Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami

    Čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami: ultra sočen in mehak biskvit, jagode, penasta krema in čokoladni preliv.
    5.00 48 št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 48 ocen) 07. marec 2024 št. ogledov: 4655
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladni biskvit
    • 150 g ostre moke
    • 20 g kakava
    • 100 g sladkorja
    • 1 dl (ekstra deviškega) olja
    • 2 jajci
    • 1/2 zavitka pecilnega praška
    • 1 dl vode
    • ščepec soli
    jagodov žele
    • 350 g (zamrznjenih) jagod
    • 150 g sladkorja
    • 40 g masla
    • 1 vanilijev puding
    • 1 dl vode
    mlečna čokoladna krema
    • 200 g mlečne čokolade
    • 250 g maskarponeja
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 2 žlici sladkorja v prahu
    • 1/2 zavitka želatine v prahu
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • ščep soli
    čokoladna glazura, ganaš
    • 150 g čokolade, vsaj 56 %
    • 2 dl sladke smetane
    dekoracija
    • jagode

    Priprava

    ■ ČOKOLADNE KOCKE Z MASKARPONEJEM IN JAGODAMI. Pekač (30x20 cm) obložimo s peki papirjem.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja biskvita (30–45 minut>), hlajenja biskvita z želejem, hlajenja kreme (60) in kolača (vsaj 3 ure). Nekateri časi se prekrivajo.


    ■ ČOKOLADNI BISKVIT. Moko, kakav in pecilni prašek presejemo. Presejano dobro premešamo z metlico.
    ■ Jajca, sladkor in ščepec soli stepamo. Da se sladkor stopi in dobimo bledo peno. Hitrost stepanja znižamo na minimum. Postopoma, v tankem curku prilijemo olje. Nazadnje postopoma in izmenoma vmešamo presejano mešanico in toplo vodo. Stepamo pri najnižji hitrosti.
    ■ Testo nalijemo v pekač. Če je potrebno, ga nežno zgladimo. Biskvit pečemo 15–20 minut. Pečen je, ko v sredo zabodemo zobotrebec, in izvlečemo suhega.
    ■ Pečen biskvit vzamemo iz pekača. Previdno odstranimo papir, biskvit pa preložimo na rešetko / mrežico. Da se ohladi na sobno temperaturo. Ohlajenega položimo nazaj v pekač.

    Jagode z domačega vrta naberemo tik pred serviranjem / uporabo. Da ohranimo največ njihove arome in okusa.


    ■ JAGODOV ŽELE. V kozici pristavimo zamrznjene jagode in sladkor pri srednji temperaturi. Ko se jagode stopijo, jih kuhamo 5–10 minut. Da se zmehčajo.
    ■ Jagode odstavimo in nekoliko ohladimo. Tople zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko omako. Znova pristavimo.
    ■ Prašek za puding gladko zmešamo z vodo. Mešanico nalijemo na zavrele jagode. Med mešanjem zavremo in kuhamo pri nižji temperaturi. Da se zgosti.
    ■ Jagode odstavimo in takoj dodamo maslo. Mešamo, da se stopi. Mešanico hladimo 10 minut. Nazadnje žele enakomerno razmažemo po biskvitu. Pekač preložimo nazaj v hladilnik, da se žele strdi.


    Čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami

    Nobena sirčkova krema s hladnim kremnim sirom ni tako gladka, kakor krema iz kremnega sira sobne temperature.


    ■ MLEČNA ČOKOLADNA KREMA. 0,5 dl smetane in ščep soli segrejemo tik pod vrenje. Odstavimo in v smetano nadrobimo mlečno čokolado. Mešamo z metlico, da se stopi.
    ■ Želatino zmešamo z 2 žlicama hladne vode v lončku. Ko nabrekne, jo pristavimo pri najnižji temperaturi. Mešamo, da se stopi. Stopljeno takoj nalijemo na mlečno čokolado in premešamo. Kremo ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Preostale 2 dl smetane stepemo, da se na površini tvorijo mehki vršički.
    ■ Maskarpone sobne temperature, sladkor v prahu in vanilijev izvleček gladko stepemo. Prilijemo čokoladno mešanico in na hitro stepemo. Nazadnje nežno (!) vmešamo stepeno smetano.
    ■ Pekač vzamemo iz hladilnika. Po želeju enakomerno in nežno (!) razmažemo kremo. Po vrhu jo zgladimo. Pekač znova položimo nazaj v hladilnik. Vsaj za 60 minut.

    Ganaš lahko odišavimo. 1 žlico smetane nadomestimo z žlico viskija, lešnikovega likerja (Frangelico) ali kavnega likerja (Kahlua).


    ■ ČOKOLADNA GLAZURA. Smetano segrejemo tik pod vrenje.
    ■ Čokolado enakomerno narežemo in stresemo v skledo. Prelijemo jo z vročo smetano in počakamo minuto, dve. Nazadnje vse skupaj zmešamo v gladek preliv. Hladimo ga 10 minut med občasnim mešanjem.
    ■ Glazuro enakomerno nalijemo po kremi v pekaču. Pekač znova preložimo v hladilnik. Tokrat vsaj za 3 ure, še bolje, čez noč.
    ■ DEKORACIJA. Jagode operemo in dobro odcedimo. Skupaj z zdravim zelenjem jih razpolovimo podolžno.

    Serviranje

    Ohlajeni čokoladni maskarponejev kolač z jagodovim želejem narežemo na čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami. Okrasimo jih z razpolovljenimi jagodami.

    Sorodni recepti


    Čokoladni maskarponejev kolač z jagodovim želejem

    Kuharski leksikon

    Nadomestki. Jagode lahko nadomestimo z malinami. Kuhane pretlačimo skozi gosto cedilo. Odličen nadomestek je mešano jagodičje. Maskarpone lahko nadomestimo s kakšnim drugim kremnim sirom.
    ■ Če je le mogoče, uporabljajmo manj škodljiva (dražja) ekstra deviška olja. Ki med pridelavo ne presežejo temperature 27 stopinj in vsebujejo manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Zelo priljubljeno je ekstra deviško olivno olje, ki pa je za sladice uporabno bolj redko. Naprodaj so tudi številna druga ekstra deviška olja.

    Kupujemo čvrste, srednje debele in enakomerne rdeče, zrele sadeže. Intenzivna aroma, zaznana že na daleč, pomeni da so jagode zrele in sveže.


    Jagode so sinonim za vrtne jagode, koničasto zaobljeni plodovi ananasovega jagodnjaka (Fragaria ananassa). Današnje debele jagode so križanci ameriških sort. Najpogosteje jih ponudimo s sladkorjem ali/in s stepeno smetano. Uporabljamo jih pri pripravi številnih sezonskih sladic. Pripravljamo jih za ozimnico. 100 g jagod / 37 kalorij. Priljubljene in aromatičnejše so gozdne jagode, plodovi navadnega jagodnjaka (F. vesca).


    Čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami

    Maskarpone (mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti. Od drugih kremnih sirov se ločuje po okusu, teksturi in vsebnosti maščob. Je mehkejši in opazno bolj kremen. Vsebuje vsaj 2x več maščob kot sirček Philadelphia. Prav maščobe mu dajo bogatejšo in gostejšo teksturo. V ustih se preprosto topi. Drugi kremni siri imajo nekoliko pikanten okus, maskarponejev pa je blag. Kljub temu maskarpone lahko nadomeščamo z drugimi kremnimi siri. Gl. opozorila.

    Zrele jagode so najokusnejše brez dodatkov in brez termične obdelave. Ponudimo jih s sladkorjem, čokolado, stepeno sladko smetano, sladoledom ali/in jogurtom


    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu. Sledi fermentacija. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, prepražena pa stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
    ■ Jagode so med vsem sadjem in zelenjavo kar na 1. do 2. mestu po vsebnosti (rakotvornih) pesticidov. Tudi zato uživajmo jagode v sezoni, ko so manj obremenjene z njimi. Če je le mogoče, kupujemo ekološko pridelane.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, večinoma nasičenih.


    ■ Mlečna čokolada vsebuje zelo majhno količino kakava in visoke deleže sladkorjev. Zakisa telo, hitro dvigne sladkor itd. Zato se blagodejni učinki kakava na mlečno čokolado ne nanašajo. Pa še nekaj. Mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. In jih tako naredijo še težje dostopne za naše telo. Dobimo pa z mešanjem črne in mlečne čokolade opazno boljši okus.
    ■ Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.
    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladne kocke z maskarponejem in jagodami ali čokoladni maskarponejev kolač z jagodovim želejem (izvirno: čokoladne kocke sa krem sirom i jagodama) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Biskvitne kocke s pudingovo kremo, višnjami in ganašem
    Biskvitne kocke z višnjami so znane tudi kot donavski valovi. Preprost, zelo okusen, sočen in kremen kolač, zrezan ...
    (5.00; 26 ocen)
    Čokoladne kocke z bananami
    Čokoladne kocke z bananami, ena preprosta, a okusna in sočna sladica za vsak dan. Pa tudi za nepozabne otroške ...
    (5.00; 4 ocene)
    Čokoladne kocke s kremo in beljakovim snegom
    Sočna češka sladica z navlaženim biskvitom in z dvema premazoma. Prvi je kuhana mešanica mleka, masla, sladkorja, ...
    (5.00; 39 ocen)
    Kocke z belo čokoladno peno in jagodami
    Bele čokoladne mus kocke so popolno penast, okusen desert brez peke. Iz plasti keksov in s smetanovo čokoladno peno ...
    (5.00; 5 ocen)
    Krhke kocke z maskarponejevo kremo in borovnicami
    Sočna sladica za vse letne čase z (zamrznjenimi) borovnicami. Krhko testo razvaljamo in spečemo. Premažemo ga z ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani