Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako razvaljamo in prenesemo krhko testo ?

  (VIDEO) Krhko testo razvaljamo preprosto, a le če ga valjamo od sebe in v eni smeri. Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Razvaljanega navijemo na kuhinjski valjar in ga prenesemo na pekač.
  05. februar 2020
  št. ogledov: 233

  Predpriprava

  ■ Pripravimo krhko testo (za sladice), slano krhko testo ali kako drugo krhko testo; gl. različice.
  ■ Testo oblikujemo v kroglo, ki jo (blago) sploščimo. Sploščeno ovijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik. Vsaj za 30 minut. Lahko pa vse do 7 dni.

  Priprava

  ■ (gl. VIDEO) Ohlajeno krhko testo vzamemo iz hladilnika 30 minut pred pripravo. Ko je nekoliko hladnejše od sobne temperature, je primerno za valjanje.
  ■ Delovno površino in kuhinjski valjar varčno (!) poprašimo z moko; gl. nasveti. Ohlajeno testo položimo na delovno površino in ga razvaljamo 3–4 mm debelo. Krhko testo vedno valjamo od sebe in samo v eni smeri (!). Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Tako preprečimo neenakomerno krčenje testa med peko. Med valjanjem smo pozorni na premer pekača za pito. Testo mora ponavadi pokriti dno in rob pekača.
  ■ Pekač za pito namažemo s stopljenim maslom ali pa ga popršimo z drugo maščobo. Potresemo ga z moko in otresemo odvečno.

  Napake pri pripravi in peki krhkega testa za pite.


  ■ Razvaljano testo navijemo na kuhinjski valjar in ga prenesemo na pekač. S prsti ga nežno oblikujemo po pekaču, po dnu in po robu. Iz ostanka testa naredimo eno, dve kroglici, s pomočjo katerih testo nekoliko močneje (a ne premočno!) pritisnemo k pekaču. Posebno pozorno k rebrastemu delu pekača.
  ■ Nazadnje z nožem porežemo testo, ki gleda čez rob pekača. Razen pri receptih, kjer je to zaželeno. Pekač s testom položimo v hladilnik vsaj za 60 minut.
  ■ Ohlajeno testo najpogosteje podvržemo slepemu pečenju; gl VIDEO na dnu strani. Ne pa vedno. V vsakem primeru sledimo receptu.

  Nadomestek

  Krhko testo za sladke pite vse pogosteje nadomeščamo z mešanico zdrobljenih / zmletih maslenih keksov (npr. Albert, Petit-Beurre), zmešanih s stopljenim maslom. Lahko tudi z malo sladkorja. Če uporabimo čokoladne kekse (npr. Oreo), dobimo čokoladno podlago. Mešanico s prsti ali/in s kozarcem z ravnim dnom vtremo na dno modela. Model s podlago položimo v hladilnik vsaj za 30 minut.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše sestavine, kakovostnejše krhko testo.

  Nasveti

  ■ Testo lahko razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ali pa pokritega s prozorno folijo razvaljamo na silikonski podlagi. Tako se izognemo dodatni moki za delovno površino in valjar. Preveč dodane moke naredi prekrhko testo, ki pečeno rado poči.
  ■ Če nimamo pekača za pito, ga lahko za silo oblikujemo iz dvojne ali trojne alu folije. Ali pa preprosto spečemo štirioglato pito v klasičnem, nekoliko višjem pekaču.

  Različice

  Opozorila

  ■ Belo moko, sladkor in sol uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
  ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola.

  Zanimivosti

  ■ Linška pita nosi ime po avstrijskem Lienzu. Recept zanjo iz leta 1653 je domnevno najstarejši ohranjeni zapis za kolač. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa.

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen recept Kako razvaljamo in prenesemo krhko testo ? (izvirno: how to line a tart tin) s portala GREAT BRITISH CHEFS
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  spletni nakup kuharic iz serije GREAT BRITISH CHEFS COOKBOOK


  Slepo pečenje
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani