Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Trojna čokoladna torta s čokoladno peno, veganska

    Čokoladna torta s čokoladno peno, ki zasvoji. Kremna in zmagovalna sladica, ko gostiš vegane ali druge sladkosnedneže. S kakavom v biskvitu, pa s čokolado v peni in v prelivu.
    Foto: Lara
    5.00 31 št. oseb: za 8–12 oseb čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (5.00; 31 ocen) 12. januar 2021 št. ogledov: 3701
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Vanillacrunnch
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    čokoladni biskvit
    • 100 g večnamenske moke
    • 20 g kakava
    • 50 g rjavega trsnega sladkorja
    • 1,2 dl ovsenega mleka; gl. nadomestek
    • 0,3 dl kokosovega olja
    • 1 žlica jabolčnega kisa
    • 1/2 žličke sode bikarbone
    • 1/4 žličke pecilnega praška
    • 1 žlička vaniljevega izvlečka
    • 1/4 žličke soli
    čokoladna pena
    • 180 g čokolade, vsaj 60 %
    • 500 g rastlinske smetane; gl. opombe
    čokoladni preliv, ganaš
    • 80 g čokolade, vsaj 60 %
    • 100 g veganske sojine smetane

    Priprava

    ■ ČOKOLADNA TORTA. Ovseno mleko ogrejemo na sobno temperaturo. Tortni model (20–24 cm) obložimo s peki papirjem in namažemo s kokosovim oljem; gl. foto strip. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ ČOKOLADNI BISKVIT. V skledo presejemo moko, kakav, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dodamo sladkor, prilijemo ovseno mleko, stopljeno kokosovo olje in vaniljev izvleček. Sestavine stepemo v gladko testo. Nazadnje vmešamo kis. Testo nalijemo v model in pečemo 12–15 minut.
    ■ Pripravimo vodno kopel.
    ■ ČOKOLADNA PENA. Kotliček/skledo položimo nad vodno kopel. Čokolado sesekljamo in stresemo v posodo. Stopimo jo med občasnim mešanjem. Stopljeno čokolado nekoliko ohladimo.
    ■ Rastlinsko smetano stepemo, stepeni pa nežno (!) primešamo toplo do mlačno čokolado. S kuhalnico/lopatico, da dobimo enobarvno peno. Pokrijemo jo s prozorno folijo in položimo v hladilnik. Vsaj za 60 minut.
    ■ Pečeni biskvit ohladimo v modelu.
    ■ Ohlajeni biskvit enakomerno premažemo s čokoladno peno. Vse skupaj položimo v hladilnik.
    ■ ČOKOLADNI PRELIV, ganaš. Smetano segrejemo tik pod vrenje. Čokolado sesekljamo, sesekljano pa prelijemo z vročo smetano. Počakamo minuto. Premešamo, da dobimo gladek preliv, ki ga nekoliko ohladimo.
    ■ Preliv nežno nalijemo po čokoladni peni v modelu. Vse skupaj prenesemo v hladilnik. Čez noč. Da se preliv strdi, torta pa ohladi in prepoji.

    Serviranje

    Ohlajena čokoladna torta, veganska ali biskvitna torta s čokoladni musom in čokoladnim prelivom je razvajanje za čokoholike. In druge. Lahko jo potresemo s čokoladnimi ostružki in okrasimo z robidnicami ali z malinami.

    Čokoladna torta

    Nadomestek

    ■ Večnamensko moko lahko nadomestimo s pirino.
    ■ Ovseno mleko lahko nadomestimo z drugim rastlinskim mlekom.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter. Čokoladna torta je zagotovo okusnejša z eno od naštetih čokolad. Trojna čokoladna torta je zagotovo boljša z eno od naštetih.
    Improvizirajmo. Temno čokolado najbolje* začinjamo/odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vaniljo*.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Pojasnila

    ■ Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu. Sledi fermentacija. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, prepražena pa stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.
    ■ Kakavi se razlikujejo po barvi, okusu in ceni. Barva sega od bledo rjave do rdečkaste in skoraj črne. Najboljši kakav ima močan okus čiste čokolade. Glede na sorto ima lahko okus grenke temne čokolade ali blage mlečne. V vsakem primeru pa mora biti okus prijeten. Brez kredastega priokusa ali pretiranih sladkih dodatkov. Naravni kakav ima blago rdečkast odtenek in močan čokoladni okus. Nizozemski kakav je nekoliko blažjega okusa.
    ■ Kokosova maščoba je enotno ime za tekoče kokosovo olje in za kokosovo maslo. To je olje, ki se pri temperaturi pod 23 °C strdi. Kokosovo olje proizvajajo iz mesa zrelih kokosovih orehov. Kupujmo ekstra deviško kokosovo olje, ki ima bolj značilen okus po kokosu. Vsebuje pa tudi več hranilnih snovi.

    Različice

    Čokoladna torta

    Ideje

    gl. čokolada (številne ideje); torta (splošno)

    Opombe

    ■ Kakav (s tem pa tudi temna čokolada) vsebuje nad 300 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo, in predstavlja eno najbolj kompleksnih živil, kar jih poznamo. Vsebuje več antioksidantov kot česen in je najboljši vir magnezija, najpomembnejšega obrambnega elementa v telesu. Vsebuje tudi feniletilamin, ki povečuje sposobnost koncentracije in izboljšuje spomin. Deluje kot naravni antidepresiv in afrodiziak.
    ■ Pri nakupu rastlinske smetane, pozor! Nekatere vsebujejo mlečne beljakovine ali/in mleko v prahu. Rastlinska smetana kot označba živila sicer ne obstaja oz. je protizakonita in zavajajoča. Smetana je vedno le mlečni izdelek, pridobljen iz mleka. Izraz puščamo, ker je v kuhariji pogosto v uporabi.

    Opozorila

    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Pri nakupu čokolade za sladice brez glutena in laktoze, pozor! Nekatere vsebuje mleko in sledi glutena. Pri nakupu rastlinske smetane, pozor! Nekatere vsebujejo mleko v prahu.
    ■ Čokolada v tablicah se topi lepše kot čokoladne kapljice. Pomembno je, da jo enakomerno sesekljamo. Da se lažje in bolj enakomerno (s)topi.
    ■ gl. nasveti

    Zanimivosti

    ■ Primorska družina Zavrtanik je v Lescah ustanovila drugo slovensko tovarno čokolade. Letna proizvodnja je bila 600 ton, po drugi vojni pa je z nacionalizacijo nastala tovarna Gorenjka.
    ■ Firma van Houten je leta 1828 patentirala prešo za kakavovec, ki je omogočala mletje v najfinejši prah. Iz tega so sprva pripravljali vročo čokolado, kakršno poznamo še danes.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept trojna čokoladna torta s čokoladno peno, veganska ali biskvitna torta s čokoladnim musom in čokoladnim prelivom (izvirno: vegan chocolate mousse torta) Lara, z bloga Vanillacrunnch (angl., nem.)
    ■ številni različni viri
     

    Sorodni recepti

    Borovničeva panakota torta, brez moke, jajc in peke
    (VIDEO) Odlična panakota borovničeva torta: plast smetanove in borovničeve kreme, pa še plast borovnic in ...
    (5.00; 2 oceni)
    Limonova torta z makom in sirčkovo limonovo kremo
    Osvežujoča, nežna torta iz treh plasti biskvita z makom in z limono. Pa z razkošno kremo iz kremnega sira, masla ...
    (5.00; 5 ocen)
    Trojna čokoladna torta
    Trojna čokoladna torta za čokoholike. Čokoladni biskvit, premazan s smetanovo čokoladno kremo. Pa še premaz iz ...
    (5.00; 8 ocen)
    Kokosova torta z ananasom, Piña Colada
    Torta, ki nas odpihne. Posebno nežna, lahka, sočna in nadokusna. Biskvit je mehak. Krema je z belo čokolado in ...
    (5.00; 4 ocene)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani