Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke

    (VIDEO) Odlična panakota borovničeva torta: plast smetanove in borovničeve kreme, pa še plast borovnic in borovničev preliv.
    5.00 4 št. oseb: 12 čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 17. april 2024 št. ogledov: 181
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Dr.Oetker
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    smetanova krema
    • 5 dl sladke smetane
    • 2–3 žlice sladkorja
    • 1 žlička vanilijeve paste
    • 1 žlička limonove arome
    • 6 lističev želatine
    borovničeva krema
    • 250 g (zamrznjenih) borovnic
    • 5 dl sladke smetane
    • 1–3 žlice sladkorja
    • 6 lističev želatine
    obloga
    • 250 g (zamrznjenih) borovnic)
    borovničev preliv
    • 250 g (zamrznjenih) borovnic
    • 1–2 žlici sladkorja

    Priprava

    ■ BOROVNIČEVA PANAKOTA TORTA, BREZ MOKE, JAJC IN PEKE - SMETANOVA KREMA. V manjšem loncu zavremo 2,5 dl smetane, sladkor, vaniljev izvleček in limonovo aromo.

    Za ta odličen desert, kjer sta kremi že bolj peni, potrebujemo samo 5 glavnih sestavin.


    ■ Želatino namočimo v malo hladne vode. Da se zmehča. Zmehčano ožamemo in stresemo v lonec z vrelo smetano. Mešamo z metlico, da se želatina stopi. Lonec odstavimo, kremo ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Večji list prozorne folije položimo na tortni obroč (22 cm). Ob straneh ga zategnemo. Okvir položimo na podstavek za torte ali na okrogel servirni krožnik. S folijo spodaj. Notranjo stran okvira obložimo z acetatno folijo.
    ■ SMETANOVA KREMA. 2,5 dl smetane stepemo. Da se na površini tvorijo čvrsti vršički. Stepeno nežno (!) vmešamo v ohlajeno kremo. Kremo nalijemo v obroč. Po vrhu jo zgladimo. Vse skupaj preložimo v hladilnik za 3 ure.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja smetanove in borovničeve kreme (slabih 6 ur).


    ■ BOROVNIČEVA KREMA. Borovnice preberemo, operemo, odcedimo in posušimo. Sveže ali zamrznjene stresemo v kozico. Potresemo jih s sladkorjem in segrevamo, da se borovnice zmehčajo.
    ■ Želatino namočimo v malo hladne vode. Da se zmehča.
    ■ Zmehčane borovnice pretlačimo skozi gosto cedilo ali pa jih gladko zmiksamo. Nalijemo jih nazaj v kozico in segrejemo. Dodamo ožeto želatino in mešamo z metlico. Da se stopi. Borovnice ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Smetane in sladkor stepemo. Da se na površini tvorijo čvrsti vršički. Stepeno nežno (!) vmešamo v ohlajeno kremo. Kremo nalijemo na smetanovo. Po vrhu jo zgladimo in vse skupaj položimo nazaj v hladilnik. Vsaj za 3 ure.

    Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat.


    ■ S torte odstranimo obroč ter acetatno in prozorno folijo.
    ■ OBLOGA. Borovnice preberemo, operemo, odcedimo in posušimo. Posušene stresemo na kremo, da jo prekrijejo v eni plasti.
    ■ BOROVNIČEV PRELIV (pripravimo tik pred serviranjem !). Borovnice preberemo, operemo, odcedimo in posušimo. Pristavimo jih v kozici skupaj s sladkorjem. Kuhamo jih, da se zmehčajo. Zmehčane pretlačimo skozi gosto cedilo ali pa jih gladko zmiksamo.

    Serviranje

    Borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke ali torta smetanova strjenka z borovnicami se prileže z vročim borovničevim prelivom. Ponudimo ga v segreti omačnici.

    Sorodni recepti


    Borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke; foto MIDVA KUHAVA

    Kuharski leksikon

    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe. Gl. opozorila.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Zmes, ki ji primešamo želatino, ne sme biti hladna. Želatina se v trenutku strdi.


    Izbira med želatino v prahu ali v lističih je odvisna od recepta in osebnih preferenc. Želatina v prahu je lažja za doziranje, hitreje se stopi, pogosto pa jo uporabljamo pri sladicah / jedeh, ki terjajo hitro strjevanje. Želatina v lističih pa je bolj naravnega izvora in ne vsebuje nekaterih sestavin, ki jih najdemo v želatini v prahu. Nekateri slaščičarji / kuharji menijo, da daje bolj čisto teksturo. Želatino v prahu praviloma lahko nadomestimo z enako težo želatine v lističih in obratno.


    Torta smetanova strjenka z borovnicami; foto MIDVA KUHAVA

    Vegani in vegetarijanci želatino nadomeščajo z agarjem v prahu. Ponavadi je razmerje 1 : 1. Včasih pa moramo upoštevati dejstvo, da ima agar nekoliko močnejše želirne lastnosti od želatine. Tedaj potrebujemo manjšo količino agarja za enak učinek. Ker je agar rastlinskega izvora, obdrži želirne lastnosti tudi pri višjih temperaturah. Zato moramo včasih pri receptu eksperimentirati s količino. Dober nadomestek je tudi pektin.

    Borovnice so med vsem jagodičastim sadjem najmanj pokvarljive. Sveže nabrane preberemo, a ne operemo. V hladilniku jih lahko hranimo do 14 dni.









    Ko kupujemo borovnice, izbiramo suhe, čvrste in lepo obarvane jagode. Sveže nabrane borovnice se ne sprijemajo. Temnejši plodovi vsebujejo več zdravilnih učinkov. Borovnice uvrščamo med naravno funkcionalno hrano, vsi njihovi pozitivni zdravstveni učinki so znanstveno dokazani. Skupaj z lososom in špinačo jih uvrščamo med t.i. naj hrano. Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat.


    Borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke; foto MIDVA KUHAVA

    Panakote (panna cotta) v italijanskih kuharicah ne najdemo pred l. 1960. V deželi Piemont, od koder prihaja, so jo l. 2001 uvrstili med tradicionalne jedi. Avtorica je domnevno Madžarka s področju Langhe. Modna sladica je postala v ZDA l. 1990.

    Stepena smetana nam lepše uspe, če smetano, skledo za stepanje in metlico položimo v zamrzovalnik. Za 15-20 minut, v vročih mesecih še posebno.


    ■ Improvizirajmo. Borovnice najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, limetami (lupinica, sok), limonami* (lupinica, sok), meto, muškatnim oreščkom, pomarančami (lupinica, sok), sivko ali/in z vaniljo.

    Opozorila

    ■ Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.
    ■ Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Ne pozabimo pa na ustrezno zaščito pred klopi.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke ali torta smetanova strjenka z borovnicami (izvirno: panna cotta torta s borovnicama), s portala Dr.Oetker (hrv.)
    ■ številni različni viri


    Borovničeva panakota torta
     

    Sorodni recepti

    Preprosta čokoladna torta za dva
    Res preprost desert za par ali za enega čokoholika. Biskvit temelji na moki, kakavu in kavi. Krema pa na maslu, ...
    (5.00; 19 ocen)
    Sočna čokoladna torta z jabolki
    Sočna čokoladna torta z jabolki sodi med tiste, ki se topijo v ustih. Poleg tega pa je še izjemno preprosta za ...
    (5.00; 3 ocene)
    Biskvitna torta s tremi čokoladnimi penami, ombre
    Popolna torta ombre s tremi čokoladnimi penami, s tankim biskvitom brez glutena in s 3 penami. S črno, mlečno in ...
    (5.00; 10 ocen)
    Bela čokoladna schwarzwaldska torta, brez pečenja
    Vrhunska interpretacija po vsem svetu priljubljene nemške torte. S piškotno podlago z lešniki. S kuhanimi, ...
    (5.00; 22 ocen)
    Čokoladna mandljeva torta s čokoladno kremo z rozinami
    Razkošna brezglutenska sladica, kjer mandljeva moka nadomesti belo. Biskvit obogatimo tudi s čokolado, ohlajenega pa ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani