Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Velikonočni pirhi v rdečem vinu

    Pirhi v rdečem vinu so najbolj preprosta oblika kuhanih velikonočnih jajc. Če kuhana pustimo v vinu čez noč, se na površini naredijo privlačni, drobni kristalčki.
    5.00 5 št. oseb: Neznano čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 31. marec 2023 št. ogledov: 558
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Milin kuvar
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • jajca
    • pribl. 5 dl rdečega vina

    Nakup

    PIRHI V RDEČEM VINU. Jajca ne smejo biti sveža, saj jih je sicer nemogoče olupiti. Najboljša so stara 3–5 dni; gl. kuharski leksikon. Za to tehniko so primerna svetla in temno rjava, pa tudi bela jajca. Vsako dobri svoj odtenek barve. Kdor želi, lahko temnejše odtenke rjavih jajc pobeli; gl. VIDEO na dnu strani.

    Predpriprava

    ■ Jajca segrejemo na sobno temperaturo. Pomeni, da jih vzamemo iz hladilnika do največ 2 uri (!) pred kuhanjem. Ali pa jih položimo v toplo vodo za 5 minut.
    ■ Poiščemo ustrezno posodo. Ki je zadosti široka, da bodo jajca v njej v eni plasti.
    ■ Jajca zdrgnemo z grobo gobico, ki jo namakamo v toplo vodo. Da odstranimo voskasti zaščitni sloj. Če je na lupinici kak žig, ga odstranimo s pomočjo vate in svetlega kisa.

    Priprava

    ■ Jajca zložimo v posodo. Prelijemo jih s toliko hladne vode, da sega 1–2 cm čeznje. Posodo pristavimo, vodo pa zavremo.

    Jajca domnevno lažje olupimo, če vodi za kuhanje dodamo 1 žličko sode bikarbone ali svetlega kisa.






    ■ Takoj, ko voda zavre, posodo odstavimo. Jajca kuhamo v odstavljeni, pokriti posodi 12–17 minut. Glede na velikost. 12 minut jajca velikost M, 17 pa XL.
    ■ Trdo kuhana jajca odcedimo in takoj prelijemo z ledeno hladno vodo. Lahko dodamo ledene kocke. V njej jih pustimo 10 minut. Zaradi naglega ohlajanja se v jajcu naredi žep med beljakom in lupino. Ki domnevno olajša lupljenje.
    ■ Jajca odcedimo in posušimo s kuhinjsko krpo ali s papirnatimi brisačami.

    Če trdo kuhana jajca pustimo v rdečem vinu čez noč, se na površini naredijo drobni kristalčki. Tako so pirhi še privlačnejši.


    ■ Jajca položimo v posodo. Prelijemo jih z vinom, da jih prekrije. Posodo pristavimo pri srednji temperaturi. Zavremo. Temperaturo znižamo, jajca pa počasi kuhljamo 15 minut.
    ■ Jajca preložimo na rešetko / mrežico. Da se ohladijo na sobno temperaturo.
    ■ Ohlajena lahko premažemo z oljem. Kdor ima rajši sijoče pirhe.

    Serviranje

    Tudi pirhi z rdečim vinom so lahko lepo avtorsko darilo. Ali/in okras praznične košarice in praznično pogrnjene mize. Lupino nežno razbijemo na delovni površini, pri čemer jajce obračamo okrog osi. Trdo kuhana jajca začnemo lupiti na širokem koncu in pod tekočo vodo.

    Shranjevanje

    Trdo kuhana jajca v lupini lahko hranimo v hladilniku do 7 dni.

    Sorodni recepti


    Pirhi v rdečem vinu

    Kuharski leksikon

    Pirhi (pisanice, pisanke) so pobarvana ali/in drugače okrašena trdo kuhana jajca, ki jih pripravljajo za veliko noč. Prvotno s bili samo rdeče obarvani, saj simbolizirajo kaplje Kristusove krvi. Pozneje so jih začeli porisovati z voskom, suho jedkati z iglo, kuhati z odtisom listov in barvati z drugimi barvami. Sprva so jih barvali z naravnimi barvami, kar je omogočilo uživanje kuhanih jajc. Zdaj jih večinoma barvajo z jedilnimi barvami. Pobarvane namažejo z mastjo ali s špehovo kožo, da se lepše svetijo.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora. Različne barve jajc, različno obarvani velikonočni pirhi v rdečem vinu.

    Predolgo kuhana trdo kuhana jajca prepoznamo po gumijastem beljaku in po neprivlačno sivo zelenem rumenjaku.


    Preprost test za svežino jajc. Jajce položimo v skledo z vodo. Popolnoma sveža ležijo na boku. Nekoliko manj sveža stojijo pokonci zaradi zračnega žepa. Če priplavajo na vrh, so pa že neuporabna (!). Najbolj preprosti velikonočni pirhi terjajo 3–5 dni stara jajca.
    Jajca hranimo v hladilniku v originalni kartonski embalaži. Ločeno od drugih živil, na temperaturi in do roka, označenih na embalaži. Jajca ležijo z ožjim delom navzdol, da ostane rumenjak v sredini. Pa da pride čim manj v stik z zrakom, ki se nabere v njegovem širšem delu.


    Pirhi v rdečem vinu

    Trdo kuhana jajca najbolje* začinjamo z (abecedno): drobnjakom, gorčico (tudi dijonsko), karijevim praškom, kisom (zlasti z belim vinskim), koprom, koriandrom, limoninim sokom, pehtranom ali/in s peteršiljem.

    Jajce je edino naravno živilo, ki zahvaljujoč lupini med kuhanjem zadrži hranilne snovi. Med pečenjem se izgubijo.


    ■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki z univerz Sheffield in Warwick so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje.

    Opozorila

    ■ Jajca za pirhe ne smejo imeti nobenih razpok.
    ■ Najtežje prebavljiva so močno zapečena in trdo kuhana jajca.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pirhi v rdečem vinu (izvirno: farbanje jaja u crnom vinu) Milica Šumaković, z bloga Milin kuvar (srb.)
    ■ številni različni viri


    Milica Šumaković


    Kako pobelimo rjava jajca
     

    Sorodni recepti

    Šparglji z umešanimi jajci
    Preprosta, a delikatesna topla predjed, zajtrk ali malica. Narezane šparglje prepražimo na oljčnem olju. S česnom ...
    (5.00; 61 ocen)
    Umešana jajca s šparglji, porom in kozjim sirom
    Preprost, hitro pripravljen zajtrk, malica ali lažja večerja. Jajca razžvrkljamo s kislo smetano, mešanico pa ...
    (5.00; 7 ocen)
    Pastelni pirhi s sodo bikarbono
    Pastelni pirhi s sodo bikarbono so nežno in privlačno obarvana jajca. Lahko jih obarvamo s trakovi, ki pustijo črtne ...
    (5.00; 18 ocen)
    Jajca Benedikt, Benedict
    (VIDEO) Jajca Benedikt, svetovno znan ameriški zajtrk. Opečen kruhek z avokadom, prekajenim lososom, jajcem in ...
    (5.00; 13 ocen)
    Hrustljavo jajce na oko s parmezanom in čemaževim pestom
    Preprost, a dokaj nevsakdanji zajtrk. Na olje v ponvi potresemo sveže nariban parmezan. Prilijemo jajce in spečemo ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani