Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Nutellin kolač iz dveh sestavin, brez glutena

    Nutellin kolač iz dveh sestavin je pravi spletni hit. Popolnoma neverjetno, kako okusna sladica samo iz Nutelle in jajc.
    5.00 29 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 29 ocen) 17. februar 2024 št. ogledov: 2219
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 250 g (domače) Nutelle
    • 5 jajc, M
    NUTELLIN KOLAČ IZ DVEH SESTAVIN je pravo odkritje in spletni hit. Ker je brez moke, je posebno lahek, tako zelo mehak in penast, da se topi v ustih. Če želimo, da je sladica tudi občutno bolj zdrava, industrijsko Nutello nadomestimo s kakšno domačo različico. Pa še to: bolj preprostega kolača, ki terja le dobre četrt ure našega aktivnega dela, skorajda ni. A pozor! Kolač ne uspe, če ne upoštevamo navodil o stepanju jajc. 10–12 minut. Vse, kar je manj, nam da gumijasto, skoraj neužitno sladico.

    Priprava

    ■ Tortni model (18 cm) obložimo s peki papirjem. Kdor tega ni vajen, naj pogleda VIDEO na dnu strani. Okvir lahko tanko namažemo z maslom.
    ■ Jajca stepamo 10–12 minut pri najvišji hitrosti. Da postanejo penasta in dobijo trojni obseg. Desert sicer ne uspe (!).
    ■ Pečico prižgemo na 175 stopinj proti koncu stepanja.

    Kolač med peko vzhaja, med hlajenjem pa se posede. A tako mora biti.


    ■ Nutello segrevamo 30 sekund v mikrovalovki. Če je nimamo jo pristavimo pri najnižji temperaturi. Da se nekoliko zmehča.
    ■ Zmehčano Nutello postrgamo v skledo. V 3–4 etapah ji nežno (!) primešamo stepena jajca. Da ne izgubimo vanje vtepen zrak.
    ■ Testo nalijemo v model, kolač pa pečemo 25–30 minut. Pečen je, ko na sredo zabodemo zobotrebec, in izvlečemo skoraj suhega.
    ■ Sladico ohladimo na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Ohlajeni Nutellin kolač iz dveh sestavin, brez glutena ali kolač Nutella samo z Nutello in jajci lahko potresemo z grenkim kakavom ali/in z (vanilijevim) sladkorjem v prahu. Nato ga le še narežemo in ponudimo. Kdor želi, lahko sladico obogati s sladoledom, stepeno smetano ali/in s kakšnim jagodičjem.

    Sorodni recepti


    Nutellin kolač iz dveh sestavin

    Kuharski leksikon

    Nutella je blagovna znamka sladke lešnikove kreme italijanske firme Fererro. Glavne sestavine so (škodljivi) sladkor, (škodljivo) palmovo olje, lešniki, kakav in mleko. Industrijsko pripravljeno Nutello lahko nadomestimo z bolj zdravo presno domačo Nutello brez mleka ali z domačo res lešnikovo Nutello. Lahko pa tudi z bananinim namazom z lešniki ali s kakšnim drugim sladkim namazom. V izvirni Nutelli je delež lešnikov pičlih 13 %, delež sladkorja pa neverjetnih in škodljivih 57 %. Deleži se nekoliko razlikujejo od države do države. Gl. tudi opozorila.

    Jajce je edino naravno živilo, ki zadrži hranilne snovi med kuhanjem. Zahvaljujoč lupini. Med pečenjem se jih večina izgubi.


    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Če ni drugače zapisano. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.


    Nutellin kolač brez glutena

    Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši: bele nosijo bela jajca, rjave pa rjava. Barva lupine ne vpliva na kakovost jajc oz. na njihovo hranilno vrednost. Rjava jajca imajo manj porozno lupino in se obdržijo dlje časa.

    Fererro porabi kar 25 % celotne svetovne pridelave lešnikov. Kljub temu pa jih je v Nutelli presenetljivo malo.


    Pietro Fererro, lastnik pekarne v italijanski Albi, je že l. 1946 izdelal trdo osnovo današnje Nutelle. Prvo kremo so kot Supercrema tržišču ponudili l. 1951. Pietrov sin Michele je kremo dodelal l. 1963, 20. aprila 1964 pa je tovarno zapustil prvi kozarček Nutelle kakor jo poznamo danes. Pietro Fererro je umrl l. 2015 kot najbogatejši Italijan.


    Nutellin kolač brez glutena

    Opozorila

    ■ V presni domači Nutelli brez mleka je delež lešnikov 45, v industrijski pa pičlih 13 %. V domači je delež sladkorja nekaj pod 10, v industrijski pa kar 57 %.
    ■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept Nutellin kolač iz dveh sestavin, brez glutena ali kolač Nutella samo z Nutello in jajci (izvirno: Nutella kolač od 2 sastojka /bez brašna/) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović


    Kako obložimo tortni model s peki papirje


    Nutellin kolač
     

    Sorodni recepti

    Pomarančni kolač po sicilijansko
    Pomarančni kolač po sicilijansko je za pripravo preprosta, mehka, izrazito citrusna, sočna in okusna sladica. S ...
    (5.00; 21 ocen)
    Skutin kolač s sadjem
    Skutin kolač s sadjem je desert za katerega si vzamemo nekaj časa. Poplačan je vsak trenutek. S sočnim, morda ...
    (5.00; 25 ocen)
    Čokoladni kolač z jagodno peno
    Sočen. Penast. Kiselkast. Za podlago je testo za rjavčke (brownies) s čokolado, kakavom, maslom, jagodovo marmelado ...
    (5.00; 21 ocen)
    Čarobni čokoladni kolač
    Čarobni čokoladni kolač: samo moka, sladkor, maslo, jajca, mleko in kakav. Eno samo testo dobi med peko 3 različne ...
    (5.00; 38 ocen)
    Čokoladni lešnikov kolač po italijansko, brez glutena
    Zelo preprosta, a preverjeno zasvajajoča kombinacija čokolade in lešnikov. V testo zamešamo čokolado, mlete ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani