IŠČI PODROBNO

  Zelenjavna musaka yasmina

  Brezmesna jed Jasmine Ogorevc, zmagovalka 2. kroga nagradnega natečaja revije Anja Recepti in Gurmana (2007)

  Predpriprava

  ■ V kozici pristavimo 3 decilitre hladne vode; vodo blago posolimo.
  ■ Korenček očistimo in zrežemo na kolesca.
  ■ Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

  Priprava

  ■ V vrel krop stresemo ajdovo kašo, ki ji počasi kuhamo 15 minut.
  ■ V posodi segrejemo olivno olje, na katerem med mešanjem posteklenimo sesekljano čebulo.
  ■ Česen olupimo in drobno sesekljamo.
  ■ Prepraženi čebuli primešamo narezan korenček in sesekljan česen. Med mešanjem vse skupaj na hitro prepražimo, potem pa zalijemo z malo vode in pokrito dušimo približno 5 minut.
  Pečico segrejemo na 220 °C.
  Ognjevarno posodo namažemo z maslom.
  ■ Dušeni zelenjavi dodamo kuhano špinačo in po potrebi kakšno žlico vode. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo še kakšno minuto.
  ■ Kuhano ajdovo kašo odcedimo in nekoliko ohladimo.
  ■ Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine.
  ■ V skledi razžvrkljamo jajce in mleko, potem pa 3 rezine toasta pomočimo v mešanico in položimo na dno pomaslenega pekača. Na toast razdelimo polovico podušene zelenjave, na zelenjavo pa stresemo odcejeno ajdovo kašo. Vse skupaj prekrijemo s pol narezane mocarele, potem pa plasti v enakem zaporedju ponovimo še enkrat. Posodo za 15 do 20 minut potisnemo v segreto pečico.

  Serviranje

  Zelenjavna musaka Yasmina je izvirna jed, ki jo ponudimo kot toplo predjed ali lažjo samostojno jed.

  Nadomestek

  ■ Izven sezone uporabimo zelenjavo iz zamrzovalnika; gl. pojasnila.
  ■ Špinačo lahko nadomestimo z blitvo, mladimi koprivami ali z mladimi listi rdeče pese.
  ■ Čebulo nadomestimo s šalotko.
  ■ Pri špinačnih jedeh dobimo zanimive (pri)okuse, če tretjino špinače nadomestimo s čemažem.

  Izboljšanje

  gl. nadomestek

  Nasveti

  Pri sveži zelenjavi so mesta, na katerih je bila odrezana, sočna in vlažna.

  Triki

  ■ V hladilniku se nabira veliko vlage, ki škodi sadju in zelenjavi. Ta pojav nekoliko omilimo na ta način, da v hladilnik položimo nekaj lističev papirnate kuhinjske brisače, ki vpije večji del vlage. Na ta način podaljšamo trajnost sadja in zelenjave.
  ■ Delovanje škodljivih sestavin v špinači nevtraliziramo tako, da jo pripravljamo z dodatkom mleka, smetane, kislega mleka, jogurta ali/in skute. Žal pri tem nevtraliziramo tudi kalcij iz mleka oziroma naštetih mlečnih izdelkov, ki se z oksalno kislino veže v netopni kalcijev oksalat. Manj škodljivih sestavin, žal pa tudi manj izrazitega in polnega okusa vsebuje špinača, posejana julija in avgusta. 

  Pojasnila

  ■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če odvito predolgo hranimo v hladilniku.
  ■ Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti komaj tedaj, ko se veže z maščobo. V konkretnem primeru med praženjem korenčka na olju.
  ■ Mocarela (ital. mozzarella) je svetovno znan mehak, bel sir. Izvirnega pripravljajo z mlekom bivolic, sicer pa zanj vse pogosteje uporabljajo polnomastno ali delno posneto kravje mleko.

  Ideje

  gl. musaka 

  Opozorila

  ■ V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo. Zapisano je dober razlog, da (vsaj za otroke) kupujemo ekološko pridelano zelenjavo.
  ■ Špinača vsebuje kar nekaj neželenih sestavin, v prvi vrsti oksalno in sečno kislino. Zato špinačo uvrščamo med varovalna živila (gl. zdravilni učinki) pogojno, saj pospešuje nastajanje ledvičnih kamnov. Največ teh sestavin je v listnih rebrih in pecljih starejše špinače, ki jih prav zaradi tega pred pripravo odstranimo. Gl. tudi triki.
  ■ Čebula je varovalno živilo (gl. zdravilni učinki), vendar pa je hkrati najpogostejši povzročitelj zgage, lahko napenja in povzroča vetrove.
  ■ Pazimo, da kaše ne razkuhamo.
  ■ Nikoli ne uživamo postane ali/in pogrete špinače, kar velja tudi za druge jedi, ki jo vsebujejo! V špinačnih listih so nitrati, ki se med fermentacijo spreminjajo v škodljive nitrite; ti so še posebej nevarni dojenčkom. Povečana koncentracija nitritov je v zamrznjeni špinači.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Čebulo (gl. opozorila), česen, korenček, (ekstra deviško) olivno olje in špinačo (gl. opozorila) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
  ■ Špinača je živilo z največjo vsebnostjo magnezija. Ta varuje pred stresom in povečuje sposobnost koncentracije. Gl. tudi opozorila.
  ■ Znanstveniki se strinjajo, da je med obolelimi za rakom bistveno manj tistih, ki imajo na jedilniku pogosteje brokoli, čebulo, korenček, paradižnik in pomaranče.

  Zanimivosti

  ■ Za špinačo je desetletja veljalo, da vsebuje veliko količino železa. Kasneje se je izkazalo, da je šlo pri izračunu za napačno postavljeno decimalno vejico.
  ■ Česen so v Evropi skozi stoletja uporabljali kot sredstvo zoper uroke. Nekateri so nosili česnove ogrlice, drugi pa so česnove glave obešali na vrata svojih domov. 

  Viri

  na fotografiji Ane Če sta avtorica recepta in nagrajenka Jasmina Ogorevc in Tomaž Miklič, chef v Špageteriji in piceriji Favola 

  Spletne povezave

  ■  nagradni natečaj Izbiramo izvirne kuharske recepte
  ■   Špageterija in picerija Favola


   
  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki