Prijava

Zelenjavna kremna juha z zelišči

Fina, gladka juha z mešano (sezonsko) zelenjavo in z izbranimi zelišči navduši vsakega sladokusca

Predpriprava

Zelenjavno osnovo (gl. nasveti) pristavimo, zavremo in pustimo na toplem.
■ Zelenjavo očistimo, operemo, po potrebi olupimo ter narežemo na manjše koščke.
■ Krompir operemo, olupimo in narežemo na velike kocke.

Priprava

■ V posodi segrejemo olje, na katerem med občasnim mešanjem prepražimo narezano zelenjavo. Zalijemo jo s polovico vroče zelenjavne osnove. Dodamo zeliščni šopek (del zelišč prihranimo; gl. opombe), posolimo, zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo slabih 20 minut oziroma do mehkega.
■ Posodo z zelenjavo odstavimo. Zeliščni šopek odstranimo, preostale sestavine pa gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Tekočino pretlačimo skozi fino cedilo, nato pa jo znova pristavimo. Zalijemo s preostalo vročo zelenjavno osnovo in s sladko smetano. Začinimo s sveže mletim belim poprom, po potrebi dosolimo, zavremo in odstavimo.

Serviranje

Juho ponudimo v segretem jušniku, jušnih krožnikih ali skodelicah. Garniramo jo s prihranjenimi celimi zelišči ali pa jo potresemo z drobno sesekljanimi.

Nadomestek

■ Zelenjavno osnovo lahko nadomestimo z zelenjavko ali s čisto govejo juho.
■ Sladko smetano lahko nadomestimo z 2 žlicama kisle smetane ali s 50 grami masla.

Izboljšanje

Delikatesna različica zeliščnega šopka je šopek plemenitih zelišč (fr. fines herbes).

Nasveti

Za pripravo zelenjavne osnove lahko kot osnovo uporabimo vodo od kuhanja krompirja ali vodo od blanširanja kakšne druge (mešane) zelenjave.

Pojasnila

■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če jo nezavito predolgo hranimo v hladilniku.
■ Kremna juha je v električnem mešalniku zmešana, redkeje pretlačena, gosta juha. Od pretlačene juhe, pri kateri so sestavine pogosto skoraj povsem enake, se razlikuje po tem, da je bolj fina, gladka in polna.

Različice

■ Gostejšo juho pripravimo, če sestavinam dodamo še en krompir.
■ gl. kremne juhe

Ideje

gl. zelenjavne juhe

Opombe

Skupaj z zelenjavo kuhamo tista zelišča, ki terjajo daljši čas kuhanja. Druga, nežnejša (na primer peteršilj, baziliko, krebuljico) drobno sesekljamo in dodamo tik pred piriranjem.

Opozorila

■ V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomaga pa temeljito pranje in krtačenje zelenjave. Oprano zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.
■ Kadar pripravljamo zeliščno mešanico ali zeliščni šopek, posebej pazimo, da aroma enega zelišča ne prevlada. Pri doziranju, na primer, upoštevajmo, da je vonj žajblja bistveno močnejši od peteršiljevega, in podobno. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kakor preveč!

Zdravilni učinki

(domnevni)
Večino zelenjave in zelišč uvrščamo med varovalna živila. Slednja so s tega vidika še posebej pomembna zato, ker na njihov račun v jedeh lahko zmanjšamo količino soli in maščob.

Viri

■ dopolnjen recept iz knjige Hitra kuhinja, Kuhinja izbranih okusov, Učila International, založba d.o.o., Tržič 2001
■ številni različni viri
■ foto Eising, Susie

Spletne povezave

■ gl. juha; kremne juhe; krompir; piriranje; sladka smetana; zelenjava; zelenjavne juhe; zelišča; zeliščni šopek
Učila International, Tržič
■ fotografija Eising Studios (angl.) 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.577 receptov
Moja kuharica