Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Špageti z lečo

    Preprosti špageti z lečo so tradicionalne, a nevsakdanje neapeljska testenine. Nalomljene špagete skuhamo kar v leči.
    5.00 4 št. oseb: 6 čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 24. februar 2024 št. ogledov: 244
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Juls' kitchen
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 300 g špagetov
    • 300 g rjave leče
    • 1 steblo belušne zelene
    • ekstra deviško olivno olje
    • 1/2 žlice paradižnikove mezge
    • 2 l vode
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 2 lovorova lističa
    • 2 stroka česna
    ŠPAGETI Z LEČO. Leča je odličen vir beljakovin in vlaknin in nadomestek za meso. Ker je ni potrebno namakati, je popolno živilo za vse, ki se stročnic lotevate prvič. Pa tudi za tiste, ki ste pozabili načrtovati dnevni obrok. Ko jo združimo s testeninami, dobimo skledo uravnotežene, zdrave, vroče, okusne in tolažilne hrane. V Neaplju jo pripravljajo s kratkimi testeninami, ponudijo pa jo kot glavno jed. Ki je zanimiva tudi po tem, da špagete nalomimo. Kar je sicer velik greh pri Italijanih.

    Priprava

    ■ Belušno zeleno olupimo in razpolovimo po širini.

    Lečo lahko skuhamo do 2 dni pred pripravo. Hranimo jo v hladilniku.


    ■ Lečo speremo s tekočo vodo. Stresemo jo v srednje velik lonec ter dodamo belušno zeleno in lovor. Prilijemo hladno vodo in pristavimo pri srednji temperaturi.
    ■ Ko voda zavre, temperaturo znižamo na minimum. Lečo počasi kuhljamo pribl. 25 minut. Kuhana je masleno mehka. Zeleno in lovorov list odstranimo.
    ■ Špagete nalomimo na pribl. 5 cm dolžine. Česen olupimo in pretlačimo. Zavremo kakih 6 dl vode, še bolje, zelenjavne osnove, ki jo ohranjamo vročo.

    Paradižnikovo mezgo lahko nadomestimo s 5 razpolovljenimi češnjevci. Pristavimo jih skupaj z oljem in česnom.


    ■ V loncu pristavimo 3 žlice oljčnega olja in česen. Segrevamo pri srednji temperaturi, da česen zadiši. Prilijemo lečo, skupaj z vodo od kuhanja. Dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zavremo.
    ■ Ko vsebina v loncu zavre, dodamo nalomljene špagete. Kuhamo jih po navodilu z embalaže. Kdor uživa testenine na zob, al dente, raje minuto manj. Jed mora biti gosta, da v njej stoji žlica. Če je pregosta, ji primešamo malo vroče vode / osnove.

    Serviranje

    Vroči špageti z lečo ali testenine z lečo ponudimo v segreti servirni skledi. Jed izdatno pokapljamo z oljčnim oljem. Poleg lahko ponudimo kos pekorina in strgalnik. Jed uživamo z žlico.

    Shranjevanje

    Če nam jed ostane, jo lahko hranimo v hladilniku nekaj dni. Pred serviranjem jo lahko nekoliko pogrejemo. Poleti samo na sobno temperaturo.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon


    Špageti z lečo

    Italijani poznajo več kot 300 vrst testenin. Delijo jih v 3 glavne kategorije: pasta corta (kratki rezanci), pasta lunga (tanjši in debelejši rezanci ter špageti) ter pasta ripiena (nadevane testenine, npr. ravioli, tortelini).

    V prvi ameriški tovarni testenin, ki jo je l. 1848 odprl neki Francoz, so špagete sušili na soncu. Kar na strehi tovarne.


    Špageti sodijo med najpopularnejše vrste testenin. Izvirajo iz Neaplja, Italijani pa jih najpogosteje pripravljajo v rimski in v ligurijski kuhinji. Naprodaj so v različnih debelinah. Zelo tanki imajo št. 3, kuhamo pa jih 5-8 minut. Klasični, najbolj priljubljeni špageti imajo št. 5, kuhamo jih 9 minut. Zelo debeli, ki pa so danes zelo redki, imajo št. 8.
    Leča (Lens culinaris) je zelo stara stročnica, ki prihaja iz Bližnjega vzhoda. Zraste do 50 cm visoko. Njena črna, rjava, rdeča in zelena zrna so v širokem, kratkem stroku. Vsebujejo veliko beljakovin in so odličen nadomestek za meso. Zelena leča je najbolj cenjena v evropski kuhinji. Pri kuhanju obdrži obliko, kot vse drobne leče ima izrazitejši okus. Rdeča leča je praviloma olupljena, razklana rdeče rjava leča. Je posebno okusna, med kuhanjem rada postane kašasta. Rumena leča, znana tudi kot egipčanska ali rumeni dal, je najbolj primerna za juhe in pireje. Hitro se razkuha in izgubi obliko. Francoska puyjska leča (z območja Le Puy) je gojena na vulkanskih tleh. Zaradi blagega okusa po zemlji velja za delikatesno.

    Zelena leča je nekoliko mehkejša, vendar pri kuhanju obdrži svojo obliko. Tako kot vse drobnejše vrste ima tudi zelena leča izrazitejši okus.


    ■ Improvizirajmo. Lečo najbolje* kombiniramo z (abecedno): blitvo*, čebulo*, čičerko, v dalih*, gobami, jajčevci, jogurtom, v karijih*, kislico, kisom* (zlasti rdečim vinskim, šerijevim), korenčkom*, oljem* (zlasti olivnim*), paprikami*, paradižniki* (tudi na soncu posušenimi), v pilavih, v ragujih, rdečo peso, rižem*, siri* (zlasti s feto, kozjimi*), sladkim krompirjem, šalotko, špinačo*, testeninami, v solatah, z zelenjavno osnovo*, zelenjavo ali/in z zeleno.

    Leča je nizko kalorično, a nasitno živilo. Zaradi velike vsebnosti cinka jo uvrščamo med afrodiziake.


    Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti. Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olja pri stiskanju lahko odlična. Čez pol leta pa lahko ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, z veliko biofenolov, tako grenko, da je lahko moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Veliki proizvajalci testenin na embalažo raje zapišejo malo daljši čas kuhanja. Raziskave potrošniških navad so pokazale, da ima večina raje povsem skuhane testenine. Zato pravi ljubitelji testenin in gurmani čas kuhanja skrajšamo vsaj za 1 minuto, glede na zapisano na embalaži.

    Viri

    ■ Preveden in dopolnjen recept špageti z lečo ali testenine z lečo (izvirno: pasta a lenticchie; pasta with lentils) Giulia Scarpaleggia, z bloga Juls' kitchen (angl., it.)
    ■ Številni različni viri

    Spletne povezave

    ■ spletni nakup kuharic Giulie Scarpaleggia
    ■ tečaji toskanske/italijanske kuhinje Giulie Scarpaleggia


    Giulia Scarpaleggia
     

    Sorodni recepti

    Špageti s črnimi olivami in mocarelo
    preproste, hitro pripravljene in okusne testenine za toplo ...
    (5.00; 6 ocen)
    Špageti z bučkami, čemaževim pestom in pinjolami
    Veganska topla predjed ali lažja samostojna jed. Špagete – lahko tudi kakšne druge testenine ali celo kuhan ...
    (5.00; 5 ocen)
    Špageti s hokaido bučo in bučnimi semeni
    neolupljeno bučo tanko narežemo z nožkom za zelenjavo ali sir, rezine pa prepražimo in blago karameliziramo ter ...
    (5.00; 5 ocen)
    Špageti s hobotnico v rdečem vinu
    Špageti s hobotnico v rdečem vinu so odličen način, da porabimo ostanke hobotnice, trup in tanke konice lovk. ...
    (5.00; 22 ocen)
    Špageti z gorgonzolo, rukolo in pinjolami
    Okusna, sočna in kremna pašta, kar mimogrede. Gorgonzolo stopimo s česnom, omako pa naredimo še s "crème fraîche" ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani