Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Vodna kopel

  Ime za ohranjanje toplote kuhanih živil ali jedi ali njihovo segrevanje, pa tudi sinonim za topljenje ali stepanje živil ali jedi nad soparo
  28. november 2016
  št. ogledov: 2146
  1. Vodna kopel ali topla vodna kopel je splošno ime za ohranjanje toplote kuhanih živil ali jedi s pomočjo vroče vode. Tuje ime za posodo za (toplo) vodno kopel, v kateri je bain-marie. Sestavljajo jo manjša ali velika posoda z bazenom, v katerem z električnimi grelci ogrevajo vodo. V vodo, ki ne sme vreti, položijo posode s pokrovi, v katerih hranijo živila oziroma jedi tople.

  OPOZORILO (za točko 2). Posoda, ki jo položimo nad vodno kopel, se z dnom ne sme dotikati vrele vode.


  2. Vodna kopel je tudi izraz, s katerim označujemo pomožni kuharski postopek, pri katerem jedi ali živila segrevamo in stopimo (npr. čokolada, maslo) ali stepamo (npr. holandsko omako, šodo) nad soparo. Vodno kopel v domači kuhinji pripravimo tako, da v posodi, na katero se prilega kotliček ali skleda, zavremo za 4 prste vode. Kotliček/skledo položimo nad vodo (ne sme se je dotikati), ki komaj opazno vre. Para segreva posodo in posredno živila v njej, ki jih topimo ali stepamo.

  3. Vodna kopel ali hladna vodna kopel je izraz za počasno hlajenje jedi ali živil v posodi, položeni v hladno vodo (z ledenimi kockami). Ali položene v posodo z ledenimi kockami. Poznamo tudi kuhanje v vodni kopeli, pomožni kuharski postopek, ki ga izvajamo v pečici.


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani