Vodna kopel

Ime za ohranjanje toplote kuhanih živil ali jedi ali njihovo segrevanje, pa tudi sinonim za topljenje ali stepanje živil ali jedi nad soparo
28. november 2016
št. ogledov: 1835
1. Vodna kopel ali topla vodna kopel je splošno ime za ohranjanje toplote kuhanih živil ali jedi s pomočjo vroče vode. Tuje ime za posodo za (toplo) vodno kopel, v kateri je bain-marie. Sestavljajo jo manjša ali velika posoda z bazenom, v katerem z električnimi grelci ogrevajo vodo. V vodo, ki ne sme vreti, položijo posode s pokrovi, v katerih hranijo živila oziroma jedi tople.

2. Vodna kopel je tudi izraz, s katerim označujemo pomožni kuharski postopek, pri katerem jedi ali živila segrevamo in stopimo (npr. čokolada, maslo) ali stepamo (npr. holandsko omako, šodo) nad soparo. Vodno kopel v domači kuhinji pripravimo tako, da v posodi, na katero se prilega kotliček ali skleda, zavremo za 4 prste vode. Kotliček/skledo položimo nad vodo (ne sme se je dotikati), ki komaj opazno vre. Para segreva posodo in posredno živila v njej, ki jih topimo ali stepamo.

3. Vodna kopel ali hladna vodna kopel je izraz za počasno hlajenje jedi ali živil v posodi, položeni v hladno vodo (z ledenimi kockami). Ali položene v posodo z ledenimi kockami. Poznamo tudi kuhanje v vodni kopeli, pomožni kuharski postopek, ki ga izvajamo v pečici.


© 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki