Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pašteta iz sončničnih semen, posušenih paradižnikov in bazilike

    Zdrava pašteta iz sončničnih semen je preprost, veganski in kremen namaz, začinjen s sojino omako, s poprom in s česnom.
    5.00 8 št. oseb: 5 čas priprave: do 15 min. zahtevnost: (5.00; 8 ocen) 04. julij 2016 št. ogledov: 2235
    Uredil: Urednik
    Izvirno: My New Roots
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 3,6 dl sončničnih semen
    • 10–12 posušenih paradižnikov
    • 1 limona
    • 1,2 dl bazilikinih lističev
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • 1 žlička sojine omake, tamari
    • 1 žlička agavinega sirupa
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 1 strok česna

    Predpriprava

    ■ PAŠTETA IZ SONČNIČNIH SEMEN, POSUŠENIH PARADIŽNIKOV IN BAZILIKE. Sončnična semena stresemo v skledo. Prelijemo jih s hladno vodo in namakamo vsaj 4 ure. Še bolje, čez noč.

    Sončnična semena zmehčamo z namakanjem. Obenem sprožimo proces nakaljevanja. V takih semenih je več hranilnih snovi, pa še lažje so prebavljiva


    ■ Posušene paradižnike prelijemo z vrelo vodo 30 minut pred začetkom priprave. V kropu jih namakamo do priprave oz. toliko časa, da se zmehčajo.

    Priprava

    ■ Sončnična semena odcedimo, speremo s hladno vodo in še enkrat odcedimo.
    ■ Paradižnike odcedimo. Vodo prihranimo, plodove pa grobo sesekljamo.
    ■ Limonovo lupinico drobno naribamo, limono pa ožamemo.
    ■ Česen drobno sesekljamo.
    ■ Vse sestavine stresemo / nalijemo v mešalnik (blender) ali v multipraktik. Miksamo jih do želene teksture, bolj ali manj gladke. Kremno teksturo dosežemo, če sestavinam dodamo 3–5 žlic vode od namakanja suhih paradižnikov.

    Serviranje

    Pašteta iz sončničnih semen, posušenih paradižnikov in bazilike se prileže z izbranim kruhom, ploščatim kruhom ali/in s hrustljavčki.

    Shranjevanje

    Namaz lahko hranimo v hladilniku do 7 dni.

    Nadomestek

    ■ Agavin sirup lahko nadomestimo z javorovoim sirupom, z yacon sirupom ali z datljevo pasto. Slednjo razredčimo z vodo, v razmerju 2 : 1. V različici za vsejede lahko uporabimo med.
    ■ Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.

    Izboljšanje

    ■ Najboljša so sveža, toplotno neobdelana sončnična semena.
    ■ Najokusnejši so paradižniki, posušeni na soncu (vloženi v ekstra deviško olivno olje). Posušen paradižnik (gl. različice) lahko pripravimo tudi doma.
    ■ gl. pojasnila (agavin sirup)


    Pašteta iz sončničnih semen

    Nasveti

    Pri nakupu limon izbiramo plodove, katerih teža ustreza njihovi velikosti. Najbolj sočni sadeži z najmanj pešk imajo mastno, tanko lupino. Naravno plodovi limonovca prvo leto ne odpadejo sami. Če jih ne oberejo do zime, začnejo ponovno zeleneti. Naslednje poletje se lupina zadebeli in jeseni obarva rumeno. Za oko privlačni in veliki plodovi vsebujejo veliko manj zdravilnih učinkovin.

    Pojasnila

    ■ Sončnična semena so plodovi sončnic (Helianthus annuus), ležijo v cvetnih košaricah s premerom do 50 cm. Sveža ali pražena (ne)soljena semena so priljubljen prigrizek, nesoljena sveža pa uporabljamo pretežno v veganski kuhinji. Iz olupljenih semen stiskajo (ekstra deviško) sončnično.
    ■ Poznamo nad 60 vrst bazilike (Ocimum basilicum), ki jih po botaničnih lastnostih v osnovi delimo na indijske in azijske ter na evropsko sredozemske sorte. Barvno se razlikujejo od svetlo zelenih do temno rdečih z vijoličnim pridihom. Z lističi, ki so lahko zelo drobni ali dolgi celo do 5 cm. Bazilika po vonju spominja na janež, cimet, meto, limonino lupinico, piment ali klinčke, po okusu pa je pikantna in blago sladkasta.

    5 dl agavinega sirupa tehta pribli. 670 g.


    ■ Agavin sirup je naravno sladilo iz soka agav, ki ne vsebuje saharoze. Je brez okusa in je za 25 % slajši od sladkorja. Odličen je presni sirup iz agav vrste tequiliana. Svetlega uporabljamo za svetle, temnega pa za temne sladice. Agavin sirup lahko nadomestimo z javorovim sirupom, z yacon sirupom ali z datljevo pasto. Datlje zmiksamo z vodo v razmerju 2 : 1. V različici za vsejede lahko uporabimo med.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. posušen paradižnik (številne ideje)
    ■ gl. izboljšanje

    Opombe

    Po Japonski klasifikaciji ločimo 5 vrst sojine omake. Koikuchi (temna, predstavlja večino celotne produkcije), usukuchi (svetla), tamari, saishikomi in shiro (bela). Japonska sojina omaka je prijetno blaga, kitajska je slankasta, indonezijska pa sladkasta. 

    Opozorila

    ■ Sončnična semena vsebujejo 35–55 % olja.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.
    ■ Pri nakupu sojinih omak pozor! Številne industrijsko pridelane vsebujejo škodljive aditive. Segajmo po dražjih omakah, pripravljenih z naravno fermentacijo sojinih zrn, soli in studenčnice. Gl. tudi opombe.

    Zanimivosti

    Zmaz je namaz, ki ga na hitro zmažemo. Tale zna soditi mednje.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pašteta iz sončničnih semen, posušenih paradižnikov in bazilike (izvirno: tomato-basil sunflower seed paté) Sarah Britton, z bloga My New Roots
    ■ številni različni viri 

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Sarah Britton
    spletni kuharski tečaj Sarah Britton
     

    Sorodni recepti

    Piščančja jetrna pašteta
    Piščančja jetrna pašteta je preprost, poceni in priljubljen namaz iz očiščenih piščančjih jetrc, na hitro ...
    (5.00; 3 ocene)
    Humus s feto, čebulo in granatnim jabolkom
    humus je priljubljena pomaka ali namaz, tale pa je zmagovalec; posebno kremast, rahel in okusen je zaradi preprostega ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača
    Pekoči namaz iz pečenih bučk in koromača je zmiksana mešanica enake količine mladih, sočnih bučk in ...
    (5.00; 5 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani