Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Cheesecake z maskarponejem in borovnicami

    Fantastični cheesecake z maskarponejem in borovnicami je lahko brez peke. Maskarponejeva krema je lahka, zračna in svilnata.
    5.00 52 št. oseb: za 10–12 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 52 ocen) 28. januar 2024 št. ogledov: 5136
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Slatki SVIJET
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 250 g keksov Petit-Beurre
    • 130 g masla
    sirčkova krema z belo čokolado
    • 650 g maskarponeja
    • 2 dl sladke smetane
    • 100 g bele čokolade
    • 50 g želatine v prahu
    borovničev premaz
    • 200 g borovnic
    • 60 g sladkorja
    • 20 g jedilnega škroba
    • 0,5 dl vode

    Priprava

    ■ CHEESECAKE Z MASKARPONEJEM IN BOROVNICAMI – BOROVNIČEV PREMAZ. Jedilni škrob gladko zmešamo z vodo. V lončku zavremo borovnice, sladkor in škrob. Kuhljamo nekaj minut pri nižji temperaturi. Da dobimo gosto mešanico, podobno džemu. Ohladimo jo na sobno temperaturo.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Kekse Petit-Beurre lahko nadomestimo s keksi Albert ali s podobnimi maslenimi keksi. Lahko tudi s kakšnimi brezglutenskimi.


    ■ PODLAGA. Maslo počasi stopimo.
    ■ Kekse zmeljemo / zmiksamo v piškotne drobtine. Prilijemo stopljeno maslo in dobro premešamo.
    ■ Piškotno mešanico postrgamo v tortni model (26 cm). Enakomerno jo razdelimo po dnu modela. Nato jo vtisnemo na dno s kozarcem z ravnim dnom.
    ■ Model s podlago položimo v segreto pečico za 5 minut. Da dobimo hrustljavo podlago. Komur za to ni mar, lahko ta korak priprave preskoči.
    ■ Zapečeno podlago ohladimo na sobno temperaturo.

    Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat.


    ■ SIRČKOVA KREMA Z BELO ČOKOLADO. Pripravimo vodno kopel nad katero stopimo nadrobljeno / sesekljano belo čokolado.
    ■ Želatino zmešamo z 2 žlicama hladne vode. Počakamo, da nabrekne, zatem pa jo pristavimo pri najnižji temperaturi. Počasi jo segrevamo, da se stopi.
    ■ Sladko smetano čvrsto stepemo.
    ■ V skledi stepemo maskarpone sobne temperature. Prilijemo stopljeno belo čokolado in želatino. Na hitro stepemo. Nazadnje dodamo stepeno smetano in na hitro stepemo pri nizki hitrosti.
    ■ SESTAVLJANJE. Po zapečeni podlagi enakomerno nanesemo 1/2 sirčkove kreme. Po njej enakomerno razmažemo borovničev premaz. Po njem postopoma, v nekaj etapah premažemo preostalo kremo.
    ■ Desert položimo v hladilnik vsaj za nekaj ur. Še bolje, čez noč.

    Serviranje

    Dobro ohlajen cheesecake z maskarponejem in borovnicami ali borovničev sirčkov kolač z belo čokolado, brez jajc narežemo in ponudimo.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon


    Cheesecake z maskarponejem in borovnicami

    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g. Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli.

    Izogibajmo se kremnim sirom z oznako »light«, z znižanim % maščobe. Ponavadi vsebujejo aditive za izboljšanje okusa. Poleg tega so redkejši.


    Maskarpone (mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti. Od drugih kremnih sirov se ločuje po okusu, teksturi in vsebnosti maščob. Je mehkejši in opazno bolj kremen. Vsebuje vsaj 2x več maščob kot sirček Philadelphia. Prav maščobe mu dajo bogatejšo in gostejšo teksturo. V ustih se preprosto topi. Drugi kremni siri imajo nekoliko pikanten okus, maskarponejev pa je blag. Kljub temu maskarpone lahko nadomeščamo z drugimi kremnimi siri.
    Bela čokolada ni čokolada, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oz. tablic in kapljic. Belo čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom, ingverjem, limeto (lupinica, sok), limono (lupinica, sok), meto, pomarančami (lupinica, sok), rumom ali/in z vanilijo.


    Cheesecake z maskarponejem in borovnicami


    Gozdne borovnice izven sezone nadomeščamo z zamrznjenimi ali z gojenimi.


    Ko kupujemo borovnice, izbiramo suhe, čvrste in lepo obarvane jagode. Sveže nabrane borovnice se ne sprijemajo. Temnejši plodovi vsebujejo več zdravilnih učinkov. Borovnice uvrščamo med naravno funkcionalno hrano, vsi njihovi pozitivni zdravstveni učinki so znanstveno dokazani. Skupaj z lososom in špinačo jih uvrščamo med t.i. naj hrano.

    Opozorila

    ■ Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Ne pozabimo pa na ustrezno zaščito pred klopi.
    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, od česar večino nasičenih.


    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.
    ■ Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo s cenejšimi rastlinskimi maščobami. Ki vsebujejo več škodljivih nasičenih maščobnih kislin.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept cheesecake z maskarponejem in borovnicami ali borovničev sirčkov kolač z belo čokolado, brez jajc (izvirno: cheesecake s mascarpone sirom i borovnicama) Jannette Razum, s portala Slatki SVIJET (hrv.)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Čokoladni kolač z mandlji in pomarančnim džemom
    Brezglutenski čokoladni kolač z mandlji in pomarančnim džemom je nežen, sočen biskvit, premazan z džemom in ...
    (5.00; 24 ocen)
    Kinder bueno kolač, brez pečenja
    Izjemna kremna sladica, sestavljenka iz dveh plasti keksov, pomočenih v mleko, in Nutelle. Po vrhu pa krema iz ...
    (5.00; 46 ocen)
    Lahek skutin kolač z limono po italijansko
    (VIDEO) Lahek skutin kolač z limono, odlična kombinacija tradicionalno italijanskega, preprostega, dišečega, ...
    (5.00; 33 ocen)
    Mandljevi kolački z olivnim oljem brez moke
    mandlji za okus in teksturo, olivno olje in rikota za sočnost, jajca kot vezivo, vanilja in limonina lupinica pa za ...
    (5.00; 16 ocen)
    Jabolčni drobljenec z mandlji, crumble
    Preprosta, poceni in posebno sočna jabolčna sladica. Jabolka prepražimo na karamelu iz masla in sladkorja. jabolčni ...
    (5.00; 24 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani