Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom

    Vroči ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom so odličen, zlato rjavo, hrustljavo ocvrt prigrizek. S testom iz moke, sira, jajc in vode.
    5.00 1 št. oseb: za 4–6 oseb čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 1 ocena) 17. marec 2024 št. ogledov: 55
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE KITCHEN MCCABE
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 10–12 bučkinih cvetov
    testo
    • 90 g gladke moke
    • 2 žlici naribanega pekorina
    • 2 jajci
    • voda
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 1 strok česna
    za cvrenje
    • olje nevtralnega okusa

    Priprava

    ■ OCVRTI BUČKINI CVETOVI S PEKORINOM. Bučkine cvetove nežno razpremo in odstranimo grenak prašnik pri moških oz. pestič pri ženskih cvetovih. Pogosto prekrit s cvetnim prahom. Nežno (!) ga sukamo, da se odlepi. S cvetov nazadnje odstranimo morebitno umazanijo z vlažno papirnato brisačo.
    ■ V globoki ponvi segrejemo olje za cvrenje.

    Pekorino lahko nadomestimo s parmezanom ali s sirom »fiore sardo« s Sardinije.








    Ocvrti bučkini cvetovi

    ■ TESTO. Česen naribamo ali stremo in karseda drobno sesekljamo. Pekorino drobno naribamo.
    ■ Moko presejemo v skledo. Dodamo moko, pekorino, jajci, sol, sveže mleti poper, česen in toliko vode, da dobimo gladko testo. Podobno biskvitnemu.
    ■ Ko se olje segreje, prvi cvet potopimo v testo in ga položimo v olje. Dodamo še toliko cvetov, da je med njimi nekaj prostora. In da ne ohladimo olja pretirano. Cvetove cvremo, da se zlato rjavo obarvajo in postanejo hrustljavi. Vmes jih obrnemo vsaj enkrat.

    Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh.


    ■ Ocvrte cvetove poberemo s penovko. Nekoliko jih odcedimo in preložimo na 2-3 sloje papirnatih brisač. Da se odcedijo. Ponudimo vroče (!), dokler so hrustljavi.

    Serviranje

    Vroči ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom ali ocvrtki z bučkinimi cvetovi s sirom so odlični brez dodatkov. Kot prigrizek, topla predjed ali celo kot samostojna jed. Priležejo pa se tudi s priljubljeno pomako.

    Shranjevanje

    Testo lahko hranimo v hladilniku nekaj dni. In vsak dan ocvremo sveže dozorjene cvetove. Seveda pripravimo testo iz dvojnih količin.

    Sorodni recepti


    Ocvrtki z bučkinimi cvetovi

    Kuharski leksikon

    Buča (Curcubita) je rod bučevk, ki obsega na desetine vrst in sort. Najbolj popularni sta jedilna buča (C. pepo var. ovifera) in poletna oranžna muškatna buča (C. moschata). V kuhinji pogosteje uporabljamo okusnejše mlade plodove, bučke. Na Primorskem znane kot cukete (zucchette) ali cukini (zucchini). Izbiramo sijoče in nepoškodovane plodove, katerih teža je sorazmerna velikosti. Pretrda lupina je znak prezrelega sadeža z vlaknastim mesom. Najbolj okusne so drobne bučke, dolge 10-15 cm. Ko presežejo 20 cm, se v njih že razvijejo moteča semena.

    Podobno kot bučkine, lahko cvremo tudi akacijeve in bezgove cvetove.


    Na vrtu ločujemo ženske in moške bučkine cvetove. Ženske prepoznamo po tem, da je na peclju vidna miniaturna bučka. Takšno pustimo, da razvijejo plod. Uporabljamo pa t.i. moške cvetove iz katerih ne zrastejo bučke.
    Pekorino (pecorino) je italijanski trdi ovčji sir iz ovčjega (pecorino romano), iz kravjega (vacchino romano) ali iz kozjega mleka (caprino romano). Je okrogel, polnomasten, s 35 % maščobe. Bele do svetlo rumene barve s črno skorjo. Ima značilen, izrazit vonj in slasten, pikanten okus. Klasičen namizni sir zori 5-8 mesecev. Po daljšem zorenju postane oster in trd, primeren zlasti za ribanje. Podoben je parmezanu. Največ ga proizvedejo v južni Italiji oz. na Sardiniji.

    Pri cvrenju so zelo pomembni: starost olja, njegova svežina (v istem olju ne cvremo prepogosto) in njegova temperatura.









    Ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom

    Za cvrenje izbiramo olja z visoko točko dimljenja. Rafinirana, ne ekstra deviška (!). To so predvsem rumenikovo (260 stopinj) ter arašidovo, avokadovo, olivno, repično, sezamovo in sončnično olje (vsi nad 200 stopinj). Optimalna temperatura olja za cvrenje je 170 stopinj. Če nimamo kuhinjskega termometra, v ogreto olje potisnemo konico ročaja lesene kuhalnice. Če se okoli nje takoj nabere venček drobnih mehurčkov, je temperatura prava. Ali pa v olje stresemo ščep drobtin, ki morajo takoj zacvrčati. Živila pred cvrenjem dobro posušimo. Sicer se na površini med cvrenjem zbirajo vodni hlapi. Ki zavirajo nastajanje hrustljave skorjice.

    Opozorila

    ■ Bučke vsebujejo veliko oksalatov. Zato niso živilo za ljudi, ki imajo težave z ledvicami ali z žolčnikom.
    ■ Če v vroče olje položimo preveč živil, olje ohladimo in zaustavimo cvrenje. Živila vpijajo maščobo in težko jih hrustljavo ocvremo. Če pa živilo spustimo v prevroče olje, se po zunanji strani ocvre. Znotraj pa ostane termično nedodelano.

    Pekorino vsebuje 25-35 % maščob. Največ jih je v ovčjem.


    ■ Modno cvrenje v majhnih količinah olja odsvetujejo prehranski strokovnjaki. Tako pripravljena hrana ne vsebuje manj maščob. Obenem zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb. Razlika med cvrenjem v veliko in malo maščobe je tudi v tem, da živilo med cvrenjem v malo maščobe toplote ne prejema le iz maščobe. Ampak tudi od posode. Termična obdelava je zato nekoliko krajša.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom ali ocvrtki z bučkinimi cvetovi s sirom (izvirno: zucchini blossom fritters) Kayley McCabe, z bloga THE KITCHEN MCCABE
    ■ številni različni viri


    Kayley McCabe


    Ocvrti bučkini cvetovi s pekorinom
     

    Sorodni recepti

    Pašta čips s pomako iz stepene fete
    Zabavna ideja, ki je hitro postala spletna senzacija. Hrustljav in slan prigrizek, odličnega okusa in teksture. Pašta ...
    (5.00; 6 ocen)
    Sirovi keksi z žafranom
    Sirovi keksi z žafranom so mehki in sočni keksi za predjed ali kot spremljava kozarcu vina ali piva. Rumeno ...
    (5.00; 5 ocen)
    Krhki sirovi krekerji
    Krhki sirovi krekerji so odlično, hrustljavo slano pecivo. Za takojšnjo zasvojenost. Pripravimo jih dokaj hitro, ...
    (5.00; 2 oceni)
    Sezamove palčke z ajvarjem in parmezanom
    Odličen prigrizek za k kozarcu vina ali piva. Vzhajano testo, obogateno z veliko masla in s kislo smetano razvaljamo. ...
    (5.00; 3 ocene)
    Žepki iz listnatega testa s sirom in pršutom
    Preprosti prigrizki, hitro pripravljeni, še hitreje pocmokani. Malo pršuta in sira, ter paket listnatega testa so ...
    (5.00; 7 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani