Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jagodova torta z vanilijevo kremo, Karpati

    Izvrstna, sočna in okusna jagodova torta z vanilijevo kremo. 2 plasti kuhanega testa, vanilijeva puding krema, jagodov žele in stepena smetana.
    5.00 6 št. oseb: za 10-14 oseb čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 6 ocen) 14. april 2023 št. ogledov: 548
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    kuhano testo
    • 120 g ostre moke
    • 100 g masla
    • 4 jajca, L
    • 1,6 dl vode
    • ščepec soli
    vanilijeva krema
    • 6,5 dl mleka
    • 2 zavitka vanilijevega pudinga
    • 20 g jedilnega škroba
    • 120 g sladkorja
    • 150 g masla
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    jagodov žele
    • 400 g (zamrznjenih) jagod
    • 150 g sladkorja
    • 50 g masla
    • 40 g jedilnega škroba
    • 1 dl vode
    premaz
    • 2 dl sladke smetane

    Priprava

    ■ JAGODOVA TORTA Z VANILIJEVO KREMO, KARPATI – KUHANO TESTO. Tortni model (26 cm) obložimo s peki papirjem. Kdor tega ni vajen, naj pogleda VIDEO na dnu strani.

    Med peko kuhanega testa ne odpiramo pečice (!).


    ■ Vodo, maslo in ščepec soli zavremo. Zavreto odstavimo in postopoma vmešamo moko. Med nenehnim mešanjem (!). Ko dobimo enotno, gosto mešanico, jo pristavimo. Kuhamo jo pri najnižji temperaturi 2–3 minute. Med mešanjem. Mešanico odstavimo in ohladimo do mlačnega.
    ■ Pečico segrejemo na 200 stopinj.
    ■ Mlačno mešanico stepamo, med stepanjem pa enega za drugim (!) vmešamo jajca. Testo razdelimo na 2 podobno težka dela.
    ■ Polovico testa razmažemo po dnu modela z žlico. Ne gladimo ga pretirano, saj želimo videz grička. Testo pečemo pribl. 25 minut, da se lepo obarva. Podobno spečemo tudi drugo polovico testa. Oba ohladimo na sobno temperaturo.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja 1 kosa kuhanega testa (30–40 minut), časa hlajenja pudinga (pribl. 25 minut) in časa hlajenja torte (vsaj nekaj ur).


    ■ VANILIJEVA KREMA. Prašek za puding in jedilni škrob gladko razmešamo z nekaj žlicami mleka. Preostalo mleko in sladkor zavremo. Ko zavre, mu v tankem curku prilijemo pudingovo mešanico. Med nenehnim mešanjem. Kuhamo še kako minuto, da se zgosti.
    ■ Kuhan puding postrgamo v manjšo skledo. Pokrijemo ga s prozorno folijo neposredno po površini. Pokritega ohladimo do mlačnega.
    ■ Mlačen puding stepamo. Postopoma, po koščkih vmešamo maslo sobne temperature. Da dobimo penasto kremo.
    ■ Polovico testa, ki je videti bolj ravna položimo na servirni krožnik ali na podstavek za torte. Po njem nanesemo vanilijevo kremo, ki jo po vrhu zgladimo. Krožnik / podstavek preložimo v hladilnik.

    Torta Karpati z jagodami na fotografijah je pripravljena iz polovičnih sestavin. V modelu s premerom 18 cm.


    ■ JAGODOV ŽELE. V kozici pristavimo zamrznjene jagode in sladkor. Segrevamo pri srednji temperaturi, da se jagode odtajajo. Zavremo in kuhamo 5–10 minut, da se zmehčajo. Odstavimo, nekoliko ohladimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom. V gladko omako.
    ■ Zmiksano omako pristavimo. Jedilni škrob gladko zmešamo z vodo. Mešanico nalijemo na jagodov sok med nenehnim mešanjem z metlico. Kuhamo pri nizki temperaturi, da se zgosti.
    ■ Kozico odstavimo in takoj dodamo hladno maslo. Mešamo, da se stopi. Žele hladimo 10 minut. Nazadnje še toplega nalijemo po vanilijevi kremi. Pomagamo si s slaščičarskim obročem ali z obročem od tortnega modela. Krožnik / podstavek položimo nazaj v hladilnik.

    Torta je še razkošnejša, če vanilijevo kremo s pudingom nadomestimo s slaščičarsko kremo.


    ■ PREMAZ. Smetano čvrsto stepemo.
    ■ Drugi kos testa obrnemo, da je nagubani del spodaj. Votle dele napolnimo s stepeno smetano. Preostalo smetano enakomerno premažemo po jagodovem želeju. Na vse skupaj položimo drugi del testa, s smetano navzdol.
    ■ Torto položimo v hladilnik vsaj za nekaj ur. Še bolje, čez noč.

    Serviranje

    Ohlajena sočna jagodova torta z vanilijevo kremo ali torta Karpati z jagodami je pripravljena za serviranje. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in narežemo.

    Sorodni recepti


    Jagodova torta z vanilijevo kremo, Karpati

    Kuharski leksikon

    Torta Karpati je popularen desert iz kuhanega testa, bolj poznanega iz princes krofkov. Ki med pečenjem neenakomerno naraste in ustvari nekakšen planinski videz. Od tod tudi ime. Za dekoriranje ne potrebujemo posebnih veščin. Dekoracija je že sama po sebi. Jagode lahko nadomestimo s (pretlačenimi) malinami, z gozdnimi sadeži ali z drugim (sezonskim sadjem po okusu.
    Ostra moka vsebuje razmeroma več beljakovin kot škroba, posledično pa tudi več lepka, pomembnega za uspešno pripravo kruha in testenin. Pri mehki moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Kar pa še ne pomeni, da z gladko moko ne moremo speči kakovostnega kruha. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Margarina ni živilo.


    Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli/100 g.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.


    Jagodova torta z vanilijevo kremo, Karpati

    Jagode so sinonim za vrtne jagode, koničasto zaobljeni plodovi ananasovega jagodnjaka (Fragaria ananassa). Današnje debele jagode so križanci ameriških sort. Najpogosteje jih ponudimo s sladkorjem ali/in s stepeno smetano. Uporabljamo jih pri pripravi številnih sezonskih sladic. Pripravljamo jih za ozimnico. 100 g jagod / 37 kalorij. Priljubljene in aromatičnejše so gozdne jagode, plodovi navadnega jagodnjaka (Fragaria vesca).
    Pri kuhanem testu ne uporabljamo sredstev za vzhajanje. Ko med pripravo moko kuhamo, se škrob v testu zakleji in veže vodo, ki se med pečenjem spreminja v paro. Ta testo vzdiguje in rahlja, v njem pa nastanejo značilne velike luknje. Sol, ki jo dodamo testu (1-2 g/1 kg moke), pospešuje zaklejitev.

    Torta Karpati z jagodami je različica karpatke (Wikipedia). Tradicionalnega poljskega kolača, nadevanega z vanilijevim pudingom ali s slaščičarsko kremo.


    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    ■ Sladkor in belo moko uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
    ■ Jagode so med vsem sadjem in zelenjavo kar 1. do 2. mestu po vsebnosti (rakotvornih) pesticidov. Tudi zato uživajmo jagode v sezoni, ko so manj obremenjene z njimi. Če je le mogoče, kupujemo ekološko pridelane.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jagodova torta z vanilijevo kremo ali torta Karpati z jagodami (izvirno: Karpati torta sa jagodama) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović


    Kako obložimo tortni model s peki papirjem
     

    Sorodni recepti

    Presna torta s kokosovo in malinovo kremo
    Veganska in brezglutenska sladica. V podlago zmiksamo mandlje, datlje ter kokosovo olje in moko. V kokosovo kremo pa ...
    (5.00; 19 ocen)
    Biskvitna torta z jogurtovo kremo s skuto in jagodami
    Sočna, kremna, osvežujoča in okusna torta z jogurtovo kremo, skuto in jagodami. Biskvita obložimo z jagodami in ...
    (5.00; 36 ocen)
    Jogurtova torta z jagodičevjem, brez pečenja in jajc
    Vrhunska poslastica za vse letne čase, S svežim, z odmrznjenim ali z jagodičevjem iz kompota. Podlaga so zmiksani ...
    (5.00; 17 ocen)
    Čokoladna torta
    Najbolj nebeška čokoladna torta, puhasta, kremna, okusna in sočna. Svoje odlilčne teksture ne spremeni celo po ...
    (5.00; 12 ocen)
    Čokoladna penasta torta z jagodami in ganašem
    (VIDEO) Popolna sladica, ki združi ljubitelje čokoladnih in sadnih sladic. Podlaga iz piškotnih drobtin in masla. Pa ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani