Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ozki rezanci s čičeriko

    Testenine in stročnice so priljubljena kombinacija v Italiji. Tokrat s suho čičeriko ali s kuhano iz pločevinke. Ozki rezanci s čičeriko, odišavljeni z rožmarinom in oljčnim oljem, rezanci pa kuhani kar v zmiksani čičerikini omaki.
    5.00 5 št. oseb: 4 čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 12. marec 2022 št. ogledov: 335
    Uredil: Urednik
    Izvirno: The Design Files
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 400 g svežih ozkih rezancev
      ali
    • 200 g suhih ozkih rezancev, tagliolini
    • 600 g čičerke iz pločevinke
      ali
    • 200 g suhih zrn
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 1 strok česna
    • 1 majhna vejica rožmarina
    drugo
    • ekstra deviško olivno olje
    • parmezan, neobvezno

    Predpriprava

    Kdor se odloči za suho čičeriko, jo namoči v hladno vodo. Posodo pa položi v hladilnik čez noč.

    Priprava

    ■ KUHANJE ČIČERIKE. Namočeno čičeriko odcedimo. Stresemo jo v lonec in prilijemo toliko hladne vode, da jo prekrije vsaj za 3 cm. Dodamo olupljen strok česna in rožmarin, zavremo in kuhamo. Da se čičerika zmehča. Med kuhanjem s površine odstranjujemo pene. In po potrebi prilivamo vročo vodo. Kuhano čičeriko posolimo.

    Noben, še tako močan mešalnik (blender) ne more povsem streti čičerkine lupinice. Če želimo res svilnato teksturo namaza ali pireja, kuhano čičerko olupimo.


    ■ ČIČERIKA IZ PLOČEVINKE. V loncu segrejemo 2 žlici olja. Na njem počasi (!) pražimo olupljen strok česna in rožmarin. Kakih 10 minut in med pogostim obračanjem česna. Da se ne obarva oz. zažgeta.
    ■ Čičeriko odcedimo. Akvafaba, tekočina iz pločevinke je veganski nadomestek za beljak; gl. kuharski leksikon. Stresemo jo na prepraženi sestavini. Prilijemo toliko hladne vode, da jo prekrije vsaj za 3 cm. Dodamo ščepec soli in kuhamo 10 minut.
    ■ Rožmarin osmukamo na čičeriko, nato pa vse skupaj zmiksamo v gladek pire. Lahko pa 1/3 čičerike pustimo v zrnju. Vse skupaj nalijemo nazaj v lonec. Prilijemo pribl. 5 dl vode, da dobimo ne pregosto omako. Zavremo.
    ■ Če uporabimo sveže rezance, jih stresemo na omako. Kuhamo jih pribl. 5 minut. Če uporabimo suhe, jih na pol skuhamo v vodi. Po navodilu proizvajalca. Odcejene stresemo na omako in jih skuhamo do konca. Če moramo omako razredčiti, uporabimo škrobno vodo od kuhanja testenin. V obeh primerih rezance občasno premešamo. Da se ne primejo za dno posode.

    Jed lahko dodatno izboljšamo s sardelnimi fileti, stopljenimi na malo oljčnega olja.


    ■ Jed začinimo s soljo in z veliko sveže mletega ali strtega popra. Prelijemo z najboljšim ekstra deviškim oljčnim oljem. V zelenih tonih. Kdor želi, po vrhu nariba parmezan ali pekorino.

    Serviranje

    Ozki rezanci s čičeriko ali testenine s čičerko, kot topla (pred)jed.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    ■ Italijani poznajo več kot 300 vrst testenin. Delijo jih v 3 glavne kategorije: pasta corta (kratki rezanci), pasta lunga (tanjši in debelejši rezanci ter špageti) ter pasta ripiena (nadevane testenine, npr. ravioli in tortelini).

    Pri tako preprostih jedeh je samoumevno, da uporabimo najboljše dosegljive sestavine. Kar še posebej velja za čičeriko in za oljčno olje.


    ■ Čičerka (Cicer arietinum) je enoletna, 20-25 cm visoka stročnica. V kratkih strokih ima 2-3 užitna, srčasta, lešnikom podobna zrna. Poznamo več vrst čičerke, ki se razlikuje predvsem po barvi in velikosti. Pretežno je rumena, lahko pa je tudi bela, zelena ali črna. Po okusu spominja na orehe in kostanje. Vse vrste so hranljive in lahko prebavljive.

    Testenine in stročnice so klasična italijanska kombinacija. Še posebno v Toskani. Znane so številne različice, tudi s paradižniki.










    ■ Ko odcedimo oz. precedimo tekočino iz pločevinke s čičerko, dobimo akvafabo (aquafaba), viskozno tekočino. Uporabljamo jo kot nadomestek za beljak, saj s stepanjem dobimo teksturo, podobno teksturi beljakovega snega. Iz 400 gramske pločevinke čičerike dobimo pribl. 180 g akvafabe.

    Opozorila

    Ko čičerko namakamo v toplejših mesecih, lahko dobi neprijeten vonj. Znebimo se ga, če vodo 2- do 3-krat zamenjamo. Ali pa posodo z namočeno čičerko položimo v hladilnik.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ozki rezanci s čičeriko ali testenine s čičerko (izvirno: tagliolini with chickpeas; tagliolini con ceci) Emiko Davies, s portala The Design Files
    ■ številni različni viri


    Emiko Davies

    Sorodni recepti

    Testenine s piščancem, pestom in krompirjem
    Omaka za testenine s piščancem je pripravljena v pol ure in predstavlja odličen dnevni obrok za vso družino. Ko nam ...
    (5.00; 5 ocen)
    Ozki rezanci z grahom, grahovim pestom in mocarelo
    Preprosta, ekspresno pripravljena (pred)jed iz testenin in graha. Del graha zmiksamo s pinjolami, z limonovim sokom in ...
    (5.00; 4 ocene)
    Ozki rezanci z grahom in omako iz pečenih rdečih paprik
    Ko se ti ne ljubi, tudi v kuhinji ubereš kakšno bližnjico. Testenine, grah in parmezan so le nežna podlaga tej ...
    (5.00; 9 ocen)
    Ozki rezanci z rikoto, mandljevimi lističi in limonino lupinico
    zelo preprosto, okusno, sočno, mestoma hrustljavo in z blagim vonjem po limonah; olje odišavimo s česnom, dodamo ...
    (5.00; 17 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani