Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako razvaljamo in prenesemo krhko testo ?

  (video) Krhko testo razvaljamo preprosto, a le če ga valjamo od sebe in v eni smeri. Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Razvaljanega navijemo na kuhinjski valjar in ga prenesemo na pekač. Blago ga vtisnemo in porežemo odvečno testo.
  05. februar 2020
  št. ogledov: 163

  Predpriprava

  ■ Pripravimo krhko testo (za sladice), slano krhko testo ali kako drugo krhko testo; gl. različice.
  ■ Testo oblikujemo v kroglo, ki jo blago sploščimo. Sploščeno testo ovijemo v prozorno folijo in ga položimo v hladilnik vsaj za 30 minut in največ do 7 dni.

  Priprava

  ■ (gl. VIDEO) Krhko testo, hlajeno 2 uri ali dlje, vzamemo iz hladilnika 30 minut pred pripravo. Ko je nekoliko hladnejše od sobne temperature, je primerno za valjanje.
  ■ Delovno površino in kuhinjski valjar blago poprašimo z moko; gl. nasveti. Ohlajeno testo položimo na delovno površino in ga razvaljamo 3–4 mm debelo. Krhko testo vedno valjamo od sebe in samo v eni smeri (!). Med valjanjem ga obračamo za 90 stopinj. Tako preprečimo neenakomerno krčenje testa med peko. Med valjanjem smo pozorni na premer pekača za pito. Testo mora pokriti dno in rob pekača, da se izognemo zapletenemu lepljenju testa.
  ■ Pekač za pito namažemo s stopljenim maslom ali ga popršimo z drugo maščobo. Nato ga potresemo s tanko plastjo moke; odvečno otresemo iz pekača.
  ■ Razvaljano testo navijemo na kuhinjski valjar in ga prenesemo na pekač. S prsti ga nežno oblikujemo po pekaču, po dnu in po robu. Iz ostanka testa naredimo eno, dve kroglici, s pomočjo katerih testo nekoliko močneje (a ne premočno!) pritisnemo k pekaču. Posebno pozorno k rebrastemu delu pekača.
  ■ Nazadnje z nožem porežemo testo, ki gleda čez rob pekača. Razen pri receptih, kjer je to zaželeno. Pekač s testom položimo v hladilnik vsaj za 60 minut.
  ■ Ohlajeno testo najpogosteje podvržemo slepemu pečenju (video). Ne pa vedno. V vsakem primeru sledimo receptu.

  Nadomestek

  Krhko testo za sladke pite vse pogosteje nadomeščamo z mešanico zdrobljenih/zmletih maslenih keksov (npr. Albert, Petit-Beurre), zmešanih s stopljenim maslom, lahko tudi z malo sladkorja. Če uporabimo čokoladne kekse (npr. Oreo), dobimo čokoladno podlago. Mešanico s prsti ali/in s kozarcem z ravnim dnom vtremo na dno modela. Model s podlago položimo v hladilnik vsaj za 30 minut.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše sestavine, kakovostnejše krhko testo.

  Nasveti

  ■ Testo lahko razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ali pa pokritega s prozorno folijo razvaljamo na silikonski podlagi. Tako se izognemo dodatni moki za delovno površino in valjar, ki dela testo prekrhko in pečeno rado poči.
  ■ Če nimamo pekača za pito, ga lahko za silo oblikujemo iz dvojne ali trojne alu folije. Ali pa preprosto spečemo štirioglato pito v klasičnem, nekoliko višjem pekaču.

  Različice

  Ideje

  gl. krhko testo (številne ideje za sladice)); slano krhko testo (številne ideje za slane jedi); VIDEO RECEPTI (številne ideje in odgovori na kako in kaj?)

  Opozorila

  ■ Belo moko, sladkor in sol uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
  ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola.

  Zanimivosti

  ■ Linška pita nosi ime po avstrijskem Lienzu. Recept zanjo iz leta 1653 je domnevno najstarejši ohranjeni zapis za kolač. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa.

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen recept Kako razvaljamo in prenesemo krhko testo ? (izvirno: how to line a tart tin) s portala GREAT BRITISH CHEFS
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  spletni nakup kuharic iz serije GREAT BRITISH CHEFS COOKBOOK
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani