IŠČI PODROBNO

  Špinača v solati s praženimi jurčki

  Zelo preprosta, a posrečena kombinacija presne mlade špinače in prepraženih jurčkov

  Predpriprava

  ■ Špinačo očistimo, preberemo, operemo v mrzli vodi in temeljito odcedimo.
  ■ Jurčke očistimo in narežemo na nekoliko debelejše lističe.

  Priprava

  ■ V ponvi segrejemo olivno olje, na katerega stresemo narezane jurčke. Med občasnim mešanjem jih pražimo dobre 3 minute. Skuhamo jih na zob.
  ■ Medtem pripravimo solatni preliv. V skodelici zmešamo limonin sok, sol in sladkor, da se slednja stopita. Vmešamo še gorčico in poprovo mešanico, nato pa med nenehnim mešanjem postopoma prilijemo olivno olje.

  Serviranje

  Špinačo razdelimo na krožnike. Pokapljamo jo s solatnim prelivom in enakomerno potresemo s prepraženimi jurčki.

  Nadomestek

  ■ Jurčke nadomestimo s kostanjevkami.
  ■ Jurčke lahko nadomestimo tudi z drugimi gobami, na primer z lisičkami, sirovkami, turki ali maslenkami. Jed je okusna tudi z gobami šitake, vendar pa jo v vseh naštetih primerih (razen kostanjevk in morda lisičk) pripravimo tako, da najprej prepražimo dobrih 100 gramov na tanke rezine narezane pancete, skupaj z njo pa potem še očiščene gobe. 
  ■  Zapisan solatni preliv lahko nadomestimo z drugim, po našem okusu.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.

  Triki

  Delovanje škodljivih sestavin v špinači nevtraliziramo tako, da jo pripravljamo z dodatkom mleka, smetane, kislega mleka, jogurta ali/in skute. Žal pri tem nevtraliziramo tudi kalcij iz mleka oziroma naštetih mlečnih izdelkov, ki se z oksalno kislino veže v netopni kalcijev oksalat. Manj škodljivih sestavin, žal pa tudi manj izrazitega in polnega okusa, vsebuje špinača, posejana julija in avgusta.

  Pojasnila

  Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27° C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.

  Različice

  gl. nadomestek 

  Ideje

  ■ gl. jurčki v solati; špinača v solati
  Improvizirajmo. Špinača se lepo ujame tudi s česnom, krebuljico, luštrekom, muškatnim oreščkom in pimentom.

  Opombe

  Kakovostne mlade jurčke s polnim, čvrstim mesom lahko v hladilnikovem predalu za zelenjavo hranimo do 8 dni.

  Opozorila

  ■ Vsi Slovenci smo gobarji!? In vsako leto se nekaj teh "gobarjev" z gobami tudi zastrupi. Nabirajmo le gobe, ki jih 100 % poznamo!
  ■ Špinača vsebuje kar nekaj nezaželenih sestavin, v prvi vrsti oksalno in sečno kislino. Zato špinačo uvrščamo med varovalna živila (gl.) pogojno, saj pospešuje nastajanje ledvičnih kamnov. Največ teh sestavin je v listnih rebrih in pecljih, ki jih prav zaradi tega pred pripravo odstranimo. Gl. tudi triki.
  ■ Nikoli ne uživamo postane ali/in pogrete špinače, kar velja tudi za druge jedi, ki jo vsebujejo! Špinačni listi vsebujejo nitrate, ki se med fermentacijo spreminjajo v škodljive nitrite; ti so še posebej nevarni dojenčkom. Povečana koncentracija nitritov je v zamrznjeni špinači.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Gorčico, limone, olivno olje in špinačo (gl. opozorila) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Špinača vsebuje veliko zelo pomembnega magnezija.

  Zanimivosti

  Drago Jeseničnik, upokojeni rudar iz Velenja, je uplenil povsem zdravega in čvrstega jurčka, težkega 2,80 kilograma. (2002)
  ■ Gorčico so v Indiji gojili že 3000 let pr.n.št. V 1. stoletju so začeli semena vlagati v kis, v 5. stoletju pa je prišla na Zahod. Komaj v 13. stoletju pa so jo v francoskem Dijonu začeli mleti v prah in predelovati v pasto.

  Viri

  ■ dopolnjen recept špinača v solati s praženimi jurčki iz knjige Gobe za sladokusce, Carluccio, Antonio, Pomurska založba, Murska Sobota 1992
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  Dobrodošli pri Carlucciojevih - knjige, recepti in trgovina Antonia Carluccia (angl.)
  Antonio Carluccio, kratka biografija (angl.)
  Pomurska založba, Murska Sobota 
  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.115 receptov
  Moja kuharica