Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Velika noč

  Praznik pomladi ter največji in najstarejši krščanski praznik - Jagnjetina, šunka, prata, pirhi, potice, pletenice in druge dobrote. Datum praznovanja določa lunin koledar.
  Foto: Hallam
  04. april 2007
  št. ogledov: 14242

  Velika noč je največji in najstarejši krščanski praznik. Ime se nanaša na noč z velike sobote na veliko nedeljo, ko naj bi Kristus z vstajenjem rešil svet. Tradicija praznovanja tega pomladnega praznika, ki ni izvirno krščanski, sega v 4. st. Zanimivo je, da datum praznovanja določa lunin koledar. Veliko noč verniki praznujejo vsako leto na prvo nedeljo po prvi polni spomladanski luni. V tem času slavijo slovo od zime, turobnega razpoloženja, temnih in debelih oblačil ter dolgočasne (pre)hrane. Istočasno se veselijo pomladi, prebujajoče narave ter na sploh obdobja, ko se življenje raja in raste. 

  Na veliko soboto je za vernike skoraj povsod po Sloveniji blagoslov velikonočnega žegna. Opis slednjega je znan že iz 17. st., kakor ga je podal Valvasor. Pri žegnu imajo vse sestavine simbolični pomen: kos mesa oziroma šunke predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, potica pa spominja na trnovo krono. Velikonočna jajca ali pirhi v krščanski ikonografiji simbolizirajo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje. Pa tudi kaplje Kristusove krvi. Jajce simbolizira tudi zavetje, materino krilo in/ali varnost.

  Ideje

  Pojasnila

  Najstarejša slovenska velikonočna jed je aleluja.

  Zanimivosti

  ■  Na velikonočno nedeljo naj bi se oblekli v nova oblačila. Če pri hiši ni denarja, naj bodo nove vsaj nogavice.
  ■  Jerbas z velikonočnimi dobro tami je svojčas k žegnanju nesla najstarejša, še neomožena hči.

  Viri

  številni različni viri
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani