Prijava

Žolca s črnimi trobentami

Fina mesna žolca z dodatkom črnih trobent, korenčka in hrena, prelita s pestom iz bučnih semen

Predpriprava

■ V kozici pristavimo vodo za blanširanje gob.
■ Govejo juho razmastimo, hladni pa primešamo stopljeno želatino; gl. pojasnila in okvirček.
■ Korenček očistimo in narežemo na rezance.
■ Črne trobente stresemo v krop. Blanširamo jih 1 minuto, nato pa jih odcedimo.
■ Govedino narežemo na tanke lističe.
■ Hren olupimo in drobno nastrgamo.
■ Drobnjak drobno narežemo.

Priprava

■ V pravokoten model nalijemo malo juhe, na katero položimo del narezane govedine. Prelijemo jo z delom juhe, na katero položimo plast korenčka. Na naslednjo plast juhe dodamo nastrgan hren, pa spet juho in nato plast blanširanih črnih trobent. Postopek ponavljamo do vrha modela; na vrhu naj bo juha. Model prekrijemo s prozorno folijo in za 2 uri potisnemo v hladilnik, da se žolca strdi.
■ Strjeno žolco zvrnemo iz modela in narežemo na rezine.

Serviranje

Rezine žolce s črnimi trobentami položimo na listnato solato ali/in redkvice. Prelijemo ali oblijemo jo z ekstra deviškim bučnim oljem ali s pestom z bučnimi semeni. Žolca s črnimi trobentami je izdatnejša hladna predjed.

Nasveti

■ Pri pripravi goveje juhe ne varčujmo s časom, saj nam med kuhanjem ni potrebno stati poleg lonca. Drži, da juho lahko zelo hitro skuhamo tudi v ekonom loncu. A pri tem izgubimo nekaj prvinskih okusov, pa tudi vso domačnost, ki se med kuhanjem iz jušnega lonca širi po stanovanju.
■ Črne trobente pripravljamo pazljivo, kakor gomoljike. Lahko jih le na hitro blanširamo, na maslu pa jih bolj grejemo kot pražimo. Vsekakor pa v kuhinji izkoristimo njihovo barvo in nežen okus.

Pojasnila

■ Pri klasični žolci ne uporabljamo želatine, saj v juhi skuhamo sestavine, ki je same vsebujejo dovolj; poleg mesa še kosti, nogice, rep in jezik.
■ Želatina v listih je hitreje topljiva od tiste v prahu, v jedeh pa tvori tudi manj mehurčkov.
■ Standardno uporabljamo 7 gramov želatine na 2,4 decilitre tekočine, kar je enako približno 3 % raztopini. Pri nežnejših ali/in mehkejših jedeh oziroma sladicah, pa priporočamo 2 ali celo 1 % raztopino.

Različice

gl. žolca

Ideje

gl. črna trobenta

Opombe

Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. Na primer med praženjem na olju ali/in maslu.

Opozorila

■ Vsi Slovenci smo gobarji!? In vsako leto se nekaj teh "gobarjev" z gobami tudi zastrupi. Nabirajmo le tiste gobe, ki jih 100 % poznamo!
■ Gobe so težko prebavljivo živilo, zato jih uživamo v manjših količinah.

Zanimivosti

■ Angleži imenujejo črno trobento rog izobilja (horn of plenty).
■ Prvotno je bil korenček rdeč, vijoličast ali črn. Oranžnega, kakršnega poznamo še danes, so v 17. stoletju vzgojili na Nizozemskem.

Viri

žolca s črnimi trobentami je bila za revijo Recepti, v sodelovanju z Gurmanom, 15.11.2006 pripravljena v gostilni Šiker, v Močni pri Mariboru, kjer kuhinjo vodi gospa Breda Cotar (na fotografiji)
■ številni različni viri
■ fotografije Potočnik, Mateja

Spletne povezave

gostilna Šiker, Močna pri Mariboru
■ fotografija Potočnik, Studio Forma 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.202 receptov
Moja kuharica