Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh

    (VIDEO) Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh, okusen, hitro in preprosto pripravljen. Polnovredna moka da kruhu prijeten priokus po oreščkih. Lahko z rozinami, kumino ali semeni.
    5.00 22 št. oseb: za 8–12 oseb čas priprave: 45–60 min. zahtevnost: (5.00; 22 ocen) 14. marec 2020 št. ogledov: 3631
    Uredil: Urednik
    Izvirno: recipe tin eats
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 300 g gladke moke
    • 265 g polnozrnate moke
    • 5 dl pinjenca; gl. nadomestek
    • 1,5 žličke sode bikarbone
    • 1,5 žličke soli
    posip
    • 2–3 žlice moke

    Priprava

    ■ Pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
    ■ NAJBOLJŠI KRUH BREZ KVASA IN GNETENJA, IRSKI SODA KRUH. V skledi zmešamo z metlico 300 g gladke moke, polnozrnato moko, sodo bikarbono in sol. Prilijemo pinjenec in mešamo, da moka vpije tekočino.
    ■ Delovno površino potresemo z 2 žlicama moke, na katero postrgamo testo. Potresemo ga s preostalo žlico moke in nežno pregnetemo. A le 8- do 10-krat. Če je testo preredko, dodamo še malo moke. A ne pretiravajmo: bolj lepljivo testo, bolj sočen kruh.
    ■ Testo oblikujemo v kroglo, ki jo položimo v pekač. Sploščimo ga v pribl. 2,5 cm debel disk. Z nazobčanim nožem ga križno zarežemo pribl. 1 cm globoko. Pekač položimo v ogreto pečico za 20 minut.
    ■ Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj, kruh pa pečemo še 20 minut. Da kruh votlo zadoni, če po spodnji strani potrkamo s členki.
    ■ Pečeni najboljši kruh brez kvasa, irski soda kruh preložimo na rešetko ali na mrežico. Da se ohladi do mlačnega.

    Serviranje

    Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh je najbolj okusen mlačen. Ponudimo ga k jedem, je podlaga za namaze, osnova za sendviče ipd. Kakor vsak drug kruh.

    Shranjevanje

    Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh ostane svež do 3 dni, če ga hranimo v tesno zaprti posodi. V hladilniku se obdrži 4–5 dni, zamrznemo pa ga lahko za 30 dni.

    Nadomestek

    Pinjenec lahko nadomestimo z mešanico 1 žlice belega kisa ali limonovega soka in toliko mleka, da dobimo skupaj 2,4 dl tekočine. Premešamo in pustimo stati 5 minut. Dober nadomestek za 2,4 dl pinjenca je enaka količina pustega jogurta ali pa mešanica 2,4 dl mleka in 0,75–1 žlička vinskega kamna.

    Izboljšanje

    ■ Kruh lahko izboljšamo z ovsom. Do 2,4 dl ga lahko vmešamo v testo, a zmanjšamo količino gladke moke za 75 g. Ali pa testo pred pečenjem premažemo s pinjencem in ga potresemo z ovsom. Testu pa lahko primešamo tudi rozine ali kumino. potresemo ga lahko s semeni (sezam, mak, sončnična, bučna, lanena).
    ■ Posebej zdrav je kruh iz kislega testa (droži), najstarejšega naravnega sredstva za vzhajanje testa. Kruhu daje poseben okus, vonj in sočnost.


    Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh

    Pojasnila

    ■ Polnovredna, tudi polnozrnata, integralna ali graham moka, je pridobljena iz celih, neoluščenih žitnih zrn. Poleg tega ni kemično obdelana (barvana), ohrani pa tudi neprimerno več hranilnih snovi. Bela moka ima v primerjavi s polnovredno manj kar 60 % kalcija, 75 % železa, 85 % magnezija, 75 % cinka, 75 % vitamina B1, 80 % vitamina B2 in 85 % manj vitamina E.
    ■ Pinjenec ali pinjeno mleko  je tekočina, ki ostane pri izdelavi (pinjenju) masla. Vsebuje še največ 0,1-2 % maščobe in do 4 % laktoze. Ponudimo ga kot napitek, z njim pa izboljšamo tudi kruh in kolače.
    ■ Soda bikarbona, znana tudi kot jedilna soda ali natrijev bikarbonat, je glavna sestavina pecilnega praška. V kuhinji jo uporabljamo kot rahljalno sredstvo, v kombinaciji s kisom pa tudi kot čistilo. Soda bikarbona je trikrat močnejše vzhajalno sredstvo od pecilnega praška. Potrebujemo jo kot kompenzacijo za kvas.

    Različice

    Opombe

    ■ Fino ali grobo mleta polnozrnata ali polnovredna moka da kruhu blag, ljubek priokus po oreščkih. Kruh lahko pripravimo tudi samo z gladko pšenično moko.
    ■ Ta kruh pripravimo z gladko moko. Za razliko od večine kruhov, ki jih pripravljamo z ostro. Če pri peki uporabljamo ostro moko, v primerjavi z mehko moko dobimo več testa, ki pa počasneje vzhaja. Prav tako pri pripravi testa iz ostre moke dodamo malo več vode kot pri mehki moki.

    Opozorila

    Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh (izvirno: world's best no yeast bread – Irish soda bread) Nagi, z bloga recipe tin eats
    ■ številni različni viri


    Najboljši kruh brez kvasa in gnetenja, irski soda kruh

    Sorodni recepti

    Rženi kruh z drožmi in semeni
    Odličen drožiran kruh, ki ostane svež dlje kot beli; najboljši je tri do štiri dni po peki. Rž je integralno ...
    (5.00; 9 ocen)
    Droži, divji kvas, starter
    Za lepši videz kruha, za hrustljavo skorjico, za polnejši in kompleksenjši okus (umami) in za lažjo prebavljivost. ...
    (5.00; 25 ocen)
    Preprost kokosov ploščati kruh roti
    Preprosta azijska specialiteta iz vsega 3 sestavine: večnamensko moko, nastrgan nesladkani kokos in vodo. Po okusu še ...
    (5.00; 7 ocen)
    Najboljši kruh za sendviče, schiacciata
    Izjemen avtorski recept za najboljši kruh za sendviče, schiacciata, ki ga odlikuje visoka hidracija, kar 85 %. Kruh ...
    (5.00; 6 ocen)
    Kvašeni pomarančni polžki z mandlji, marmelado in baziliko
    Izrazito dišeča, sočna sladica s presenetljivimi (pri)okusi. Testo odišavimo za vaniljo in s pomarančo. ...
    (5.00; 1 ocena)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani