Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Lambada kocke, brez jajc

    Priljubljene lambada kocke krasi puhast in sočen biskvit. Obložen s pomarančnim želejem, s keksi, z masleno kremo in s čokolado.
    5.00 2 št. oseb: 12 čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (5.00; 2 oceni) 12. april 2024 št. ogledov: 100
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit brez jajc
    • 200 g ostre moke
    • 100 g sladkorja
    • 50 g keksov Petit-Beurre
    • 2,5 dl mineralne vode
    • 3 žlice (ekstra deviškega) olja
    • 2 žlici marelične marmelade
    • 1 vanilij sladkor
    • 1,5 žličke sode bikarbone
    pomarančni žele
    • 1 l pomarančnega soka
    • pomarančna lupinica
    • 6 žlic sladkorja
    • 3 zavitki vanilijevega pudinga
    obloga
    • 150–200 g keksov Petit-Beurre
    mlečna krema
    • 6 dl mleka
    • 200 g masla
    • 80 g jedilnega škroba
    • 6 žlic sladkorja
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    čokoladna glazura
    • 150 g čokolade, vsaj 62 %
    • 5 žlic (ekstra deviškega) olja
    • 2 žlici vode

    Priprava

    ■ LAMBADA KOCKE. Globok pekač (pribl. 35x25 cm) obložimo s peki papirjem.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    »Čas priprave« ne vključuje hlajenja biskvita (45 minut), kolača vključno z mlečno kremo (60 minut) in hlajenja gotovega kolača (vsaj nekaj ur).


    ■ BISKVIT BREZ JAJC. Kekse drobno zmeljemo.
    ■ V skledo stresemo sladkor, marmelado in vanilijev sladkor. Prilijemo mineralno vodo in olje in gladko zmešamo z metlico. Dodamo moko, piškotne drobtine in sodo bikarbono. Še enkrat dobro zmešamo z metlico. Da dobimo gladko testo.
    ■ Testo nalijemo v pekač. Pečemo ga pribl. 15 minut, da se po vrhu lepo obarva. Biskvit je pečen, ko na sredo zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega.
    ■ Pečen biskvit ohladimo na sobno temperaturo.

    Pomarančni sok nadomestimo izven sezone pomaranč ali/in v cenejši različici z industrijskim pomarančnim sokom. Lahko celo s »Fanto«.


    ■ POMARANČNI ŽELE (lotimo se ga pred koncem hlajenja biskvita). Pomaranče ožamemo, sok pa precedimo. Malo pomarančnega soka gladko zmešamo s praškom za puding.
    ■ Preostali pomarančni sok, lupinico in sladkor zavremo v manjšem loncu. Ko zavre, posodo odstavimo. Vanjo nalijemo razredčen pudingov prašek med nenehnim mešanjem z metlico. Nadaljujemo z mešanjem, zavrem in kuhamo nekaj minut. Pri srednji temperaturi, da se mešanica zgosti.
    ■ Žele hladimo dve, tri minute, nato še vročega nalijemo na biskvit. Enakomerno ga razmažemo in takoj prekrijemo z 1 plastjo keksov.

    Sodo bikarbono lahko vedno nadomestimo s pecilnim praškom. Obratno ne gre (!). 1 žličko sode bikarbone nadomestimo s 3 žličkami pecilnega praška.


    ■ MLEČNA KREMA. Jedilni škrob in malo mleka gladko zmešamo v skodelici.
    ■ Preostalo mleko zavremo s sladkorjem in z vanilijevim izvlečkom. Ko zavre, prilijemo jedilni škrob v tankem curku in med nenehnim mešanjem. Nadaljujemo z mešanjem, zavremo in kuhamo nekaj minut. Da se mešanica zgosti.
    ■ Mešanico postrgamo v manjšo skledo. Pokrijemo jo s prozorno folijo neposredno po površini. Ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Ohlajeno mlečno kremo gladko stepemo. Med nadaljnjim stepanjem vmešamo maslo sobne temperature po koščkih. Mlečno kremo enakomerno razmažemo in zgladimo po plasti keksov.
    ■ Pekač preložimo v hladilnik vsaj za 60 minut.

    Lambada je izvirno mehak, sočen in okusen brazilski desert iz kokosove moke, kondenziranega mleka in jajc. Pečen do zlato rjave barve.


    ■ ČOKOLADNA GLAZURA (pripravimo jo tik pred koncem hlajenja kolača). V kozici pristavimo enakomerno sesekljano / nadrobljeno čokolado, olje in vodo. Pri najnižji temperaturi počasi segrevamo in občasno premešamo. Da se čokolada stopi in poveže s tekočino.
    ■ Čokoladno glazuro hladimo minuto, dve. Nato jo enakomerno nalijemo po ohlajenem kolaču. Glazuro zgladimo, kolač pa položimo nazaj v hladilnik. Vsaj za nekaj ur, še bolje, čez noč.

    Serviranje

    Ohlajeni kolač narežemo na lambada kocke, brez jajc ali pomarančne kocke z masleno kremo in čokoladno glazuro. Lahko jih okrasimo z rezinicami pomaranče.

    Sorodni recepti


    Lambada kocke

    Kuharski leksikon

    Kako režemo kocke / rezine, da ohranimo čiste reze? Uporabimo oster, tanek nož ali skalpel, pomagamo pa si tudi z ravnilom. Kolač prerežemo z 1 potezo, pod kotom 45 stopinj. Po vsakem rezu nož / skalpel operemo pod vročo vodo in obrišemo do suhega.
    Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Naštete potrebujejo močnejšo, večnamensko moko (all-purpose flour). Ta vsebuje srednjo količino beljakovin, 10-12 %. Testo zato vsebuje zmerno količino glutena. Moka je primerna za vse, od čokoladnih piškotov do testa za pice. Gl. domača moka za torte in kolače.

    Pomaranče po obiranju ne zorijo več. Barva lupine pa ni povezana z zrelostjo sadežev.


    Pomarančevec (Citrus sinensis) je do 12 m visoko drevo s podolgovatimi mesnatimi listi in popolnoma belimi cvetovi. Pomaranče so lahko rumene do oranžne (taroko, bionda), rdeče (moro, sanguinela), manjše ali večje, s tanjšo ali z debelejšo lupinico. Meso pomaranč je lahko oranžne, rumene ali rdeče barve. Po okusu so lahko sladke, kiselkaste ali grenke. Grenkih pomaranč ne uživamo surovih, predelujejo jih v džeme, marmelade in želeje.


    Pomarančne kocke z masleno kremo

    Najboljše je sveže mleko iz mlekomatov, vendar ga je priporočljivo zavreti. V trgovinah segajmo po svežem (ne trajno) pasteriziranem mleku, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri sveže pasteriziranem mleku pri nižjih temperaturah (80 stopinj).

    Pomaranče najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, česnom, čiliji, ingverjem*, kardamomom, klinčki, koriandrom ali/in s pomarančnim likerjem*.


    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g.
    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.

    Čokoladne kapljice so slabša izbira, saj ima kakovostna čokolada boljši okus. Pa tudi topi se lepše, ker ne vsebuje stabilizatorjev.


    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    Lambada kocke

    Uporabljajmo bolj zdrava (dražja) ekstra deviška olja. Ki med pridelavo ne presežejo temperature 27 stopinj in vsebujejo manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Zelo priljubljeno je ekstra deviško olivno olje, ki pa pri sladicah najpogosteje ni uporabno. Naprodaj so tudi številna druga ekstra deviška olja.

    Opozorila

    ■ Pomaranče in druge agrume izvozniki pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Zaradi podaljšanja trajnosti. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, pomarančo položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.
    ■ Sterilizirano in homogenizirano mleko je termično in mehansko najbolj obdelano. Takšno je po pisanju številnih raziskovalcev nezdravo in eden glavnih krivcev za številna obolenja.

    Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila.


    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept lambada kocke, brez jajc ali pomarančne kocke z masleno kremo in čokoladno glazuro (izvirno: posne lambada kocke) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Kremšnite z višnjami
    Nevsakdanja, lepa in okusna, zaradi višenj tudi osvežujoča sladica. Tanka plast biskvita, kot pena rahla vanilijeva ...
    (5.00; 29 ocen)
    Rumove punč rezine
    Odlične in sočne rumove punč rezine iz dveh mehkih biskvitov in nadeva iz biskvita, marmelade, orehov in ...
    (5.00; 70 ocen)
    Smetanove rezine z višnjami
    Zelo preprost kolač, ki spominja na kremšnite. A je brez jajc. List pečenega listnatega testa, krema iz vaniljevega ...
    (5.00; 12 ocen)
    Borovničeve rezine z mandljevo moko
    Borovničeve rezine so pravzaprav najbolj preprost borovničev kolač. Izboljšan z mandljevo moko in limonovo ...
    (5.00; 15 ocen)
    Preproste čokoladne kocke
    Zelo okusne, sočne in zelo preproste čokoladne kocke, prelite z ganašem. Pripravimo jih zvečer za naslednji dan, ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani