Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Rižota z avokadom in rukolo

    Rižota z avokadom in rukolo je zelo preprosta, okusna in brezmesna italijanska topla predjed ali lahka samostojna jed.
    5.00 5 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 11. marec 2024 št. ogledov: 266
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Little Vienna
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 200 g okroglozrnatega riža
    • 1 srednje velik zrel avokado, pribl. 190 g
    • za pest rukole
    • 60 g šalotke
    • 35 g parmezana
    • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
    • 5,4 dl zelenjavne osnove
    • 1,8 dl suhega belega vina
    drugo
    • parmezan
    • nekaj lepih lističev rukole
    • 1 žlica nerafiniranega bučnega olja, neobvezno

    Priprava

    ■ RIŽOTA Z AVOKADOM IN RUKOLO. Rukolo očistimo, stebelca odstranimo. Očiščeno temeljito operemo, odcedimo in posušimo. Posušene lističe natrgamo an manjše koščke. Nekaj lepih lističev prihranimo za dekoracijo.

    Če je jed tudi za otroke, vino nadomestimo z enako količino zelenjavne osnove.


    ■ Zelenjavno osnovo zavremo in ohranjamo vročo.
    ■ Šalotko drobno sesekljamo. V posodi pristavimo oljčno olje in šalotko. Pražimo jo pribl. 3 minute med pogostim mešanjem. Da se zmehča, a ne obarva.
    ■ Dodamo riž, ki ga pražimo med mešanjem. Pribl. 1 minuto, da postekleni. Tedaj ga zalijemo z vinom sobne temperature. Zavremo in kuhamo, da del vina izhlapi. Del pa ga vpijeta riž in šalotka.

    Prava rižota je kremna. Niti suha niti juhasta.


    ■ Postopoma začnemo prilivati vročo (!) osnovo. Prilijemo je manjšo zajemalko (pribl. 1,2 dl), med mešanjem zavremo in kuhamo. Da tekočina skoraj povsem izpari. Postopek nadaljujemo, da se riž skuha na zob, al dente.
    ■ Tik pred koncem kuhanja riža (!) avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Nato ga olupimo in zrežemo na kocke (dober centimeter).
    ■ Parmezan drobno naribamo. Kuhan riž odstavimo in vmešamo parmezan. Nazadnje vmešamo avokado in natrgano rukolo. Pokrijemo in počakamo minuto, dve.

    Serviranje

    Vročo rižoto razdelimo na segrete (jušne) krožnike. Potresemo jo s prihranjenimi lističi rukole. K jedi ponudimo parmezan in ribežen ter bučno olje. Rižota z avokadom in rukolo ali avokadova rižota z rukolo je lahko topla predjed ali lahka samostojna jed.

    Sorodni recepti


    Rižota z avokadom in rukolo

    Kuharski leksikon

    Rižota (risotto) je priljubljena italijanska jed z rižem in dodatki, ki prihaja iz Azije (pilav). Od koder se je razširila po Sredozemlju. Rižote pripravljamo tako, da vse sestavine skuhamo v eni posodi. Lahko pa riž pripravimo ločeno od drugih živil, nazadnje pa vse zmešamo skupaj. Priljubljene so mesne rižote (vključno ribe in drugi morski živelj), gobove, zelenjavne in druge. Pomembno je, da riž najprej posteklenimo, da se med nadaljnjim kuhanjem ne sprijema. Zelo pomembno je tudi, da riž zalivamo z vročo tekočino. Da se temperatura riža med kuhanjem ne zniža. V dobri rižoti je riž skuhan na zob, al dente. Jed pa je kremna. Rižote ponudimo kot tople predjedi ali kot samostojne jedi.

    »Manetcare« ali »mantecatura« je postopek, ko rižoti na koncu kuhanja primešamo hladno maslo, smetano ali/in nariban sir. Da dosežemo popolno kremno teksturo.


    Rižoto vedno pripravljamo z okroglozrnatim rižem, ki vpije veliko tekočine. Najboljši izbor sta carnaroli in vialone nano, dober pa je tudi arborio. Našteti vsebujejo veliko škroba in tudi kuhani ohranijo svojo obliko. Dober test za kakovosten riž je preprost: če vanj potisnemo prst, izvlečemo belega od škroba. Pa še to: riža za rižoto nikoli ne operemo (!).
    Avokado je plod avokadovca (Persea americana) hruškaste ali okrogle oblike. S srednje do temno zeleno lupino. Meso je zeleno rumeno, na zraku pa hitro potemni. Sredi sadeža je koščica velikosti žogice za golf. Poznamo štiri osnovne vrste avokada: mehiškega, gvatemalskega, zahodnoindijskega in izraelskega. Križancev je več kot 500.

    Avokado najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko, čiliji*, kisom, koprom, koriandrom, kumino, limetami*, limonami*, meto, peteršiljem ali/in s solatnimi prelivi*.


    V kuhinji poznamo tri vrste rukole, ki se razlikujejo po obliki listov, po njihovi velikosti, okusu in pikantnosti. Večji, nekoliko manj narezani in običajno manj aromatični listi so značilni za navadno rukolo ali rukvico (Eruca sativa Miller), tisti manjši, bolj narezani listi z močnejšim okusom pa so znani kot tankolistni dvoredec (Diplotaxis tenuifolia) in obzidni dvoredec (D. muralis).
    Suho vino je izraz za tista (peneča) vina, ki vsebujejo do 9 g nepovretega sladkorja na 1 l vina (če koncentracija skupne kisline ni večja od 2 g/1 l). Pri polsuhem velja, da vsebuje do 18 g nepovretega sladkorja ob istem pogoju. Polsladko vino vsebuje 18-45 g, sladko vino pa nad 45 g nepovretega sladkorja, ne glede na koncentracijo kisline.


    Rižota z avokadom in rukolo

    Parmezan (parmigiano) mora zadostiti številnim kriterijem za certifikat PDO. Proizveden je na italijanskem severu, v nekaj več kot 300 sirarnah. Vse faze proizvodnje potekajo izključno na istem območju. Izdelan mora biti naravno, skladno s predpisi. Sir ima prijeten, komaj opazno pikanten okus. Spominja na orehe. Zoren je najmanj 12 mesecev. Sicer pa 24, 36, 40 in celo 48 mesecev. S staranjem pridobiva na aromi, okusu in ceni.

    Če parmezan nadomestimo s pekorinom, dobimo izrazitejšo, pikantnejšo jed. Ne pekočo, da ne bo pomote.


    Rižota mora na segrete (!) krožnike, takoj (!) ko je kuhana. Zanimivo, da imajo Italijani posebno radi hladno rižoto dan po kuhanju. Ko se v njej sprostijo in razvijejo vsi okusi. Spremeni pa se tudi tekstura.

    Opozorila

    Številni svetovno znani siri niso vegetarijanski. Pravilom vsebujejo sirilo živalskega porekla, razen če so na deklaraciji označeni kot vegetarijanski. Najbolj pogosto so to (abecedno): gorgonzola, grana padano, grojer, manchego, parmezan, pekorino ipd.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept rižota z avokadom in rukolo ali avokadova rižota z rukolo (izvirno: risotto with avocado and arugula) Ursula Schersch, z bloga Little Vienna
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Rižota s korenčkovim zelenjem
    preprosto, nevsakdanje in poceni jed potresena z ...
    (5.00; 9 ocen)
    Bučkina rižota
    Najbolj preprosta različica priljubljene italijanske specialitete. Bučkina rižota sodi tudi med najcenejše. Pazimo ...
    (5.00; 20 ocen)
    Kokosov riž
    Zelo preprosta riževa priloga oz. prikuha z nežnim okusom po kokosu. Najbolje se poda k številnim različicam ...
    (5.00; 7 ocen)
    Koromačeva rižota s karamelizirano zelenjavo
    Preprosta, posebno dišeča rižota iz izbranega riža, koromača, čebule, šalotke, masla in zelenjavne osnove. ...
    (5.00; 19 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani