Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jagodova torta z belo čokolado

    Jagodova torta z belo čokolado je popolna kombinacija biskvita, maskarponeja, bele čokolade, smetane, kokosovega mleka in jagod.
    5.00 19 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: 75–90 min. zahtevnost: (5.00; 19 ocen) 16. april 2024 št. ogledov: 1255
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Silly World
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    za 3 biskvite
    • 180 g gladke moke
    • 180 g sladkorja
    • 0,6 dl mleka
    • 0,6 dl olja
    • 6 jajc
    • 1/2 žličke vanilijevega izvlečka
    • 2 g soli
    jagodov nadev
    • 600 g jagod
    • 150 g sladkorja
    • 70 g jedilnega škroba
    • 50 g masla
    maskarponejeva krema
    • 250 g maskarponeja
    • 2 dl sladke smetane
    • 2 dl mleka
    • 4 dl kokosovega mleka
    • 150 g bele čokolade
    • 60 g belega Eurocrema
    • 90 g jedilnega škroba
    • 70 g sladkorja
    dekoracija
    • jagode

     

    Priprava

    ■ JAGODOVA TORTA Z BELO ČOKOLADO. Tri tortne modele (18 cm) obložimo s peki papirjem. Kdor tega ni vajen, naj pogleda VIDEO na dnu strani.

    Posebno sočen biskvit dobimo, ko maslo nadomestimo z oljem. Kako spečemo raven biskvit? Gl. VIDEO na dnu strani.


    ■ BISKVIT. Moko presejemo.
    ■ Rumenjake, vanilijev izvleček in sol zmešamo z metlico.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Beljake penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem v treh delih vmešamo sladkor. Stepamo, da dobimo čvrst beljakov sneg. Prilijemo rumenjake in na hitro stepemo. Da se živila povežejo. Dodamo presejano moko in nežno (!) premešamo z lopatko / kuhalnico. Mešamo od dna proti vrhu.
    ■ V skledici zmešamo olje in mleko sobne temperature. Dodamo za žlico stepene mešanice in gladko zmešamo. Mešanico nalijemo na stepeno in še enkrat nežno (!) zmešamo z lopatko / kuhalnico. Da ni videti sledi moke.
    ■ Testo razdelimo v modele. Preložimo jih v segreto pečico. Biskvite pečemo pribl. 20 minut.

    Bolj mehek in nežen biskvit dobimo z živili, segretimi na sobno temperaturo. Ta se tudi hitreje povežejo, da testa ne stepamo predolgo.


    ■ Pečene biskvite gladimo v modelih 10 minut.
    ■ Biskvite preložimo na mrežico / rešetko. Da se ohladijo na sobno temperaturo.


    Torta z jagodami, maskarponejem in belo čokolado

    ■ JAGODOV NADEV. Jagode za kremo in dekoracijo očistimo, operemo in odcedimo. Tiste za dekoracijo prihranimo, one za nadev pa stresemo v kozico. Dodamo sladkor, pristavimo, zavremo in kuhamo pri zmerni temperaturi. Da se jagode zmehčajo.
    ■ Kuhane jagode odstavimo. Zmiksamo jih s paličnim mešalnikom.
    ■ Jedilni škrob zmešamo z malo hladne vode. Mešanico nalijemo na zmiksane jagode. Pristavimo, zavremo in kuhamo med nenehnim mešanjem. Da se mešanica zgosti.
    ■ Jagode odstavimo in še vročim primešamo maslo. Da se stopi. Nadev prelijemo v manjšo skledo. Pokrijemo ga s prozorno folijo neposredno po površini. Da se ohladi na sobno temperaturo.

    Maskarpone izvira iz okolice mesteca Lodi v Lombardiji. Ime pa iz narečne besede »mascherpa«, mlečna krema.


    ■ MASKARPONEJEVA KREMA. Jedilni škrob gladko zmešamo z mlekom.
    ■ Kokosovo mleko zavremo s sladkorjem. Vrelega odstavimo in prilijemo jedilni škrob. Med nenehnim mešanjem. Pristavimo pri nižji temperaturi, zavremo in kuhamo, da se zgosti. Med nenehnim mešanjem.
    ■ Zgoščeno mešanico odstavimo. Nanjo nadrobimo belo čokolado ter dodamo eurocrem. Odločno premešamo, da se dodani sestavini stopita.
    ■ Kremo postrgamo v manjšo skledo. Pokrijemo jo s prozorno folijo neposredno po površini. Kremo ohladimo v hladilniku.
    ■ Sladko smetano čvrsto stepemo.
    ■ Ohlajeni kremi dodamo maskarpone sobne temperature. Na hitro stepemo. Nazadnje nežno (!) vmešamo stepeno smetano.

    Sladica, ki jo hladimo v hladilnik, se ne navzame tujih vonjav. Če v hladilnik položimo krožniček z malo sode bikarbone.









    Jagodova torta z belo čokolado

    ■ ZLAGANJE. Jagodov nadev razdelimo na 2 podobno težka dela. Od maskarponejeva kreme je odvzamemo 1/3. Preostalo razdelimo na pol.
    ■ Prvi biskvit položimo na tortni podstavek ali na okrogel servirni krožnik. Enakomerno ga premažemo s polovico jagodovega nadeva. Po njem razmažemo 1/2 maskarponejeve kreme. Pokrijemo jo z drugim biskvitom, ki ga premažemo podobno kot prvega. Kremi pokrijemo s tretjim biskvitom. Po vrhu ga premažemo z 1/2 maskarponejeve kreme. Z 1/3 maskarponejeve kreme pa premažemo torto ob strani.
    ■ DEKORIRANJE. Prihranjene jagode narežemo na podolžne rezine. Pokončno jih zalepimo okrog dna torte, druge pa položimo po vrhu torte.
    ■ Torto položimo v hladilnik čez noč.

    Serviranje

    Jagodova torta z belo čokolado ali jagodna torta z maskarponejevo kremo s smetano in belo čokolado je sladica za posebne priložnosti. Pa tudi za vsak dan. Še posebno na vrhuncu sezone dišečih, zrelih jagod.

    Sorodni recepti


    Jagodna torta z maskarponejevo kremo s smetano in belo čokolado

    Kuharski leksikon

    Biskvitno testo najpogosteje pripravljamo z gladko belo moko, tip 500. Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Biskvit pa lahko uspešno pripravimo tudi z ajdovo ali s koruzno moko. Puhasto teksturo zagotovijo jajca in ne gluten kot pri kvašenem testu. Pri pripravi biskvitnega testa potrebujemo natančnost, nekaj občutka in veliko vaje.

    Velikost jajca je odvisna od starosti in pasme kokoši. Velika jajca običajno nosijo stare kokoši, manjša pa mlade.


    Pri pečenju biskvitnega testa je zelo pomembna ustrezna temperatura v pečici. Večina virov kot idealno navaja temperaturo 170-200 stopinj. Če je pečica prevroča, se (pre)hitro naredi skorjica. Ki preprečuje naraščanje testa. Če ni zadosti segreta, se skorjica ne naredi in iz testa uhaja vanj umešan zrak. Ki je v tem primeru rahljalno sredstvo.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Intenzivna aroma, ki jo zaznamo že na daleč, je zanesljiv znak, da so jagode zrele in sveže. Bolj drobne imajo običajno intenzivnejši okus.


    Jagode so sinonim za vrtne jagode, koničasto zaobljeni plodovi ananasovega jagodnjaka (Fragaria ananassa). Današnje debele jagode so križanci ameriških sort. Najpogosteje jih ponudimo s sladkorjem ali/in s stepeno smetano. Uporabljamo jih pri pripravi številnih sezonskih sladic. Pripravljamo jih za ozimnico. 100 g jagod / 37 kalorij. Priljubljene in aromatičnejše so gozdne jagode, plodovi navadnega jagodnjaka (F. vesca).


    Jagodova torta z belo čokolado

    Bela čokolada ni čokolada, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oz. tablic in kapljic. Belo čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom, ingverjem, limeto (lupinica, sok), limono (lupinica, sok), meto, pomarančami (lupinica, sok), rumom ali/in z vanilijo.

    Kokosovo mleko z več maščobe je okusnejše. Več maščobe pomeni, da je v mleku več smetane, prav ta pa daje mleku gostoto in okus.


    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Pravijo mu tudi tihi ubijalec. Zasvaja 8x močneje kot kofein. Sladkor je kot strup prepoznal dr. William Coda Martin že davnega l. 1957.

    Maskarpone vsebuje pribl. 40 % maščob, večinoma nasičenih.


    ■ Jagode so med vsem sadjem in zelenjavo kar na 1. do 2. mestu po vsebnosti (rakotvornih) pesticidov. Tudi zato uživajmo jagode v sezoni, ko so manj obremenjene z njimi. Če je le mogoče, kupujemo ekološko pridelane.
    ■ Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo s cenejšimi rastlinskimi maščobami. Ki vsebujejo več škodljivih nasičenih maščobnih kislin.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jagodova torta z belo čokolado ali jagodna torta z maskarponejevo kremo s smetano in belo čokolado (izvirno: torta sa jagodama i belom čokoladom) Sonja Lakuzić, z bloga Silly World (srb.)
    ■ številni različni viri


    Sonja Lakuzić


    Kako obložimo tortni model s peki papirjem ?


    Kako spečemo raven biskvit s pomočjo traku ?


    Jagodna torta z maskarponejevo kremo
     

    Sorodni recepti

    Hitra torta s keksi Petit-Beurre in masleno puding kremo
    Sočna, okusna in preprosta sladica, ki terja le nekoliko dolgotrajnejše hlajenje. Kekse pomakamo v mešanico mleka in ...
    (5.00; 17 ocen)
    Biskvitna torta s čokoladno in malinovo peno in želejem
    Popolna sladica za osebna ali družinska praznovanja. Lahka. Sočna. Penasta. S preverjeno kombinacijo čokolade, malin ...
    (5.00; 16 ocen)
    Makova torta s pudingovo in malinovo kremo in želejem
    Makova torta s pudingovo malinovo kremo, sočna, lahka in osvežujoča. 4 kose biskvita premažemo s pudingovo kremo in ...
    (5.00; 7 ocen)
    Preprosta čokoladna torta za dva
    Res preprost desert za par ali za enega čokoholika. Biskvit temelji na moki, kakavu in kavi. Krema pa na maslu, ...
    (5.00; 19 ocen)
    Malinova torta na hitro, brez pečenja
    Malinova torta na hitro je najbrž najhitreje narejena torta. V četrt ure. Maline v glavni vlogi so umeščene med dve ...
    (5.00; 33 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani