Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Rolada z maskarponejevo kremo in okusom medenjakov

    Posebno dišeča različica priljubljene biskvitne sladice, ki po okusu spominja na praznične medenjake. Biskvit in krema sta preprosta za pripravo. Rolada z maskarponejevo kremo in okusom medenjakov s številnimi dišečimi začimbami.
    5.00 20 št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 20 ocen) 23. december 2020 št. ogledov: 1679
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Cukar
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 80 g gladke moke
    • 80 g rjavega sladkorja
    • 0,6 dl medu
    • 20 g kakava
    • 5 jajc
    • 1 zavitek cimetovega sladkorja
    • 1 zavitek rumovega sladkorja
    • 1 zravnana žlička pecilnega praška
    • ščepec soli
    • 2 ščepca sveže mletega belega popra
    • 1/2 žličke cimeta
    • 1/2 žličke ingverja v prahu
    • za noževo konico mletih klinčkov
    • za noževo konico nastrganega muškatnega oreščka
    • za noževo konico mletega janeža
    maskarponejeva krema
    • 250 g maskarponeja
    • 1 dl sladke smetane
    • 2 žlici sladkorja v prahu
    • 1 žlička cimeta
    • 1/4 žličke ingverja v prahu
    drugo
    • mandljevi lističi
    • cimet

    Priprava

    ■ Plitev pekač (20x35 cm) obložimo s peki papirjem.
    ■ Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg s ščepcem soli.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ V drugi skledi stepamo rumenjake in sladkor. Da dobimo gosto, bledo peno. Prilijemo med ter dodamo cimetov in rumov sladkor. Stepemo, da se sestavine dobro povežejo.
    ■ Moko, kakav, pecilni prašek in vse (sveže mlete) začimbe presejemo in dobro premešamo. Mešanico po žlicah (!) primešamo v rumenjakovo peno. Pri srednji hitrosti. Ko dobimo gosto, enobarvno testo, mu z metlico nežno primešamo beljakov sneg.
    ■ Testo nalijemo v pekač. Nežno (!) ga enakomerno razmažemo. Pečemo ga 7–10 minut. Pri tem pa pazimo, da ga ne prepečemo.
    ■ Pečeni biskvit takoj zvrnemo na kos peki papirja. Nežno odstranimo peki papir z dna biskvita. Biskvit zvijemo s papirjem. Zvitega ohladimo.
    ■ MASKARPONEJEVA KREMA. Maskarpone stepemo s sladkorjem, s cimetom in z ingverjem. Prilijemo smetano in stepamo, da dobimo čvrsto kremo.
    ■ Ohlajeni biskvit pazljivo odvijemo. Papir odstranimo. Za kake 3 žlice kreme prihranimo, preostalo pa enakomerno razmažemo po biskvitu. Vse skupaj znova zvijemo v rolado, ki jo položimo v hladilnik. Vsaj za 60 minut.
    ■ Mandljeve lističe blago opečemo v suhi ponvici.
    ■ Ohlajeno rolado obrizgamo s prihranjeno kremo. Po njej potresemo mandljeve lističe in cimet.

    Serviranje

    Rolado narežemo in ponudimo. Rolada z maskarponejevo kremo in okusom medenjakov ali aromatična rulada z maskarponejem, cimetom in ingverjem je lahko tudi praznična sladica. Še posebej za božič in silvestrovo, ko dominirajo vonjave cimeta in ingverja.

    Izboljšanje

    ■ Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem.
    ■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo zmeljemo tik pred uporabo.

    Nasveti

    Za rahlo biskvitno testo je zelo pomemben čvrst in nežno vmešan beljakov sneg. Pripravljena biskvitna zmes pred pečenjem ne sme čakati, saj v tem času upada in izgublja potrebno rahlost. Nemudoma jo nalijemo v pekač/model in potisnemo v ogreto pečico.

    Triki

    ■ Ko pečemo biskvitno testo, peki papir, s katerim obložimo pekač, vedno tanko namažemo z maslom. Tako papir lažje in lepše odluščimo od biskvita.
    ■ Pečeno biskvitno testo za rolado ne sme biti trdo. Trdega ne moremo zvijati. Če testo nekoliko prepečemo, še vročega preložimo na čisto, navlaženo kuhinjsko krpo. V katero ga zavijemo za krajši čas.

    Pojasnila

    ■ Rolada je zvitek iz osnove, najpogosteje iz biskvita ali mesa. Poljubno premazanega ali/in obloženega in zvitega. Sladke rolade najpogosteje namažemo z izbrano (domačo) marmelado ali z džemom. Lahko tudi z izbrano kremo. Oblagamo jih z drobnim ali z drobno narezanim sadjem. Mesne, ribje ipd. rolade najpogosteje nadevamo s različnimi penami/penicami.
    ■ Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    ■ Maskarpone (mascarpone) je bogat, kremast, čvrst, a mazljiv italijanski sir (skuta). Nežnega sladkastega okusa, med maslom in smetano. Maskarpone izdelujejo iz smetane z dodatkom limonske kisline. Za razliko od drugih sirov, ki jih izdelujejo iz mleka.

    Različice

    Ideje

    gl. biskvitno testo (številne ideje); cimet (številne ideje); maskarpone (številne ideje); med (številne ideje)

    Opombe

    Rolada je brezčasni desert. V tem tankem biskvitu, zvitem z izbranim namazom/oblogo, je nekaj čarobnega. Za pripravo ni zahtevna, kot se zdi številnim. Pazimo le, da biskvita ne prepečemo. Gl. triki. Sladice iz biskvitnega testa so povečini najboljše tisti dan, ko so narejene.

    Opozorila

    Biskvit zvrnemo iz pekača, da kreme ne mažemo po skorjici na gladki strani. Krema se prime zanjo in jo ločuje od biskvita.

    Zanimivosti

    Rolada domnevno izvira iz Avstrije. V ZDA najdemo prvi recept zanjo v kuharici American Home Cook, 1872.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept rolada z maskarponejevo kremo in okusom medenjakov ali aromatična rulada z maskarponejem, cimetom in ingverjem (izvirno: rolada sa okusom medenjaka) Andrea Cukrov, z bloga Cukar (hrv.)
    ■ številni različni viri
     
    ” »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja biskvita (pribl. 45 minut) in hlajenja rolade (vsaj 60 minut). “
    ” Ko pečemo biskvitno testo, peki papir, s katerim obložimo pekač, vedno tanko namažemo z maslom. Tako papir lažje in lepše odluščimo od biskvita. “
    ” Rolada domnevno izvira iz Avstrije. V ZDA najdemo prvi recept zanjo v kuharici American Home Cook, 1872. “

    Sorodni recepti

    Cheesecake rolada z malinami
    Cheesecake rolada z malinami je puhast, kremen, sočen in slasten desert. Iz biskvita z vanilijo, malinove omake in s ...
    (5.00; 7 ocen)
    Limonina rolada
    Preprosta, aromatična biskvitna sladica z limonovo masleno kremo. Biskvitno testo je odišavljeno z limonovo lupinico. ...
    (5.00; 50 ocen)
    Rolada s smetanovo kremo in čokolado
    slastna in kalorična sladica iz biskvitnega testa, stepene sladke smetane in ...
    (5.00; 7 ocen)
    Makova rolada s pudingovo kremo
    Makova rolada s pudingovo kremo zlahka postane naša najbolj priljubljena makova sladica. Biskvit lahko tanko ...
    (5.00; 12 ocen)
    Beljakova rolada z mandlji, stepeno smetano in gozdnimi sadeži
    (VIDEO) Popolna čarovnija, ko ugriznemo v sočno notranjost sladke smetane in sadja. Obenem pa v hrustljave mandljeve ...
    (5.00; 24 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani