosti doseči temperaturo 75 stopinj. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.
    ■ Modno cvrenje v majhnih količinah olja odsvetujejo prehranski strokovnjaki. Tako pripravljena hrana ne vsebuje manj maščob. Obenem zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb. Razlika med cvrenjem v veliko in malo maščobe je tudi v tem, da živilo med cvrenjem v malo maščobe toplote ne prejema le iz maščobe. Ampak tudi od posode. Termična obdelava je zato nekoliko krajša.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najboljši hrustljavo ocvrti piščanec po japonsko (izvirno: the best Japanese fried chicken) chef Adam Liaw, z bloga ADAM LIAW; gl. kuharski leksikon
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharskih knjig Adama Liawa


    Adam Liaw

    Sorodni recepti

    Piščančji file s šampinjoni v marsali
    blago potolčene piščančje prsne fileje opečemo na olju in na maslu; narezane šampinjone prepražimo in odišavimo ...
    (5.00; 10 ocen)
    Piščančja stegna s šparglji in limonovim maslom v ponvi
    Sočna piščančja bedrca s šparglji so preprosta, a odlična jed iz širših delov piščančjih bedrc. Izboljšana ...
    (5.00; 6 ocen)
    Karameliziran piščančji prsni file s pikantnim pečenim krompirjem
    piščančji file karameliziramo z bezgovim sirupom, krompir pa spečemo v objemu številnih ...
    (5.00; 19 ocen)
    Popcorn piščanec s čilijevo omako
    Okusna perutnina, pripravljena po principu »fast fooda«. Ki jo uživamo kot kokice, grižljaj za grižljajem. Ocvrti ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani