Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladne kocke z bananami

    Čokoladne kocke z bananami, ena preprosta, a okusna in sočna sladica za vsak dan. Pa tudi za nepozabne otroške zabave.
    5.00 4 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 13. marec 2024 št. ogledov: 221
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Vukica5
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladni biskvit
    • 100 g gladke moke
    • 2 žlici kakava
    • 120 g sladkorja
    • 0,5 dl (ekstra deviškega) olja
    • 4 jajca
    • 1 pecilni prašek
    preliv
    • 1 dl vode
    • 1 žlica sladkorja
    • 2 žlički kakava
    pudingova krema
    • 5 dl mleka
    • 100 g masla
    • 2 dl sladke smetane
    • 150 g sladkorja
    • 1 vanilij puding
    • 3 žlice jedilnega škroba
    • 1 vanilij sladkor
    čokoladna maslena krema
    • 200 g čokolade, vsaj 56 %
    • 5 žlic sladkorja
    • 200 g masla
    • 6 žlic mleka
    nadev
    • 3 banane
    • limonov sok
    premaz
    • 3 dl sladke smetane
    posip
    • čokoladni ostružki

    Priprava

    ■ ČOKOLADNE KOCKE Z BANANAMI. Pekač (22x32 cm) obložimo s peki papirjem.
    ■ ČOKOLADNI BISKVIT. Moko, kakav in pecilni prašek presejemo v manjšo skledo. Dobro premešamo z metlico.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja pudingove kreme (20–30 minut), s kremo premazanega kolača (60) in zloženega kolača (vsaj 3 ure).


    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Beljake penasto stepemo. Dodamo sneg in stepamo, da dobimo gost, sijoč beljakov sneg. Enega za drugim (!) na hitro vmešamo rumenjake. Pri najnižji hitrosti. Ročno, postopoma in nežno vmešamo presejana živila. Nazadnje vmešamo 4 žlice tople vode.
    ■ Testo nalijemo v pekač. Biskvit pečemo, da se pri robovih loči od pekača.
    ■ PRELIV. Vodo, sladkor in kakav na hitro prevremo. Preliv ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Pečen biskvit enakomerno prelijemo s prelivom.
    ■ ČOKOLADNA MASLENA KREMA. V manjšem loncu pristavimo mleko, maslo in sladkor. Segrevamo med občasnim mešanjem, da se maslo stopi. Tedaj v mešanico nadrobimo čokolado in mešamo. Da se stopi. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    ■ PUDINGOVA KREMA. Prašek za puding, jedilni škrob in 2 dl mleka gladko zmešamo. Preostalo mleko, sladkor in vanilijev sladkor zavremo. Tedaj prilijemo pudingovo mešanico med nenehnim mešanjem z metlico. Zavremo in kuhamo med mešanjem. Da se mešanica zgosti kot puding.
    ■ Zgoščeno kremo prelijemo v manjšo skledo. Pokrijemo s prozorno folijo neposredno po površini. Ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Maslo sobne temperature penasto stepemo. Penastega vmešamo v kremo.
    ■ Smetano čvrsto stepemo. Postopoma in nežno (!) jo vmešamo v kremo.
    ■ Banane narežemo na kolesca. Sproti jih pokapljamo z limonovim sokom.

    Številne pomembne hranilne snovi so v mleku v nemastnem delu. Količina hranilnih snovi v (pol)posnetem mleku ni bistveno manjša kot v polnomastnem.


    ■ ZLAGANJE. Biskvit premažemo z 1/2 pudingove kreme. Po njej položimo kolesca banan, ki jih premažemo s preostalo pudingovo kremo. Po kremi enakomerno razmažemo čokoladno masleno kremo.
    ■ Kolač preložimo v hladilnik za 1 uro.
    ■ PREMAZ. Smetano čvrsto stepemo tik pred serviranjem. Enakomerno jo razmažemo po kolaču. Po vrhu lahko potresemo čokoladne ostružke. Preprosto jih pripravimo, če čokolado nastrgamo z lupilcem za zelenjavo po ozkem robu.
    ■ Kolač preložimo v hladilnik vsaj za 3 ure, še bolje, čez noč.

    Serviranje

    Čokoladni kolač s pudingovo kremo in bananami narežemo na čokoladne kocke z bananami. Ponudimo.

    Sorodni recepti


    Čokoladne kocke z bananami

    Kuharski leksikon

    Kakav v prahu so trdi ostanki fermentiranih, posušenih in praženih kakavovih zrn. Zdrobljenih in mletih v prah. Kakav je prahu je jedro okusa čokolade. Le da je brez dodane maščobe, sladkorja in mleka, ki zameglijo njegov čisti okus. Kakavi se razlikujejo po barvi, okusu in ceni. Barva sega od bledo rjave do rdečkaste in skoraj črne. Najboljši kakav ima močan okus čiste čokolade. Glede na sorto ima lahko okus grenke temne čokolade ali blage mlečne. V vsakem primeru pa mora biti okus prijeten. Brez kredastega priokusa ali pretiranih sladkih dodatkov.

    Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši in ne vpliva na kakovost oz. hranilno vrednost jajc.


    ■ Če v receptu ni zapisano, kakšno vrsto kakava potrebujemo, se ravnamo po preprostem pravilu. Recepti s pecilnim praškom se lepo ujamejo z nizozemskim kakavom. Tisti s sodo bikarbono pa z naravnim. Nizozemski kakav ni kisel in ne reagira na sodo bikarbono.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Črna čokolada (praviloma 72 % in več) vsebuje endorfine, ki izboljšujejo splošno počutje. Serotonin, »encim sreče«, in triptofan, »hormon sreče«.


    Najboljše je sveže mleko iz mlekomatov, vendar ga je priporočljivo zavreti. V trgovinah segajmo po svežem (ne trajno) pasteriziranem mleku, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri sveže pasteriziranem mleku pri nižjih temperaturah (80 stopinj).


    Čokoladne kocke z bananami

    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g.

    Prva tovarna čokoladnih tablic je začela delovati l. 1819 v Švici. Tam so l. 1824 oz. 1830 ustanovili tudi še danes delujoči podjetji Lindt in Tobler.


    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu. Sledi fermentacija. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, prepražena pa stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.

    Brezmadežno rumene banane so videti lepše, a izbiramo zrele sadeže z rjavimi pikami. Ti so bolj okusni, bolj sladki, bolj zdravi in lažje prebavljivi.


    Banane so plodovi tropskega pravega bananovca (Musa sapientum), podobnega palmam. Znanih je kakih 50 sort bananovcev, pa desetine različnih vrst sadežev. Od čisto majhnih do velikih, tudi različnih barv. Najbolj pogoste so rumene, zelene, rjave in rdeče. Meso je praviloma belo (pri rdečih je rdečkasto), bogato s škrobom. Zrelo je mehko in sladko, s priokusom medu. Banane obirajo v šopih še zelene. Hranijo jih pri temperaturi 12-13 stopinj. Pri nižji počrnijo, pri višji pa začnejo zoreti. Okusnejše dozorijo v naravi. 100 g banan vsebuje 90 kalorij.

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladne kocke z bananami ali čokoladni kolač s pudingovo kremo in bananami (izvirno: kocke sa bananama) Vukica Mijić, z bloga Vukica5 (srb.)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Preproste čokoladne kocke
    Zelo okusne, sočne in zelo preproste čokoladne kocke, prelite z ganašem. Pripravimo jih zvečer za naslednji dan, ...
    (5.00; 10 ocen)
    Snickers bajadera, brez pečenja
    Snickers bajadera, odličen, ne presladek desert v samo 20 minutah. Slastna mešanica čokolade, arašidov in ...
    (5.00; 23 ocen)
    Marelične kocke
    Sočne marelične kocke so preprosto, odlično pecivo iz 2 plasti testa. Z drobno narezanimi marelicami, odišavljenimi ...
    (5.00; 30 ocen)
    Šamšnite
    Nekateri deserti nas prestavijo v otroštvo. Kremšnite, šamrole in šamšnite zagotovo. Rezine pečenega listnatega ...
    (5.00; 26 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani