Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Kraljevska pita, galette des Rois

    Praznična kraljevska pita je odličen francoski desert iz listnatega testa in dveh krem. Na mizi je vse pogosteje tudi med letom.
    5.00 3 št. oseb: 4–8 čas priprave: pribl. 75 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 16. april 2024 št. ogledov: 76
    Uredil: Urednik
    Izvirno: LA CUISINE DE Géraldine
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    pita
    • 2 (okrogla) lista listnatega testa
    • 1 rumenjak
    slaščičarska krema
    • 1,25 dl mleka
    • 12 g koruznega škroba
    • 25 g sladkorja
    • 1 jajce
    • 1/2 vanilijevega stroka
    mandljeva krema, frangipane
    • 75 g mandljeve moke
    • 50 g sladkorja
    • 75 g masla
    • 1 jajce
    • 10 g koruznega škroba, neobvezno
    • 0,2 dl ruma, neobvezno

    Kraljevska pita ali »galette des Rois« je francoska kulinarična tradicija. Ki jo ponudijo 6. januarja za Svete tri kralje, star krščanski praznik. Pa tudi med koncem decembra in začetkom januarja. Zbrani družini ali/in prijateljem. Ne gre pa samo za tradicijo, tale pita je res odličen slaščičarski izdelek. V Franciji jo pečejo in prodajajo v pekarnah ves december, pa tudi večji del januarja. Poznane so številne različice, a prav tale, ki jo pečejo v severni Franciji, je najbolj priljubljena. Sladica je priljubljena tudi v številnih drugih državah. Posebnost tega prazničnega posladka je »fižolček« (fève), drobna porcelanska ali plastična figurica skrita v pito. Ki predstavlja Jezusa. Lahko je tudi mandljevo jedrce. Po običaju dobi prvi kos pite najmlajša oseba pri mizi. Potem pa ta pito razdeli še prisotnim. Kdor najde figurico, postane kraljica oz. kralj in nosi papirnato krono. Ki je položena na pito.

    Priprava

    ■ KRALJEVSKA PITA – SLAŠČIČARSKA KREMA. Vanilijev strok podolžno razpolovimo in izpraskamo semena.

    Odličnost tega deserta je kontrast med hrustljavo zapečenim zgornjim slojem testa in popolno kremno notranjostjo.



    ■ Z metlico stepemo jajce, sladkor in vanilijo. Dodamo koruzni škrob in še enkrat stepemo.
    ■ Mleko segrejemo do vročega. Med nenehnim stepanjem ga nalijemo na jajčno mešanico v tankem curku. Mešanico prelijemo v kozico.
    ■ Kozico pristavimo, vsebino pa zavremo med nenehnim mešanjem. Nadaljujemo z mešanjem in kuhanjem, da se zmes zgosti v kremo. Kuhano postrgamo v skledico. Pokrijemo jo s prozorno folijo neposredno po površini. Kremo ohladimo na sobno temperaturo.

    Iz ostankov listnatega testa spečemo drobno sladko ali slano pecivo.


    ■ MANDLJEVA KREMA, FRANGIPANE. V skledi zmešamo maslo sobne temperature in sladkor s kuhalnico / lopatko. Dodamo mandljevo moko in jajce, kdor želi tudi koruzni škrob in/ali rum.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Ohlajeni slaščičarski kremi primešamo mandljevo kremo.
    ■ Iz listov listnatega testa izrežemo 2 kroga. Pekač obložimo s peki papirjem.



    Pita kraljev

    V desert tradicionalno skrijemo majhno porcelansko ali plastično figurico ali zrno boba. Kdor jo dobi, lahko nosi krono z deserta; gl. »Kuharski leksikon«.


    ■ SESTAVLJANJE. Prvi list testa položimo v pekač. Enakomerno ga premažemo s kremo, pri čemer pustimo pribl. 2 cm nenamazanega roba. Kdor uporabi »fižolček«, ga položi nekaj v kremo.
    ■ Na kremo položimo drugi list testa, potem pa robove tesno stisnemo skupaj.
    ■ DEKORACIJA. Rumenjak zmešamo z nekaj kapljicami hladne vode. Z rumenjakom premažemo pito. S konico ostrega noža zarišemo po testu dekorativni vzorec.


    Kraljeva pita

    ■ Pekač s pito položimo v segreto pečico za pribl. 35 minut. Da se testo po vrhu zapeče zlato rjavo.
    ■ Pečen desert ohladimo na sobno temperaturo.

    Serviranje

    Ohlajena pita kraljev ali listnata pita galeta s slaščičarsko in mandljevo kremo je pripravljena za rezanje in serviranje.

    Shranjevanje

    Celo pito ali posamezne kose lahko zamrznemo za do 12 mesecev. Tesno ovite v več slojev prozorne folije. Odmrznemo jo v hladilniku čez noč. Odmrznjeno položimo v pečico, segreto na 180 stopinj. Za 5 minut. Da postane zgornji sloj znova hrustljav.


    Kraljevska pita, galette des Rois (v kremo skrijemo figurico, ki predstavlja Jezusa)
     

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon


    Kraljevska pita, galette des Rois (krono nosi, kdor dobi figurico v piti)

    Listnato testo ima rado nizke temperature. Izven hladilnika hitro postane mehko in lepljivo. Pripravimo vsa druga živila in posodo preden vzamemo testo iz hladilnika. Pred valjanjem ga pomokamo po obeh straneh. Najbolje ga razvaljamo na listu peki papirja ali na silikonski podlagi. Razvaljano testo je videti tanko, a ne pozabimo na tisoče plasti testa in masla. Ki se med peko napihnejo. Zamrznjeno listnato testo odmrznemo v hladilniku čez noč. Jedi z listnatim testom so najboljše sveže pečene. Če jih hranimo v ugasnjeni pečici s priprtimi vratci, ostanejo slastne in tople vsaj še 30 minut. Gl. Opozorila.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja kreme (pribl. 20 minut) in hlajenja pite (pribl. 60 minut).


    Vanilijev strok je plod vanilije (Vanilla planifolia). Rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 cm dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini. Ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga s prvotnih 60-70 % zniža na 25-30 %. Nazadnje jih razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.


    Kraljevska pita, galette des Rois

    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Mandlje uvrščamo med varovalna živila. 100 g mandljev med drugim vsebuje 1,1 mg bakra in 2,5 mg mangana. To pa je 100 % priporočen dnevni vnos.


    Mandlji so jedrca v koščicah mandljevca (Prunus amygdaloides). Drevesa ali grma doma v Aziji. Danes raste tudi v Sredozemlju, v Južnoafriški republiki, Kaliforniji in Avstraliji. Mandljevec zraste do 10 m visoko. Cveti spomladi, obirajo pa ga jeseni. Poznamo sladke mandlje, plodove P. amygdaloides var. dulcis in grenke mandlje, plodove P. amygdaloides var. amara. Naprodaj so v koščicah, oluščeni, olupljeni, meti zrezani na mandljeve lističe, pečeni in soljeni. So glavna sestavina številnih desertov. V slanih jedeh se najpogosteje družijo s perutninsko ali svinjsko pečenko, s sladkovodnimi ribami, z rižem ipd. Iz prekuhanih delajo marcipan, iz praženih pa nugat. 100 g / pribl. 610 kalorij.
    Domača mandljeva moka. Mandljevo moko lahko kupimo, preprosto pa jo pripravimo tudi doma. Mandlje stresemo v krop za 45 sekund. Blanširane odcedimo in iztisnemo iz lupinic. Mandlje dobro posušimo. Najlažje 45 minut v pečici, segreti na 60 stopinj. Posušene blago opečemo v suhi ponvi (če jih nismo sušili v pečici). Ohlajene zmiksamo v prah v kratkih intervalih (!), z vmesnimi odmori. Da ne spustijo olja in namesto moke dobimo pasto. Zmiksane nazadnje presejemo skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito. Ostanke še enkrat zmiksamo in presejemo. Moko za biskvite za torte / kolače ponavadi zmeljemo iz neolupljenih mandljev.

    Listnato testo ohranimo karseda hladno. Na poti od hladilnika do pečice. Če se začne med obdelovanjem lepiti ali trgati, ga položimo v hladilnik za 15 minut.


    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g.


    Listnata pita galeta s slaščičarsko in mandljevo kremo

    Opozorila

    ■ Industrijsko listnato testo proizvajajo z belo moko, ki jo uvrščamo med najbolj nezdrava živila. In z margarino, čeprav je sinonim zanj masleno testo. Ta vsebuje do 35 % škodljivih trans maščobnih kislin.
    ■ Rezina sladice vsebuje pribl. 475 kalorij.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept kraljevska pita, galette des rois ali listnata pita galeta s slaščičarsko in mandljevo kremo (izvirno: galette des Rois à la frangipane; French galette des Rois; Französische galette de Rois) Géraldine, z bloga LA CUISINE DE Géraldine (fr., angl., nem.)
    ■ številni različni viri


    Géraldine
     

    Sorodni recepti

    Skuštrana pita z jogurtovo smetanovo kremo z borovnicami
    Dišeča, osvežujoča sladica za ljubitelje borovnic. Del testa razvaljamo, drugega pa naribamo. Po nadevu iz grškega ...
    (5.00; 27 ocen)
    Jabolčna pita z drobljencem, crumble
    Sočna jabolčna sladica za vse letne čase. Podlaga je mešanica moke, sladkorja, masla in pecilnega praška. Narezana ...
    (5.00; 22 ocen)
    Bananova kremna pita, brez peke
    Bananova kremna pita, brez peke, tako kremna sladica, da je nemogoče odrezati klasično rezino. Podlaga je piškotno ...
    (5.00; 8 ocen)
    Krhka pita s čokoladno kavno maskarponejevo kremo
    Vrhunska pita, ki po okusu spominja na tiramisu. Podlaga je (slepo) pečeno krhko testo. Prekrito z razkošno plastjo ...
    (5.00; 11 ocen)
    Dišeča pita z mlečnim rižem z limonovo lupinico
    Nostalgična sladica za ljubitelje pit in mlečnega riža. Pripravimo preprosto krhko testo z zmehčanim maslom. ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani