Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Borovničev cheesecake, brez peke

    Borovničev cheesecake, brez peke je penast, okusen in osvežujoč kolač za vse letne čase. S svežimi / odmrznjenimi borovnicami.
    5.00 27 št. oseb: 8 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 27 ocen) 02. februar 2024 št. ogledov: 2261
    Uredil: Urednik
    Izvirno: like chocolate
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 200 g keksov Petit-Beurre ali podobnih
    • 100 g masla
    maskarponejeva krema
    • 500 g maskarponeja
    • 500 g smetane za stepanje
    • 250 g (zamrznjenih) borovnic
    • 150 g sladkorja
    • 30 g limonovega soka
    • lupinica 1 limone
    • 1 burbon vanilij sladkor
    • 1 zavitek želatine v prahu
    dekoracija
    • (zamrznjene) borovnice

    Priprava

    ■ BOROVNIČEV CHEESECAKE, BREZ PEKE. Model za pite (20-22 cm) obložimo s peki papirjem. Ki naj gleda nekaj centimetrov čez rob.

    Borovnice lahko nadomestimo z drugim (sezonskim) sadjem. Zlasti z jagodičjem.


    ■ PODLAGA. Maslo počasi stopimo.
    ■ Kekse zmiksamo v drobne drobtine v multipraktiku. Lahko jih zdrobimo tudi s kuhinjskim valjarjem. Prilijemo stopljeno maslo in dobro premešamo. Da se namastijo vse drobtine.
    ■ Piškotno mešanico vtisnemo na dno modela. Pomagamo si s prsti in s kozarcem z ravnim dnom.
    ■ MASKARPONEJEVA KREMA. V skledi stepemo maskarpone sobne temperature, sladkor in vanilijev sladkor. Prilijemo smetano in stepamo. Da dobimo kremno, gosto mešanico.

    Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat.


    ■ BOROVNICE očistimo, oprhamo z vodo in dobro posušimo. Posušene na hitro zmiksamo v multipraktiku ali pa jih stremo z vilicami. Komur ni všeč džemasta tekstura, jih pretlači skozi gosto cedilo.
    ■ Želatino prelijemo s 3–4 žlicami hladne vode. Počakamo, da nabrekne.
    ■ Limonov sok močno segrejemo, a pazimo, da ne zavre (!). Vročega odstavimo in vmešamo želatino, da se povsem stopi. Če je potrebno, vse skupaj še malo segrejemo.
    ■ Maskarponejevi mešanici prilijemo želatino med mešanjem. Nazadnje primešamo še drobno naribano limonovo lupinico.
    ■ 1/3 kreme damo na stran. Preostali primešamo borovnice.
    ■ Borovničevo obarvano kremo nalijemo na piškotno podlago v modelu. Po njej nalijemo maskarponejevo kremo. Obe kremi nekoliko zmešamo z žlico, da dobimo nekakšen marmorni vzorček.

    »Čas pred/priprave« ne vključuje časa hlajenja / strjevanja pite. Vsaj 6 ur.


    ■ Desert preložimo v hladilnik vsaj za 6 ur.

    Serviranje

    Ohlajeno pito vzamemo iz modela s pomočjo papirja in narežemo. Ne pozabimo odstraniti papirja. Borovničev cheesecake, brez peke ali maskarponejeva pita z borovnicami, brez pečenja je res sočna mlečno sadna sladica.

    Sorodni recepti


    Borovničev cheesecake, brez peke

    Kuharski leksikon

    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g. Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli. Maskarponejeva pita z borovnicami, nikoli z margarino.

    Kekse Petit-Beurre lahko nadomestimo s keksi Albert ali s podobnimi maslenimi keksi. Lahko tudi s kakšnimi brezglutenskimi.


    Maskarpone (mascarpone) je svež, mehak, kremast in masten italijanski sir, podoben naši skuti. Od drugih kremnih sirov se ločuje po okusu, teksturi in vsebnosti maščob. Je mehkejši in opazno bolj kremen. Vsebuje vsaj 2x več maščob kot sirček Philadelphia. Prav maščobe mu dajo bogatejšo in gostejšo teksturo. V ustih se preprosto topi. Drugi kremni siri imajo nekoliko pikanten okus, maskarponejev pa je blag. Kljub temu maskarpone lahko nadomeščamo z drugimi kremnimi siri. Gl. opozorila. Maskarponejeva pita z borovnicami je najboljša z maskarponejem.
    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe. Gl. opozorila.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    Ko kupujemo borovnice, izbiramo suhe, čvrste in lepo obarvane jagode. Sveže nabrane borovnice se ne sprijemajo. Temnejši plodovi vsebujejo več zdravilnih učinkov. Borovnice uvrščamo med naravno funkcionalno hrano, vsi njihovi pozitivni zdravstveni učinki so znanstveno dokazani. Skupaj z lososom in špinačo jih uvrščamo med t.i. naj hrano. Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat. Sirčkov kolač z borovnicami, brez jajc lahko pripravimo tudi z gojenimi borovnicami. Okus pa ni primerljiv.


    Sirčkov kolač z borovnicami

    Želatino v prahu praviloma lahko nadomestimo z enako težo želatine v lističih in obratno. Želatina v listih je hitreje topljiva od tiste v prahu, v sladicah pa tvori tudi manj mehurčkov. Želatino lahko nadomestimo z 2 žličkama agarja na vsakih 2,5 dl tekočine.

    Opozorila

    ■ Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Sladkor zasvaja 8x močneje kot kava.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, od česar večino nasičenih.


    ■ Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin. Sirčkov kolač z borovnicami vsebuje veliko (nasičenih) maščobnih kislin, iz smetane, maskarponeja in masla.
    ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.

    Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Ne pozabimo pa na ustrezno zaščito pred klopi.


    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept borovničev cheesecake, brez peke ali maskarponejeva pita z borovnicami, brez pečenja (izvirno: nepečena torta od sira i borovnica) Matejka Buča, z bloga like chocolate (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Matejke Buča


    Matejka Buča
     

    Sorodni recepti

    Bananin kolač s karamelno smetanovo omako
    Sočna mešanica pretlačenih banan, moke, stepenega masla, kisle smetane, jajc in sode bikarbone. Bananin kolač, ...
    (5.00; 15 ocen)
    Čokoladni kolač z maskarponejem
    Prava mala, sladka čarovnija. Pa samo 20 minut za preprosto sladico iz 6 stepenih sestavin: iz čokolade, masla, ...
    (5.00; 54 ocen)
    Sirčkov kolač z borovnicami brez pečenja
    Kjer so borovnice, je dobro sladkanje zagotovljeno. Podlaga iz piškotnih drobtin in masla. Sirčkov kolač z ...
    (5.00; 31 ocen)
    Monte kolač, brez peke
    Ko bi se posladkali na hitro, pripravimo presenetljivo odličen Monte kolač. Približek priljubljeni istoimenski ...
    (5.00; 9 ocen)
    Mont Blanc, najboljša kostanjeva sladica
    (VIDEO) Mont Blanc je po vsem svetu znana sladica. Stožičasta zloženka iz krhkega testa, vetrcev in kostanjevega ...
    (5.00; 9 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani