Prijava

Zloženka s postrvjo peno in zelenjavo

Zloženke iz palačink, postrvje pene, pora in korenčka na maslu ter nakockanega paradižnika

Predpriprava

■ Žvrkljano testo. V kotličku gladko razžvrkljamo moko (gl. nasveti), mleko, jajce in ščepec soli, da dobimo gladko, tekoče testo. Počiva naj 30 minut.
■ V manjši posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
■ Postrvje fileje temeljito očistimo in grobo narežemo.
■ Por in korenček očistimo ter zrežemo na drobne kockice.
■ Paradižnikov konkase. Paradižnike za 10 do 20 sekund potopimo v krop. Nato jih s penovko preložimo v ledeno mrzlo vodo. Po nekaj minutah jih odcedimo, olupimo, razkosamo, razsemenimo in narežemo na drobne kockice. Zmešamo jih s sojinim oljem.

Priprava

■ V ponvi segrejemo maslo, na katerem por in korenček ločeno prepražimo do mehkega oziroma na zob.
Postrvja pena. Česen olupimo in skupaj s koprom drobno sesekljamo. V električni mešalnik stresemo narezan postrvji file, kislo smetano, olivno olje, beljak, limonin sok, sesekljana česen in koprc, sol in sveže mlet beli poper. Vse skupaj zmešamo v gladko peno.
■ Iz žvrkljanega testa v ponvi spečemo tanke palačinke.
Pečico segrejemo na 180° C.
Modelčke za pečenje obložimo s peki papirjem, potem pa v njih sestavimo zloženke. Po vrsti zlagamo košček palačinke, postrvjo peno, pražen korenček, postrvjo peno, pražen por, postrvjo peno, pražen korenček in košček palačinke za zaključek. Zloženke po vrhu premažemo z rumenjakom, nato pa jih za 10 do 15 minut potisnemo v segreto pečico.

Serviranje

Na krožnike razdelimo paradižnikov konkase. Zloženke zvrnemo iz modelčkov, nato pa jih z ostrim nožem razpolovimo in na sredo vsakega krožnika, na konkase, položimo po dve polovici. Vse skupaj garniramo s kolesci limone in vršički rožmarina.

Nadomestek

■ Izven sezone so pelati iz pločevinke precej kakovostnejši od svežega paradižnika.
■ Pri žvrkljanem testu lahko mleko nadomestimo ali kombiniramo z (mineralno) vodo, pivom, čisto juho ali sladko smetano.
■ gl. ideje

Izboljšanje

■ Povsem zrel paradižnik ima boljši okus, ki se prenaša tudi na jedi, ki ga vsebujejo.
■ Jedi s porom so mnogo okusnejše, če uporabimo samo beli in rumeni del pora. To še posebej velja za zimske sorte. Če pa že uporabljamo tudi zeleni del, ga pred uporabo blanširamo.

Nasveti

Žvrkljano testo pripravimo z mešanico mehke in ostre moke.

Pojasnila

■ Paradižnik razsemenimo zato, da zmanjšamo količino tekočine v njem, s tem pa pospešimo termično obdelavo paradižnika. Semena pa odstranjujemo tudi zaradi uravnoteženja kisline, ki jo je prav v semenih največ.
■ Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem korenčka na maslu.

Različice

gl. musaka

Ideje

■ Na prvi pogled se zdita postrv in losos dokaj različna, vendar ju pripravljamo podobno. Obe ribi imata podobno okostje, enake plavuti in tanko kožo z drobnimi luskami.
■ gl. postrvji file

Opombe

Izvirno ime jedi na tekmovanju je bilo čez tri vode.

Opozorila

Postana postrv hitro izgubi svoj nežni okus.

Zdravilni učinki

(domnevni)
Česen, korenček, limone, (ekstra deviško) olivno olje, paradižnik in por uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

Stari Grki so postrv imenovali troktes (požrešna). Ime se je zadržalo v večini evropskih dežel, razen pri Germanih in Slovanih. Pri Francozih je truite, pri Italijanih trota, pri Špancih trucha, pri Angležih trout, in tako dalje.

Viri

■ jed so na tekmovanju srednjih šol za gostinstvo in turizem v Radovljici, 18.3.2006 pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, pod vodstvom mentorja Jureta Munde, strok. učitelja kuharstva (na fotografiji sedi); udeležence prosimo, da nam posredujejo svoja imena oziroma priimke
■ foto Dimc, Iztok; postavitev Wraber, Meta

Spletne povezave

Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana 
© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica