Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jabolčna pita z meringo s kokosom

    Jabolčna pita z meringo s kokosom je eksotična različica starega babičinega kolača. Ki navduši z videzom in z okusom.
    Foto: Gaga
    5.00 28 št. oseb: za 8-12 oseb čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (5.00; 28 ocen) 05. april 2024 št. ogledov: 2666
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Gaga u kujni
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    krhko testo
    • 400 g gladke moke
    • 140 g rjavega trsnega sladkorja
    • 250 g masla
    • 2 rumenjaka
    • lupinica 1/2 limone
    • 2 vanilij sladkorja
    • 1 pecilni prašek
    jabolčni nadev
    • 6 jabolk
    • sok 1/2 limone
    • rjavi trsni sladkor, po okusu
    • 1/2 žličke cimeta
    • 1/2 žličke mletega kardamoma
    penasto testo s kokosom, meringa
    • 4 beljaki
    • 120 g sladkorja
    • 150 g kokosove moke
    • 2 vanilij sladkorja
    premaz
    • priljubljena (domača) marmelada
    posip
    • (vanilijev) sladkor v prahu

    Priprava

    ■ JABOLČNA PITA S KOKOSOM IN MERINGO – KRHKO TESTO. Moko in pecilni prašek presejemo v skledo. Dodamo sladkor in premešamo z metlico. Dodamo na lističe zrezano hladno maslo.
    ■ Suhe sestavine s prsti vtremo v maslo. Drobtinasti mešanici primešamo rumenjaka, vanilij sladkor in drobno naribano limonovo lupinico. Na hitro premešamo, da se sestavine povežejo.
    ■ Testo razdelimo na 2 dela: na 1/3 in na 2/3. Vsak kos ovijemo v prozorno folijo. Manjši kos položimo v zamrzovalnik,. Večjega pa v hladilnik. Za 30 minut.

    Jabolčni nadev lahko obogatimo z rozinami. Opranimi, odcejenimi in drobro pokapljanimi z rumom. Z limonovim sokom, če je za otroke.


    ■ JABOLČNI NADEV. Jabolka očistimo, po okusu olupimo, in grobo naribamo. Naribana pristavimo z limonovim sokom in z 2–3 žlicami rjavega sladkorja. Zavremo in pokrito dušimo 10 minut.
    ■ Dušena jabolka odstavimo. Primešamo jim cimet in sveže mleti kardamom. Ohladimo jih na sobno temperaturo.
    ■ Pravokotni pekač (pribl. 36x24 cm) obložimo s peki papirjem. Ali pa ga namažemo z maslom in potresemo z moko.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    »Čas priprave« ne vsebuje časa hlajenja pite, 30–45 minut.


    ■ Večji kos testa iz hladilnika razvaljamo v obliki pekača. V katerega ga preložimo. Testo enakomerno premažemo z izbrano marmelado. Nato ga enakomerno obložimo z jabolčnim nadevom.
    ■ PENASTO TESTO S KOKOSOM. Beljake penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem jim postopoma primešamo sladkor. Stepamo, da se sladkor stopi. Dobimo čvrst, sijoč beljakov sneg. Nežno (!) mu primešamo kokosovo moko. S testom enakomerno in nežno (!) premažemo jabolčni nadev.
    ■ Manjši kos testa iz zamrzovalnika grobo in enakomerno naribamo po penastem testu.


    Jabolčna pita z meringo s kokosom

    ■ Desert pečemo 35–40 minut.
    ■ Pečeno pito ohladimo vsaj do toplega. Lahko tudi do mlačnega ali na sobno temperaturo. Po njej presejemo sladkor v prahu. Pito narežemo na kocke.

    Serviranje

    Jabolčna pita z meringo s kokosom ali krhka jabolčna pita s penastim testom s kokosovo moko je eksotična različica priljubljenega babičinega kolača.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon


    Jabolčna pita z meringo s kokosom

    Moka nastane s stopenjskim drobljenjem in mletjem žitnih zrn v delce različnih velikosti, ki jih presejejo in tipizirajo. Glede na velikost delcev poznamo moke in zdrobe. Najmanjše delce imajo navadne moke (star izraz je gladke ali mehke moke), zdrobi pa so po velikosti delcev najbliže ostrim mokam. Ekološko pridelana moka / zdrob vsebuje več rudnin, brez ostankov kemikalij. Polnozrnata moka vsebuje kakovostne sestavine žitne ovojnice. Ki jih v prečiščeni (rafinirani) beli moki ni. Če je le mogoče, uporabljamo sveže mleto moko iz bližnjega mlina.

    Za krhko testo uporabljamo moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.


    Počivanje krhkega testa je ključno. Oblikujemo ga v kroglo, ki jo blago sploščimo. Ovijemo ga v prozorno folijo in položimo v hladilnik. Vsaj za 60 minut, še bolje, čez noč. Med hlajenjem se v testu razvijejo vsi okusi, moka nekoliko hidrira, maslo pa se znova ohladi. Dobro ohlajenega tudi lažje valjamo in režemo. Če bi valjali pravkar ugnetenega, bi se med pečenjem skrčil. Če testo hladimo dlje kot 4 ure, ga vzamemo iz hladilnika 30 minut pred valjanjem. Nekajkrat ga potolčemo s kuhinjskim valjarjem. Da se nekoliko zmehča. Razvaljamo ga med 2 listoma peki papirja. Nato razvaljano testo zlahka prenesemo v model kar na spodnjem listu papirja.

    Sladica je občutno okusnejša, če jo pripravimo s kako staro sorto jabolk: bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta ipd.


    Kristaliziran surovi sladkor je muscovado. Neprečiščen mehiški rjavi sladkor je piloncillo ali panocha. Barbadoški rjavi sladkor je temno rjav, neprečiščen, z blagim okusom po rumu. Demerarski sladkor ali demerara je grobo zrnati rjavi sladkor. Gur je indijski neprečiščeni rjavi sladkor.
    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g.

    Jabolka najbolje* začinjamo odišavljamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vanilijo.


    Jabolka so pečkati plodovi jablan (Malus domestica), drevesa iz družine rožnic, ki je najpogosteje gojeno drevo na svetu. Raste povsod, razen v tropih in arktičnem pasu. Razvila se je iz lesnike. V Sloveniji so najbolj pogoste sorte (po vrsti): jonagold, elstar, braeburn, gala, idared, granny smith, topaz, pinova in evelina, fuji in fuji kiku ter zlati delišes. Jabolko je bilo dolgo edino sadje, ki je bilo zaradi ustreznega skladiščenja na voljo vse leto. Jabolka uživamo sveža in posušena. Z njimi pripravljamo številne priljubljene sladice, med najbolj priljubljene sodijo jabolčni zavitki in jabolčne pite. Gl. tudi Opozorila.


    Jabolčna pita z meringo s kokosom

    Cimet je sladkasta začimba drobnega zimzelenega drevesa, podobnega lovorikovcu. S tankih vejic olupijo skorjico. Zunanjo zavržejo, notranjo pa zvijejo v palčke s premerom 2,5 cm. Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejši cimet. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejšega cejlonskega ali vietnamskega. Cimet v prahu je mleta oblika cimeta iz manj kakovostne cimetove skorje.

    Ko nam ostanejo rumenjaki (številne ideje).


    Kardamom je naprodaj v treh različicah. Najbolj cenjen je zeleni, umetno sušen. Nekoliko slabši je svetlejši, sušen na soncu. Najslabši je beli kardamom, ki je umetno obarvan s kemikalijami. Kardamom kupujemo v strokih / semenih, ki so naprodaj v steklenih, nepredušno zaprtih epruvetah. Ko epruveto odpremo, semena naglo izgubljajo dišeča eterična olja. Kardamom v prahu se razdiši še hitreje. Gl. tudi Opozorila.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    S kardamomom začinjamo varčno. Njegov okus hitro prevlada.


    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Dopustna dnevna količina je do 30 g/osebo.
    ■ Izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Zaradi podaljšanja trajnosti. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jabolčna pita z meringo s kokosom ali krhka jabolčna pita s penastim testom s kokosovo moko (izvirno: snežna pita sa jabukama i kokosom) Gaga, z bloga Gaga u kujni (srb.)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Pita s karamelizirano čebulo, skuto in kozjim sirom
    Preprosta, okusna jed iz kupljenega listnatega testa. Pri kateri se sladkasta karamelizirana čebula do popolnosti ...
    (5.00; 5 ocen)
    Trojna čokoladna pita, brez peke
    Trojna čokoladna pita, brez peke, s kakavom v podlagi. Otroško lahka in hitro pripravljena, prelita s tremi ...
    (5.00; 7 ocen)
    Kraljevska pita, galette des Rois
    Praznična kraljevska pita je odličen francoski desert iz listnatega testa in dveh krem. Na mizi je vse pogosteje tudi ...
    (5.00; 3 ocene)
    Čokoladna pita z Nutellino peno in čokoladno glazuro
    Odlična pita s trojno čokolado: v testu, v Nutelli in v glazuri. Krhko testo pripravimo z mehkim maslom. Pena pa je s ...
    (5.00; 8 ocen)
    Čokoladno karamelna pita z maskarponejevo kremo, brez pečenja
    Vsak sloj je zgodba zase. Piškotne drobtine z maslom in s čokolado na dnu. Slankast karamel. Temna in mlečna ...
    (5.00; 16 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani