Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo

    Testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo potrjujejo zmotno mnenje, da ni dobrih testenin brez masla, smetane in parmezana. Skrivna sestavina te jedi je balzamični kis, ki ji da globino.
    4.86 7 št. oseb: 4 čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (4.86; 7 ocen) 29. julij 2022 št. ogledov: 614
    Uredil: Urednik
    Izvirno: PureWow
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 310 g bucatinov ali špagetov, ozkih rezancev
    • 330 g češnjevcev
    • 100 g na soncu posušenih paradižnikov
    • 75 g mlade špinače
    • 1 srednje debela rdeča čebula
    • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
    • 3 žlice balzamičnega kisa
    • sol
    • črni poper v zrnu
    • 3 debeli stroki česna
    • 1 šopek bazilike

    Priprava

    ■ TESTENINE S ČEŠNJEVCI, SUHIMI PARADIŽNIKI IN ŠPINAČO. Pristavimo vodo za kuhanje testenin.
    ■ Češnjevce očistimo in zrežemo na četrtine. Posušene paradižnike odcedimo in grobo sesekljamo. Uporabimo posušene na soncu in vložene v ekstra deviško oljčno olje.
    ■ Čebulo narežemo na karseda drobne kockice. V veliki, globoki ponvi proti prijemanju pristavimo olje in čebulo. Počasi jo pražimo, da postekleni in se zmehča. A ne obarva.

    »Bucatini« so dolge, votle testenine, debelejše in bolj čvrste od špagetov. Osnovno pravilo pri kuhanju testenin: 100 g testenin, 1 l vode in 10 g soli (za sirove omake 7 g).


    ■ Česen drobno sesekljamo. Stresemo ga na zmehčano čebulo, premešamo in dodamo češnjevce, posušene paradižnike in balzamični kis. Počasi kuhljamo kakih 10–12 minut. Da se paradižnički zmehčajo in se začnejo gostiti kot džem.
    ■ Krop posolimo in vanj stresemo izbrane testenine. Skuhamo jih na zob, al dente. Kar po navadi pomeni 1 minuto krajši čas kot je zapisan na embalaži.
    ■ Mlado špinačo operemo, odcedimo in stresemo v ponev. Mešamo, da ovene. Če je omaka preveč lepljiva, primešamo 1–2 žlici kropa od kuhanja testenin. Posolimo.

    Porcija jedi vsebuje pribl. 450 kalorij.


    ■ Ko so testenine kuhane, prihranimo 2 dl škrobnega kropa. Testenine odcedimo in stresemo v ponev. Dobro premešamo, da se omaka oprime vseh testenin. Jed po potrebi razredčimo z delom prihranjenega kropa.
    ■ Baziliko narežemo na tanke rezance. Vmešamo jo v jed, skupaj s sveže mletim poprom.

    Serviranje

    Testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo ponudimo kot toplo predjed. Ali kot lažjo samostojno jed.


    Testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Italijani poznajo več kot 300 vrst testenin. Delijo jih v 3 glavne kategorije: pasta corta (kratki rezanci), pasta lunga (tanjši in debelejši rezanci ter špageti) ter pasta ripiena (nadevane testenine, npr. ravioli in tortelini). Špageti so naprodaj v različnih debelinah. Zelo tanki imajo št. 3, kuhamo pa jih 5-8 minut. Klasični, najbolj priljubljeni špageti imajo št. 5, kuhamo jih 9 minut. Zelo debeli, ki pa so danes zelo redki, imajo št. 8. Špagete pred kuhanjem nalomijo, pred uživanjem pa narežejo samo nepoznavalci. Uživamo jih z vilicami. Če si v Italiji pomagamo z žlico, nas le debelo gledajo.

    Priprava domačih testenin je neke vrste terapija. Je dokaj preprosta in hitra, rezultat pa nas navda s ponosom in zadovoljstvom.


    Testenine odcedimo 1-2 minuti prej kot je zapisano na embalaži. Zato, ker proizvajalci zapišejo minuto daljši čas kuhanja od na zob, al dente. Pa tudi zato, ker se dokuhajo v omaki, s katero jih spojimo. Več ko ima omaka tekočine, bolj se držimo tistih 2 minut. Pa še ena prednost. Na zob, al dente kuhane testenine bolje vpijajo omako, ker niso prepojene z vodo. Kar velja tudi za testenine s češnjevcim suhimi paradižniki in špinačo.
     

    V prvi ameriški tovarni testenin, ki jo je l. 1848 odprl neki Francoz, so špagete sušili na soncu. Kar na strehi tovarne.


    Balzamični kis (aceto balsamico) proizvajajo iz zavretega grozdnega soka. Aceto balsamico tradizionale di Modena iz grozdja trebbiano. Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia pa iz grozdja trebbiano, occhio di gatto, spergola, berzemino in lambrusco. Prvega embalirajo v štirikotne stekleničke (giugiaro), drugega pa v čebulaste. Do 8 let star balzamični kis je kis. 8–12 let star je začimba. 12–15 let star je delikatesa. Nad 15 leta star balzamični kis pa je le za najboljše prijatelje. 

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo (izvirno: vegan sun-dried tomato, basil and balsamic bucatini) s portala PureWow, foto Liz Andrew
    ■ številni različni viri


    Testenine s češnjevci, suhimi paradižniki in špinačo

    Sorodni recepti

    Lazanja z bolonjsko omako s šampinjoni
    (VIDEO) Lazanja z bolonjsko omako s šampinjoni: Listi za lazanjo (brez kuhanja), bešamel, bolonjski ragu in ...
    (5.00; 3 ocene)
    Pečene testenine z bučkami in špinačo
    Pečene testenine z bučkami in špinačo, ko bi lazanjo, pa nam ni do zlaganja. Ta brezmesna jed je odlična ...
    (5.00; 6 ocen)
    Karbonara, carbonara
    (po oglarsko) Po vsem svetu priljubljen način priprave testenin z maslom, s panceto, s smetano in z rumenjaki. Včasih ...
    (5.00; 6 ocen)
    Testenine karbonara z limonovim sokom in lupinico
    (VIDEO RECEPT) Različica po vsem svetu priljubljene italijanske, posebej kremne pašte. Z rumenjaki, s pekorinom, s ...
    (5.00; 2 oceni)
    Pomladne testenine z zelenjavo in pestom, primavera
    Sveže spomladanske testenine ali zvrhan krožnik testenin in pretežno zgodnje spomladanske zelenjave. V drugih letnih ...
    (5.00; 2 oceni)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani